Alles wat jij wil weten over MCT en C8 olie.

 • Geplaatst op
 • Door Alexander Prins
 • 6
Alles wat jij wil weten over MCT en C8 olie.

Alles wat jij wil weten over MCT, hoe het ervoor zorgt dat jij veel sneller en effectiever afvalt en hoe MCT je hersenen een extra boost geeft kan je hier lezen!

De kans is groot dat jij ook al MCT-olie toevoegt aan je dagelijkse salade of koffietje omdat iedereen het doet. Of vind je het soms leuk en fijn hoe scherp en geconcentreerd je je voelt na het gebruik van MCT. Maar wat is MCT-olie nou eigenlijk precies? Is het echt beter dan gewone ouderwetse kokosolie? Zijn er bijwerkingen en hoe gebruik je het in hemelsnaam? 

 

Lees verder om alles te weten te komen over dit krachtige vet en hoe je het vandaag de dag kunt gaan gebruiken voor meer energie en meer hersenkracht.

 

Het woord MCT is de afkorting van "middellange keten triglyceriden", een soort vetzuur.

Verschillende vetten gedragen zich verschillend in het lichaam, afhankelijk van hun chemische structuur. De lengte van het molecuul bepaalt hoe je lichaam het vet verwerkt. 

MCT's hebben molecuul ketens die middelmatig lang zijn, je moet dan denken aan tussen de 6 en 12 koolstofketens lang. In het algemeen geldt: hoe korter de staart des te sneller je lichaam de MCT op kan nemen en des te meer ketonen de MCT bevat. MCT's zijn meestal afkomstig van kokosolie.

 

We kennen vier verschillende soorten MCT's:

- Capronzuur (C6)

- Caprylzuur (C8)

- Decaan zuur (C10)

- Laurinezuur (C12)

 

Sommige van deze C's veranderen effectiever en sneller in vetverbrandende ketonen dan andere. Als je veel minder koolhydraten binnenkrijgt zoals bijvoorbeeld tijdens een dieet, gaat je lichaam over van het verbranden van glucose naar het verbranden van ketonen. Ketonen zijn een alternatieve bron van brandstof. Het verbranden van ketonen draagt een groot aantal voordelen met zich mee, waaronder in sommige gevallen snel gewichtsverlies.

 

C8 is de beste, puurste maar ook de schaarste MCT vorm die je kan krijgen. Studies tonen aan dat C8 de meest ketogene olie bevat, wat betekent dat het spijsverteringskanaal wordt omzeilt en direct naar de lever gaat, zo wordt het direct omgezet in ketonen ofwel energie. De meeste MCT-oliën op de markt zijn een mix van alle vier C soorten, terwijl kokosolie meestal volledig bestaat uit C12 welke ook meteen de minst effectieve van de vier is. 

 

De Nootrofit Brain Fuel bestaat uit 99.8% pure C8, en verhoogt hierdoor de ketonen vier keer effectiever dan gewone kokosolie of andere MCT’s. Met Nootrofit Brain Fuel, verhoogt je je ketonen niveaus in een kwestie van slechts een paar minuten, met zeer weinig inspanning. Wat betekent dit? Veel, voor het vermogen om je goed te kunnen concentreren en het zou ook nog de potentie kunnen helpen tijdens gewichtsverlies.

Voordelen van MCT-olie

MCT-olie is de laatste jaren in populariteit gestegen, en terecht. Het zit boordevol voordelen zoals:

 

- Het kan helpen bij het versnellen van gewichtsverlies doordat je ketonen en vetten direct worden omgezet.

 

- Het onderdrukt de eetlust, ook hierdoor heeft het de potentie om te helpen tijdens het afvallen.

 

- De Ketonen kunnen zorgen voor een verhoging van het hersenvermogen.

 

- Het is gemakkelijk verteerbaar.

