Serotonine en 5-HTP: feiten & fabels

Serotonine en 5-HTP: feiten & fabels

Lekker in je vel zitten heeft met veel factoren te maken, je fysieke gezondheid gaat bijvoorbeeld hand in hand met je gemoedstoestand. Er is veel te vinden over de werking van dit proces, onder andere, tryptamine, 5-Hydroxytryptophan, monoamine-transporters en precursors…volg je het nog? Never mind, we leggen het hieronder in NootroFit taal uit.

Serotonine en 5-HTP: feiten & fabels

Een goede stemming heeft positieve invloed op je werk, school en privéleven. Lekker in je vel zitten, goede eetlust, probleemoplossend denken en energie voor tien!
 

Dit soort periodes herken je vast wel. Je krijgt een nieuwe baan of een nieuwe relatie en al het goede komt op je af. Met jouw energie geef je andere inspiratie en kom je terecht in een positieve vibe. Je boekt succes op meerdere vlakken en het leven loopt op rolletjes!

Helaas kan dit heerlijke leventje ineens onverwacht door omstandigheden worden verstoord. Een depressie of depressief gevoel is vaak een opeenhoping van meerdere facetten. Het overlijden van een vriend, stress op het werk, privéproblemen of een zware periode in je relatie zijn voorbeelden die bijdragen aan je stemming, je gemoedstoestand.
 

Natuurlijk is een depressie een ontzettend negatief geladen woord, dit artikel is daarom geschreven voor een zeer brede doelgroep: op mensen die rusteloos zijn, slaapproblemen hebben door stress en onrust, licht geïrriteerd zijn door weinig slaap of een drukke periode ervaren.
 

“Een gemoedstoestand of stemming is de affectieve modus die iemand gedurende een bepaalde tijd heeft en die bestaat uit één enkele overwegende emotie of een combinatie van emoties.”
 

Je kan het niemand kwalijk nemen dat ze hier mentaal last van ondervinden. Het gaat hier om een scheikundig proces in het lichaam. Een disbalans van chemische stoffen in de hersenen in combinatie met fysieke gesteldheid, medicijngebruik, levensgebeurtenissen, medische toestand en genetische kwetsbaarheid en de combinatie van deze factoren zorgen voor een depressie of depressief gevoel. 
 

Het is te makkelijk om te zeggen dat je van het ene stofje te weinig hebt en van het andere stofje een overschot. Er zijn heel veel stoffen die invloed hebben, deze werken zowel in als buiten de zenuwcellen. Miljoenen, zelfs biljoenen reacties zorgen voor het dynamische systeem dat verantwoordelijk is voor je stemming, percepties en hoe jij het leven ervaart.
 

Met deze complexe verhoudingen kunnen twee verschillende mensen dezelfde symptomen van een depressie hebben, maar het probleem van binnen en de behandeling daarvan, kan compleet anders zijn.

 

Serotonine

Stoffen in het lichaam die bijdragen in het proces van depressie of stemming zijn zogenaamde neurotransmitters. Een neurotransmitter is een signaalmolecuul, een chemische verbinding, die informatie tussen organismen of tussen cellen in organismen overdraagt. In dit geval krijgt een zenuwcel een prikkel of informatie van een neurotransmittor.

 

Serotonine is zo’n neurotransmitter. Veel studies (vanaf 1980) hebben bewezen dat serotonine een grote invloed heeft op je stemming en cognitief denken. Het wordt aangemaakt in de hersenen en is van grote invloed op je eetlust, slaap en gemoedstoestand. Nu hoor ik sommige zich afvragen, waar kan ik een spuit of pil met serotonine halen?
 

Helaas werkt het niet zo. Een directe inname van deze stof wordt niet opgenomen in de bloedbaan en de meeste serotonine zal vernietigt worden in het verteringsproces. De resterende serotonine heeft geen directe invloed op een hoger serotonine gehalte in de hersenen. 
 

Hoe werkt het?

Je lichaam is prima in staat om bepaalde stoffen zelf om te zetten in serotonine. Er zijn twee stoffen die goed onderzocht zijn, dat willen zeggen medisch onderbouwt en uitgebreid getest, die van grote invloed zijn op dit proces.
 

1. L-Tryptofaan, een aminozuur (bouwsteen) voor 5-HTP & Melatonine (hormoon voor rust en slaap).

2. 5-HTP (5-hydroxytryptamine, een neurotransmitter).
 

