Music and the mind deel 2

  • Geplaatst op
  • Door Michel Vos
  • Geplaatst in Mind
  • 0
Music and the mind deel 2

Muziek zorgt er soms voor dat we de tranen in de ogen hebben staan, terwijl we op andere momenten uitzinnig staan te dansen. What magic is this? Hoe werkt dit precies?

Muziek als medicijn

Met zoveel positieve effecten rijst de vraag of je muziek ook kunt inzetten om je prestaties of je welzijn te verbeteren. Een muziek blijkt inderdaad een zo goed als gratis medicijn te zijn. Vooral het maken van muziek wordt gezien als een goede methode tegen depressies. Stacy Horn beschrijft bijvoorbeeld hoe zij uit een depressie kwam nadat ze zichzelf aanmeldde bij een koor. De Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie Music and Memory helpt Alzheimer patiënten door hen naar muziek te laten luisteren. Door mensen met Alzheimer of andere cognitieve stoornissen te laten luisteren naar muziek die zij kennen wordt hun geheugen verbeterd. De muziek geeft hen daarnaast een soort gevoel van identiteit.

Is muziek legale doping?

Eerder legde ik al uit dat muziek het cerebellum, het onderdeel van het brein dat je motoriek en je timing regelt, aanstuurt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je met je voet mee tikt op het ritme van de beat, of dat je gaat dansen. Het is daarom ook niet voor niets dat veel vormen van sport, zoals Zumba uitsluitend met muziek plaats vinden. Maar kan muziek andere sporters ook helpen in de flow te komen? Kan muziek vechtsporters helpen om beter te presteren in de ring? Of kan het een team helpen om beter te presteren?
 

Het antwoord op deze vragen is ja. Veel sporters gebruiken muziek om in de flow te komen. Vaak zijn dat songs die de sporter op een of andere manier motiveren. Sommige sporters luisteren muziek met motiverende teksten, zoals R. Kelly’s ‘the World’s greatest’.
 

Sommige sporters visualiseren juist succes. Een combinatie van motiverende muziek met beelden van winnende sporters motiveert. Voor duursporters, zoals marathonlopers, kan muziek helpen om de aandacht van de fysieke ongemakken af te leiden. Sommige lopers plannen hun race aan de hand van muziek. Ze draaien snellere muziek als ze willen versnellen.
 

Spotify speelt hier op in met hun nieuwe service Spotify Running, een service die muziek aanbiedt die past bij je hardlooptempo. Ga je sneller lopen, dan krijg je snellere muziek.
 

Het succes in teamsporten wordt voor een groot deel bepaald door het teamwork. Samen zingen of op een andere manier muziek beleven kan bijdragen aan het groepsgevoel van een team. De Haka, een traditionele Maori-dans die de Nieuw-Zeelandse rugbyers doen voor een wedstrijd heeft drie functies.
 

Door samen muziek te maken wordt er oxytocine gecreëerd. Hierdoor wordt de band tussen de teamleden versterkt. Het team neemt power poses aan, waardoor de testosteronspiegel omhoog gaat en het cortisolgehalte (stresshormoon) omlaag. En hoewel de tegenstander wel wat gewend zal zijn qua mannelijke kracht, is het ook best intimiderend om vijftien man zo los te zien gaan.

Maakt muziek je productiever & sterker?

Omdat muziek zoveel verschillende delen in je brein activeert, is het een terechte vraag of het goed is om muziek te luisteren tijdens het werken of studeren. Als je muziek goed gebruikt wel. Muziek werkt soms contraproductief als je zware cognitieve taken uit moet voeren. Als je echt hard na moet denken kan sommige muziek enorm afleidend zijn.
 

Vooral muziek met songteksten zijn erg afleidend, omdat deze het linguïstische gedeelte van je hersenen activeren. Wil je dus toch echt muziek luisteren, bijvoorbeeld omdat je collega’s zitten te praten, zet dan een prettige instrumentale muziek op.
 

Als je routinetaken moet uitvoeren, zoals het inrammen van drieduizend records in een excel-sheet, dan heeft muziek een positief effect. Dit is misschien vergelijkbaar met de marathonloper die zich kan concentreren op de muziek in plaats van op het ongemak.
 

Voor veel mensen werkt zacht achtergrondgeluid, zoals in een koffiebar, het beste. Uiteraard zijn hier mensen op ingesprongen die apps hebben ontworpen die achtergrondgeluid verspreiden, zoals Simply Noise.