 

MCT-olie is kleurloos, reukloos en blijft vloeibaar bij kamertemperatuur, waardoor het perfect is om toe te voegen aan je eten, smoothies en koffie voor extra energie, meer denkvermogen en extra kracht in de hersenen.Hoe gebruik je MCT

 

De magie van MCT-olie is dat je het in of op zo'n beetje alles kunt gebruiken. Een MCT-olie zoals Nootrofit Brain Fuel is geurloos en smaakloos, dus je hoeft geen hele vieze dingen te eten of te drinken voor een onvoorstelbaar resultaat. Het is ook vloeibaar bij kamertemperatuur, waardoor het gemakkelijk is om het toe te voegen aan je favoriete eten en drinken. Meng het in koffie, voeg het toe aan saladedressings of besprenkel het over al je eten zoals sushi.Verschil tussen MCT Olie en Kokosnoot Olie

Kokosolie wordt heel erg gehyped in de gezondheids- en wellness wereld, maar er zit wel degelijk een addertje onder het gras. Kokosolie bevat verschillende soorten vetten en niet al deze soorten zijn even effectief voor energie- en vetverlies en kunnen zelfs tegen je werken. 

De kokosnootolie-industrie houdt ervan om het idee op de markt te brengen dat kokosolie een grote bron van MCT's is omdat het "62% MCT-olie" is maar dit is eigenlijk helemaal niet waar.

 

Het probleem is dat uit onderzoek blijkt dat je niet genoeg ketonen binnen kunt krijgen van de normale kokosolie omdat deze MCT’s heel erg verdund zijn met andere goedkope oliën zoals Laurinezuur. Dit zorgt ervoor dat de producent het wel de naam kan geven maar dat het product kwalitatief vrij slecht is. Daarom raden wij aan om juist de puurdere oliën te nemen zoals MCT en in het specifiek het liefst nog de C8.

 

Door de ketonen die boordevol energie zitten is MCT echt super goed voor je hersenen en ook voor je spierweefsel wat helpt bij een sneller herstel. Je hersenen nemen de ketonen op en zetten deze om in energie. 

 

Wat zijn jouw ervaringen met MCT olies en heb jij een heerlijk recept  waar je MCT in hebt verwerkt dat je wilt delen? Deel ze hieronder in de comments!Reacties

 1. Joey Plat Joey Plat

  Het blijkt erg goed tegen Alzheimer, parkinson en huntington te zijn! Alles wat met degeneratieve ziektes en achtergang heeft te maken! Ik wil er ook mee beginnen en dan is de C8 de beste omdat die specifiek voor je hersenen zijn die als energiebron dienen

 2. Lars Lars

  Hi Angela,

  Goeie vraag!
  Ik kan hier eerlijk gezegd geen duidelijk antwoord op geven, je zou het beste dit kunnen bespreken met je huisarts. Aangezien wij hier geen ervaringen mee hebben.

  Wat ik wel online tegen kwam is een aantal studies die positieve resultaten laten zien met een Keto dieet (waarbij veelvuldig MCT gebruikt wordt) en de invloed op migraines. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3620251/

  Zoals altijd, is goed om met een goeie dosis zelfreflectie te kijken wat jouw lichaam's reactie is op bepaalde supplementen / ingredienten.

 3. Lars Lars

  Hi Bonensnuiver,

  Goeie vraag!

  Simpele antwoord, Nee je hoeft niet een Keto-dieet of in Ketose te zijn om de gezondheidsvoordelen van MCT olie te kunnen benutten.

  Ketonen worden gemaakt door je lichaam wanneer het begint met het verbranden van vet als primaire bron van brandstof. Dat is een metabolische toestand die ketose wordt genoemd en die allerlei voordelen voor de gezondheid heeft.

  Wat interessant is aan MCT's is dat ze in staat zijn om in hun eentje ketonen in de lever te produceren - zelfs zonder Keto-dieet! Deze boost in ketonen kan ongeveer 3 uur duren.

  Wanneer het wordt genuttigd gaat het van je darmmembraan rechtstreeks in je bloedbaan, het gaat vervolgens rechtstreeks naar je lever en deze zet het onmiddellijk om in ketonen. Hierdoor helpt het je lichaamsvet te verminderen door je stofwisselingsfuncties te verhogen.

 4. Bonensnuiver Bonensnuiver

  Hoi, moet ik in ketose zijn om de gewichts afname voordelen van MCT te benutten of helpt het altijd?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.