L-Tryptofaan wordt via voedsel opgenomen wordt via enzymen omgezet in 5-HTP met behulp van vitamine B-6. De synthese (aanmaak) van serotonine wordt gereguleerd door het ingewikkelde veranderproces van L-Tryptofaan naar 5-HTP. Met andere woorden, 5-HTP als supplement zorgt voor een snelle en directe aanmaak van serotonine. Ondertussen zal de toevoeging van L-Tryptofaan zorgen voor een langzamere en langdurige productie van serotonine. 
 

 

 

Waar moet ik aan denken als ik op zoek ga naar een Serotonine supplement?

Je hebt gelezen dat het chemische proces van serotonine een ingewikkeld en moleculair proces is. Er zijn veel natuurlijke stoffen die bijdragen aan dit proces of je gemoedstand in het algemeen.
 

Het woord “natuurlijk” is van groot belang in dit supplement, kijk altijd naar natuurlijke toevoegingen en wees kritisch. Goedkoop is vaak duurkoop in dit segment, iets mag al “natuurlijk” benoemd worden als er één stof in zit die 1% natuurlijk is, dat is dus in de totale verpakking.
 

Er zijn veel stoffen die bijdragen aan rust, slaap en stemming. Deze stoffen kunnen los staan van de aanmaak van serotonine maar wel een goede aanvulling zijn. Denk bijvoorbeeld aan valeriaan extract wat zorgt voor een rustgevend gevoel of magnesium voor de ontspanning van spieren en zenuwen.
 

Natuurlijk hebben we eerder gesproken over vitamine B-6. Dit combineert tevens erg goed met andere vitamine soorten.
 

Uiteraard zouden wij NootroFit niet zijn om wederom te verwijzen naar een actief leven waarin sport en gezonde voeding een hoofdrol spelen.

 

NootroFit wrap up

Dit product is voor personen die:

-        hard werken die een periode van stress of druk ervaren;

-        moeite hebben tot rust te komen en zich soms paniekerig voelen;

-        slaaproblemen hebben;

-        een verlaagd serotonine gehalte hebben door onnatuurlijke factoren (bijvoorbeeld na XTC of cocaïne gebruik);

-        zich depressief voelen;

-        eetstoornissen hebben;

-        angst en/of paniek momenten ervaren (van licht tot zware maten).
 

Als ik dit product neem dan moet ik denken aan het volgende:

-        zorg dat er een natuurlijke vorm van 5-HTP in verwerkt zit;

-        zorg dat het aangevuld is met juiste vitamines en mineralen;

-        lees de voorschriften goed en neem ze in acht;

-        vermijd inname met melkproducten en koffie, gezien dit de werking remt of afbreekt;

-        Vermijd inname met antidepressiva of andere serotonine boosters.
  

Waarom dan wel het product New Mood – 5HTP?

New Mood is volledig natuurlijk en inclusief de ingrediënten die het proces van serotinoni productie mogelijk maken, met andere woorsen inclusief vitamine B, D, magnesium en andere rustgevende stoffen.

Bronnen 

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gemoedstoestand

2. Understanding Depression – Harvard Medical School Special Health Report

3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Signaalstof

4. Dakshinamurti K, Sharma SK, Bonke D. Influence of B vitamins on binding properties of serotonin receptors in the CNS of rats. Klin Wochenschr 1990;68:142-145

5. Sano I: [Treatment of endogenous depression with L-hydroxy-tryptophan (L-5-HTP)]. Nihon Rinsho 1973, 31:185-190
 

Over Wiggert 

Wiggert Meerman, eigenaar van NootroFit en verslaafd aan sporten en ondernemen. Altijd op zoek naar manieren om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Als het onbekend is moet het ervaren en onderzocht worden.

Wiggert is een actief wedstrijdvechter in het Internationale Braziliaans Jiu Jitsu circuit en keynote spreker op evenementen over gezondheid, management & human optimization.

Hij begon zijn studie aan het CIOS, Fitness & Health Management. Daarna studeerde hij Marketing Management en volgde zijn opleiding deels in Sydney, Australië. Na enkele jaren Internationaal Business Development gedaan te hebben voor een innovatieve eCommerce multinational, is hij vandaag de dag eigenaar van NootroFit en andere ondernemingen.

Gerelateerde producten

  

Onnit New Mood

Natural Stacks Serotonine

Bulletproof 5-HTP

 

 

Reacties

 1. Chris Chris

  Synthetische en "natuurlijke" stoffen zijn moleculair precies gelijk. Daarom bestaat
  er moleculair geen verschil tussen synthetische en "natuurlijk" 5-HTP. Het ene is ook niet beter of slechter voor de gezondheid dan de andere.
  Vaak wordt "natuurlijk" gebruikt om de indruk te wekken dat iets gezond is, dat is enkel marketing. Of een stof wel of niet natuurlijk is, zegt niets over of het gezond is.