Zoals we in een eerder artikel uitlegden is het voorkomen van uitstelgedrag niet meer dan dopaminemanagement. Je kunt muziek dus ook proactief inzetten om moeilijke, vervelende of lastige taken te verzachten of om te buigen. Dopamine zorgt naast een goed gevoel voor een verbeterde concentratie en verbetert je mentale prestaties. Zo kun je er dus weer tegen aan als je je volgende taak oppakt, of als je de timer weer indrukt.
 

Ankeren

Je kunt nog een stap verder gaan bij het gebruiken van muziek om meer uit jezelf te slepen. Hiervoor jatten we de anker methode van NLP (Neuro-linguistic Programming, red). Wat is ankeren?  Volgens Mind Academy is het : 
 

“Wanneer iemand, die in een intense stemming verkeert, op het hoogtepunt van deze stemming een specifieke (externe) stimulus krijgt, dan worden stimulus en stemming neurologisch met elkaar verbonden. Een anker is het geheel van een stimulus en stemming waarbij als reactie op deze stimulus steeds dezelfde stemming verschijnt. De techniek ankeren kan je helpen bij het toegang verkrijgen tot een bepaalde stemming uit het verleden en deze verbinden met het heden.”
 

Deze techniek leunt op hetzelfde principe dat ervoor zorgt dat het nummer 'You ain’t a killer' mij nu nog steeds na al die jaren in knock-modus zet. Het nummer is onlosmakelijk gekoppeld aan het opladen voor de fysieke en mentale uitdagingen van een BJJ-training. En ik weet van meerdere trainingspartners van destijds dat zij exact dezelfde associatie hebben.
 

Met andere woorden: bij Ankeren ga je full Pavlov op jezelf en conditioneert je jezelf bewust om bij het horen van specifieke nummers of muziek in een mind set te komen die gunstig is voor de taak die je op dat moment moet volbrengen. We hebben zojuist geleerd dat het soort muziek er namelijk wel degelijk toe doet. Zo is mijn Spotify Work-Out Mixtape bijzonder ongeschikt om op te  zetten als ik artikelen aan het schrijven ben.
 

Priming

Een andere manier om muziek bewuster in te zetten is door middel van priming. Als je me leert kennen kom je er al snel achter dat een van mijn guilty pleasures muziek is waar ik veel te wit voor ben. Ik was 12 toen ik mijn eerste Villa 65 mixtape, toen nog op cassette, kreeg van een klasgenootje. Het was liefde op het eerste gezicht. Hiphop heeft sindsdien mijn leven niet meer verlaten en ik heb vaak nagedacht over welke allure deze muziekstroom nou eigenlijk voor me heeft.
 

Het antwoord op die vraag is zeer divers, maar een belangrijk onderdeel ervan is priming. Priming is een proces waarbij semantische stimuli het onderbewustzijn prikkelen waarmee een gewenste mentale staat kan worden opgeroepen bij een individu. Simpel gezegd: woorden kunnen een lading hebben en deze kan van invloed zijn op je mindset.
 

Deze techniek wordt veel gebruikt in guided meditations, waarbij een meneer of mevrouw je meeneemt door een set aan meditatieve oefeningen. Mijn persoonlijke favoriet in deze stroming is Andrew Johnson. Het zit hem in het Schotse accent denk ik.
 

Wat heeft dit te maken met HipHop hoor ik je denken? Naast het gewelddadige karakter van sommige lyrics is een belangrijk cultureel fenomeen in HipHop is het zogenaamde het braggen and boasten in je rhymes. Het is een agressieve pocherige, over-the-top manier van de zogenaamde competitie (andere rappers en/of contenders voor een dame haar affecties) laten weten dat je de beste bent en ze in principe kansloos zijn. 

 Vaak geïllustreerd met een opsomming van hoeveel rolletjes bankbiljetten er in de schoenendoos onder het bed ligt, key’s coke er gemoved zijn, seksuele overwinningen deze week alleen al behaald, totaal waarde van zijn telefoon, auto en kleren en wat ie allemaal wel niet met je vriendin gaat doen.   
 



En nou begrijp ik als volwassen 35 jarige blanke man echt wel dat die dingen volledig moreel corrupt en verwerpelijk zijn, maar toch zit er iets in de mentaliteit en het gebruik van woorden wat aansteekt. Vergelijk het met kijken naar de Expendables. Ja er gaan mensen dood, nee, dat is niet goed. Maar het is wel verdomd leuk om naar te kijken. Suspension of disbelief anyone? 
 

