3 Vitaminen die het beste zijn voor het versterken van je immuniteit

  • Geplaatst op
  • Door Alexander Prins
  • 0
3 Vitaminen die het beste zijn voor het versterken van je immuniteit

Je immuunsysteem topfit houden is belangrijk om ongewenste ziekteverwekkers buiten te houden. Hier lees je wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat moet doen.

3 Vitaminen die het beste zijn voor het versterken van je immuniteit

 

Goed eten is een cruciale stap om ziekte te voorkomen

 

Het oude gezegde: 'An apple a day keeps the doctor away', bevat toch wat meer waarheid dan wat je in eerste instantie zal verwachten. Het eten van voedzaam voedsel dat rijk is aan bepaalde vitamines, kan je  immuunsysteem helpen ziektes te bestrijden.

 

Vitamine C

is een van de grootste immuunversterkers van allemaal. In feite kan een tekort aan vitamine C je zelfs vatbaarder maken voor ziek worden. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zijn onder meer sinaasappels, grapefruits, mandarijnen, aardbeien, paprika's, spinazie, boerenkool en broccoli. Dagelijkse inname van vitamine C is essentieel voor een goede gezondheid omdat je lichaam het niet zelf produceert of opslaat. 

 

Vitamine B6

is essentieel voor het ondersteunen van biochemische reacties die plaatsvinden in het immuunsysteem. Vitamine B6-rijk voedsel omvat kip en vissen zoals zalm en tonijn. Vitamine B6 zit ook in groene groenten en in kikkererwten, het belangrijkste ingrediënt in hummus. Veel mensen hebben echter een tekort aan B6, het is daarom aan te raden om dit aan te vullen door bijvoorbeeld supplementen te slikken.

 

Vitamine E

is een krachtige antioxidant die het lichaam helpt infecties te bestrijden. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E zijn noten, zaden en spinazie.

 

Wat voor boodschappen moet je doen om je immuniteit te vergroten

 

Een eenvoudige regel kan jou helpen bij het kiezen van groenten en fruit in de supermarkt of boerenmarkt: hoe kleurrijker de groenten en fruit, hoe beter.

 

Probeer een grote verscheidenheid aan voedsel te eten en probeer groenten en fruit uit alle kleuren van de regenboog te eten. Je bord is aantrekkelijker om naar te kijken en je zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk gezondheidsbevorderende vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Het is ook belangrijk om te weten dat je een sterk immuunsysteem opbouwt door na verloop van tijd gezonde eetgewoonten aan te houden. Je kunt niet vier sinaasappels eten bij het ontbijt en verwachten dat je die dag beschermd bent tegen verkoudheid.Kunnen supplementen je immuniteit helpen?

 

Ja, veel mensen hebben helaas een tekort aan vitaminen. Je lichaam absorbeert en gebruikt vitamines en voedingsstoffen wel beter als ze uit een voedingsbron komen, daarom is een goede voeding zo belangrijk.

 

Sommige supplementen kunnen bijwerkingen hebben, vooral als ze vóór een operatie worden ingenomen.

 

Gehydrateerd blijven kan ook je immuunsysteem verbeteren. Water helpt je lichaam om de lymfe te stimuleren, die witte bloedcellen en andere cellen van het immuunsysteem vervoert. Probeer te veel dranken te vermijden die je uitgedroogd kunnen maken, zoals koffie. Of probeer meer hydraterende voedingsmiddelen te eten, zoals komkommers, selderij of watermeloen.

 

Probiotica en het immuunsysteem

Tussen 70 en 90% van onze natuurlijke weerstand bevindt zich in onze darmen, dus als je immuunsysteem wel een beetje hulp kan gebruiken, dan zijn probiotica misschien wel net wat je nodig hebt.

Probiotische bacteriën ook wel probiotica en darmflora genoemd, kunnen, als ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een gunstig effect hebben op de gezondheid. Tegenwoordig kom je steeds meer voedingsmiddelen tegen die probiotica bevatten en waaraan de producenten allerlei goede effecten hebben op je immuniteit. 

 

Je immuunsysteem topfit houden is belangrijk om ongewenste ziekteverwekkers buiten te houden. Heb jij nog tips? Deel ze dan in de reacties.
Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.