 2. Chantal Chantal

  Zo makkelijk gezegd allemaal; eet goede voeding, ga wandelen/sporten etc. Nu al bijna 14 jaar te lijden onder een zware depressie met ernstige angstklachten en slapeloosheid. Mijn psychiater kan niets voor me doen. Het enige wat helpt tegen mijn woede-aanvallen (ja, ook zo'n geweldige bijkomstigheid van depressie) is een antidepressief middel. Het helpt echter niet tegen de depressie en de angstklachten die mijn dagelijks functioneren volledig platleggen. Ja, en dan gebruik je dus (ondanks ernstige tegenzin Alprazolam) om toch op de één of andere manier voor je gezin te kunnen zorgen. Als hardlopen en goede voeding geholpen had dan was in de eerste 5 jaar al genezen want ik heb me rotgerend en ban al jaren alle suikers, melk, soja en gluten uit mijn voeding omdat ik daar overgevoelig op reageer. Nu ben ik al blij dat ik voor mijn man en kinderen mijn bed uit durf met behulp van de nodige medicatie en toch een beetje voor hen kan zorgen. Ja, ik heb inmiddels ook al duizenden euro's gespendeerd aan allerlei vormen van alternatieve therapieën. cognitieve gedragstherapie, osteopathie, accupunctuur, mesologie, massages, medidatie, vitamines, supplementen en ga zo maar door. Ook tryptofaan en HTP-5. Ik ben nu in behandeling bij een peperdure innovatieve kliniek maar ik heb ook niet het idee dat zij mij kunnen gaan helpen met uitzondering van het verlagen van mijn banksaldo. Geloof ik me ik ben een expert in alle materie omtrent de manieren waarop je zogenaamd je depressie kan verhelpen maar niets helpt. Ik hoop heel erg dat alle andere mensen bij één van de bovenstaande therapieën baat hebben maar ik word er altijd een beetje moedeloos van dat het gebracht wordt als "de oplossing" met vaak ook nog de toevoeging dat je wel de grootste oen in de wereld bent als je antidepressiva of andere kalmerende middelen gaat gebruiken. Geloof me zonder deze middelen was ik er al niet meer geweest. Ondanks het feit dat ze geen verlichting bieden ten aanzien van mijn depressie, ze halen wel de scherpe kantjes van mijn angst en woede-aanvallen af (en ja, deze laatste die zijn ontstaan door de depressie, ik ben geen agressief persoon van mezelf). Ik ben erg dankbaar dat mijn gezin mij blijft steunen door dik en dun want ze weten dat ik anders ben en wil zijn. Vriendschappen zijn allemaal verloren gegaan. Tja, bij een lichamelijk letsel krijg je een fruitmand en bij psychische klachten (ook een aandoening aan een orgaan) blijft iedereen weg omdat de gezelligheid bij je ver te zoeken is, al doe ik in de buitenwereld nog zo mijn best om me van mijn beste kant te laten zien. Sterkte aan iedereen die kampt met dezelfde klachten..........en aan iedereen die ze niet heeft, heb begrip voor deze ziekte, oordeel niet want je weet pas echt wat het met je doet als het je zelf overkomt.

 3. luc DE WAEN luc DE WAEN

  70 % van alle serotine bevind zich in de darmen , en NIET inde hersens..(waar het wel aangemaakt word)...Tijd om een beetje bij te schaven qua correcte info....

 4. Tom Tom

  5htp hoort alleen in de hersenen thuis en niet in het hele lichaam. Dit mag dus hoogstens tijdelijk worden genomen als supplement. Kortstondig. Erg slecht voor oa het hart. L tryptofaan mag weer wel want dat wordt pas in de hersenen omgezet naar 5htp. Dan beschadig je geen organen.

 5. rosemarije rosemarije

  Gewoon je voedingspatroon aanpassen met veel omega3, vitamines en mineralen met daarnaast evt. Medicatie. En veel water drinken (thee) vermijd te veel koolhydraten, bewerkte producten en suiker

 6. Moedertje Moedertje

  Zo gevaarlijk,die serotonine boosters.mijn zus heeft ze maanden lang geslikt en zit nu in een zware depressie.het lichaam raakt ontwend om zelf serotine aan te maken.mijn man is zwaar depressief geweest en het eerste wat z'n hulpverlener zei,was:niet ingrijpen met middelen.veel wandelen,hardlopen is het beste,iedereen!kan het leren en..hulp zoeken!sterkte en succes.