De meeste rappers geloven echter wel oprecht dat zij het beste zijn in wat ze doen en dat klinkt door in hun woordkeuzes. Ze steken hun top-of-the-food-chain-mentality verbaal niet onder stoelen of banken.
 

En dat is exact de energie waar ik op uit ben. Een shot onwrikbaar geloof in jezelf, je route en keuzes, ongeacht wat iedereen ervan zegt of vind. Gecombineerd met een drive om er per direct aan te gaan werken. Volgens mij is de eindconclusie daarmee dat HipHop luisteren voor mij gelijkstaat aan Rocky 1 of Kickboxer kijken.
 

Hack je brein met Binaural Beats

Je kunt er over twisten of het echt muziek is, maar aan binaural beats wordt een positieve werking toegekend. Bij Binaural Beats horen je beide oren (door een hoofdtelefoon) tonen met een klein toonverschil. Je linkeroor hoort bijvoorbeeld een toon met een frequentie van 400 Hz, terwijl je rechteroor een toon hoort met 410 Hz. Om voor dit toonverschil te compenseren, maken je hersenen een toon die het verschil tussen beide tonen goed maakt (in dit geval dus een toon van 10 Hz). Je hersenen kunnen op deze manier een toonverschil van ongeveer 30 Hz overbruggen. Dit verschijnsel is in 1839 ontdekt de heer Dove (dit is geen grap!).
 

Het toeval wil dat deze toonverschillen overeen komen met de frequenties van je hersengolven. Je hersengolven synchroniseren zich met de frequentie van de toon die je brein opwekt. Luister je bijvoorbeeld naar twee tonen met een verschil van 10 Hz, dan ontstaan er Alfa-golven in je hersenen. Alfa-golven zorgen ervoor dat je erg ontspannen wordt. Luister je naar twee tonen met een frequentieverschil van 30 Hz, dan kun je juist angstig worden. Rond de 15-20 Hz zit juist een gebied waar je alert wordt, en waar je je mogelijk beter kunt concentreren.
 

Het verschijnsel Binaural Beats is nog weinig onderzocht en hoewel er veel voordelen aan toegedicht worden, is er weinig bewijs. Binaural Beats zouden gebruikt kunnen worden om productiever te worden en zelfs om verslavingen te bestrijden. Desalniettemin zijn er veel voorbeelden bekend van mensen die baat hebben bij Binaural Beats. Omdat er ook nauwelijks aanwijzingen zijn dat Binaural Beats schadelijk zijn, is het de moeite waard om het eens te proberen, bijvoorbeeld met deze generator. Gebruik wel een hoofdtelefoon, want anders werkt het niet.
 

Muziek: een geschenk van de evolutie

Onze voorkeur voor muziek zit diep verborgen in ons brein en heeft een evolutionaire oorsprong. Het is een gemeenschappelijke deler die mensen kan samenbrengen in een gedeelde passie! Zelden zie je mensen harmonieuzer en energieker samen als tijdens het beleven van muziek! Als je naar muziek luistert, komen er een batterij neurotransmitters vrij, en deze kun je in je voordeel gebruiken. Ze zorgen ervoor dat je blijer wordt en dat je je beter kunt ontspannen. Muziek versterkt de band met anderen. Ik stel me ook voor dat dit naaste de limo’s, groupies en obscene hoeveelheden geld voor de artiesten ook het grootste geschenk is van hun vak! Stel je voor dat er mensen zoveel van je muziek houden dat ze iets als dit doen. Ik zou nooit meer stoppen met grijnzen denk ik.
 

Muziek wordt met recht de taal van onze ziel genoemd en het biedt ons de mogelijkheid om onze emotionele staat rechtstreeks te beïnvloeden. Had je tot zojuist nog nooit op deze manier nagedacht over muziek? Probeer het dan eens instrumenteel op de juiste manier in te zetten en laat je verbazen over de positieve effecten van muziek op je mind set en productiviteit!
 

Over Michel

Michel Vos is jaren werkzaam geweest in de Medische Diagnostiek als ICT Productmanager en is nu medeoprichter van NootroFit, Eindbazen en heeft daarnaast zijn eigen interim management- en coachingsbureau.

Zijn specialiteit is de succesmanagement methode Getting Things Done. Michel is altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer en eenvoudiger het meeste uit je leven te halen. Michel's passies zijn krachttraining en vechtsport, waarin hij ook enthousiast les geeft.
 



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.