 7. Rick Rick

  Ter verduidelijking, er bestaat moleculair geen verschil tussen "natuurlijk" 5-HTP en synthetische.

 8. Linda Linda

  Kan ik 5 htp gebruiken bij oxazepam of is dat ook voor je serotonine ik geloof het niet
  Omdat ik volgens mij juist merk dat ik te kort hebt.....
  Gr linda

 9. Marjon Marjon

  Ik gebruik propranolol 2xdaags 2 tabletten 10mg
  Perindopril 4 Mg en vesicare kan je hierbij serotonine supplement gebruiken

 10. Joanna do Joanna do

  Lieve John Doe,

  Ik was even op zoek naar ervaringen met deze pillen en las je bericht, en kan t niet laten om je een berichtje te sturen.

  Het leven kan heel moeilijk zijn, we krijgen allemaal ups and downs. En er weer bovenop komen vergt super veel kracht..waarin je jezelf keer op keer weer tegenkomt en je af vraagt of t allemaal wel de moeite waard is??...en het antwoord is ja, want we zijn sterk en ondanks alle tegenslagen komen er weer mooie dingen op ons pad die het leven weer ontzettend de moeite waard maken. Ik weet als geen ander wat voor pijn er schuilt achter je woorden, ik zit er zelf midden in. Maar ik hou mezelf altijd voor dat het wel weer beter word, en zolang ik dat blijf denken is dat ook zo..

  Dus niet opgeven, nooit opgeven...zometeen mis je nog t mooiste wat je kan overkomen...

  :))

 11. we ♥ john doe we ♥ john doe

  John Doe, er zijn genoeg mensen die om je geven! Praat er over, zoek contact! Er zijn altijd mensen die je willen helpen op 113[punt]nl

 12. john doe john doe

  denk vaak om eruit te stappen, alles is waardeloos , alles is anders, nee heb er geen zin meer in, van mij mag het afgelopen zijn

 13. f f

  p.kox Citalopram is idd een serotonineheropnameremmer; combineer dit NOOIT met 5HTP of Ltryptofaan; ik heb zelf een tijd Citalopram gebruikt en weet uit ervaring dat die 'ochtenddips' minder worden; natuurlijk zijn er uitzonderingen. Misschien is het handiger om dit met je dokter/psychiater te bespreken voordat je zelf iets gaat proberen.

 14. Ilse Ilse

  P. Kox. Serotonine/L-Tryptofaan/5-HTP mag NOOIT gecombineerd worden met SSRI's (serotonineheropnameremmers/moderne antidepressiva). Met deze combinatie kunnen je serotonine waarden té hoog worden en dit kan gevaarlijk zijn. Ik ben onlangs zelf gestopt met een vergelijkbaar medicijn en heb (na een week helemaal gestopt te zijn) 5-HTP wel gebruikt om het stoppen te vergemakkelijken.

 15. p. kox p. kox

  ik slik citalopram en de ochenden zijn het ergste, kan ik dan een serotonine capsule innemen want ik neem aan dat zo na de nacht er een serotonine tekort is. De hele morgen huilen is ook niet zo leuk.

 16. Jeroen Jeroen

  Hallo Allemaal, Beste Ingrid, ik heb zelf ook veel mee gemaakt en kan je zeggen dat de oplossing niet zit in (slechts) het toevoegen van stofjes. Er is wat dat betreft geen andere optie dan alles (volledig) te doorleven, als het ware je ziel te reinigen. ik heb dat gedaan mbt het Nichiren boeddhisme, een manier. In onze prestatiegerichte wereld hebben we de hardnekkige neiging om oplossingen cq het geluk buiten onszelf te zoeken.
  En als ik dan lees dat dhr Weerman verslaafd is aan eea word ik al wantrouwig, want wat weet een verslaafde (zegt een ex-verslaafde) nu van mentale balans? De hardnekkigste verslaving is die aan het ego en dat staat het ware geluk in de weg. Groetjes Jeroen

 17. ingrid ingrid

  Hallo, allemaal heel interessant maar welk natuurprodukt zorgt dat we een goede balans hebben. Ikzelf slik anti depressiva maar het helpt niet echt goed Heb wel heel veel nare gebeurtenissen etc. meegemaakt. Maar kunt u me zeggen welk produkt dan toch het beste is, groetje van ingrid

 18. Pieter Pieter

  U gebruikt wat moeilijke woorden, dat zal niet te vermijden zijn. Wat u wel kunt vermijden zijn de taalfouten, met name de voltooid deelwoorden (bv. vernietigt moet zijn vernietigd en medisch onderbouwt moet zijn medisch onderbouwd).

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden