Waar haal ik advies over supplementen?

Waar haal ik advies over supplementen?

Wat is goed advies over supplementen? Waar komt het advies vandaan en wat zit erachter? Het is niet altijd makkelijk om goed advies te krijgen.

Mijn persoonlijk introductie met supplementen kwam toen ik jong was, toen de pubertijd op zijn hoogtij was zeg maar. Ik was 16 jaar. Een leeftijd waar je denkt alles te weten maar eigenlijk nog helemaal niks weet. Een jonge student op het CIOS met als richting Fitness & Health Management. Alles stond in het teken van sport. Werken, stage, mijn eigen trainingen en natuurlijk de opleiding zelf. Supplementen leken onvermijdelijk met mijn competitieve drang naar sneller herstel en betere prestatie.

What did I know?

Had ik me er in verdiept? Jazeker, ik had links en rechts wel eens wat gehoord. Een herkenbare oriëntatie voor iemand van 16 jaar jong. Gelukkig tipte mijn moeder als eerste! En wel met ISO star drank; van druivensuiker krijg je energie na het sporten!  Geen slechte eerste en een zeer onschuldige tip van moeders! Echter trokken de shakes achter bar bij sportschool snel mijn aandacht! Lekker met volle melk en mierzoet, goed voor je spieren zei de jonge blonde dame achter de bar. Een paar weken later sloeg ik de Mens Health bladen open en las aandachtig de "tips over supplementen", advertenties van Ronny Coleman (Bodybuild icoon). Ik was verkocht! Ik wilde meer bereiken met mijn sporten en had de gedachte dat het geen kwaad kon.

Kennis vergaren

Al snel voelde ik me thuis in de lokale supplementen shop. Daar liep ik dan als bonenstaak van 1.85 CM lang en 70 KG met grote ogen door mijn favoriete winkel. Schreeuwende plaatjes en teksten, grote rode potten en het liefst emmers van 5 KG. Met het nodige advies van de opgespoten types achter de balie die overal wel een oplossing voor hadden. Waarom kocht ik het? Iedereen doet dat toch! Klasgenoten en gedrongen mannetjes op de spotschool zeiden dat het "echt" goed werkte.

Kennis verspreiden

In de tijd die daarop volgde gaf ik nog actief les in een sportschool. Daar gaf ik ook de leden advies over supplementen. Ik herinner me de opmerking van mijn manager destijds. Terwijl ik een wat ongemakkelijk voelende klant adviseerde maakte hij lachend de opmerking; luister zeker naar hem want hij is de apotheek van de sportschool. Doelend op het feit dat ik mezelf als proefkonijn inzette en altijd weer iets nieuws aan het proberen was. *Overigens hebben we het hier alleen over spullen die netjes in de sportwinkel verkocht worden.* De klant ging van een wat ongemakkelijke zenuwachtige houding naar een volledig vertrouwende houding. Mooi dat ik de juiste persoon met kennis tref zei hij! Vol vertrouwen adviseerde ik leden dat ze deze proteïne moesten nemen als je wilde afvallen en die voor het aankomen. Dit basale en ondoordachte advies had ik diezelfde middag gehoord bij mijn lokale supplementen shop. Die man wist het wel, want hij begeleidt ook veel bodybuilders hoorde ik weer van anderen. Met iets verder doordenken had ik kunnen weten dat de term, het begeleiden van bodybuilders, waarschijnlijk niet meer betekende dat deze man onder de toonbank ook nog wel eens wat verkocht. Door mijn diepgaande zelfscholing (lees hierboven), vond ik toen dat die kennis perfect aansloot bij mijn visie als trainer. Mensen kwamen tenslotte bij mij voor advies over supplementen. Ik was de expert!

Psychologische en omgevingsfactoren

Je zou het een samensmeltingen kunnen noemen van verschillende psychologische en omgevingsgebonden factoren. De fitness instructeur heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de "proteïne" (k)lepel hangt. De klant komt voor advies en wil graag bediend worden. De fitnessinstructeur heeft als taak dit advies te kunnen leveren. Om teleurstelling bij de klant of egokrenking bij hemzelf te voorkomen wordt de klant naar behoefte geïnformeerd. Dit kan gedegen advies zijn of een mengeling van feiten en fabels die ooit voorbij zijn komen waaien en ergens in zijn brein zijn blijven hangen. De klant is blij met het advies en ziet de instructeur als expert. Dat streelt het ego van de instructeur en bevorderd het gedrag om dit door te kopiëren op andere leden. Als sportschoolhouder ben je natuurlijk maar al te blij als je hoort dat die jongen van jou er zoveel verstand van heeft. Schouderklopje voor hem en de cirkel is weer rond. En de klant...die zit uiteindelijk aan tafel te dineren uit een 5KG emmer wit poeder met Kokos Sinas Cookie Dough smaak. Natuurlijk naast de 12 boterhammen met kipfilet die hij per dag eet en bekende bakken magere kwark. 13 Jaar verder krab ik me echt achter mijn oren hoe kortzichtig ik was. En dat terwijl ik de Fitness expert was, toch?

Vandaag de dag

Een grijns van herkenning komt op mijn gezicht als ik nu de adviezen in de kleedkamer hoor. Een jongen luistert aandachtig naar zijn breder gespierde maat. Creatine moet je pakken, daar kom je flink van aan. Maar niet te lang gebruiken hoor, dan wordt je lichaam er afhankelijk van! Ik gebruik het nu 3 weken en ben 3 KG aangekomen. *Ok, je hebt wel wat gehoord....er zitten ja en nee's aan je verhaal.* Het gesprek gaat verder. Trouwens, afgelopen vrijdag was een dik feestje joh. Ik kwam dronken thuis pfff. * Ok, you just failed the test son.* (Voor de beginners; alcohol en creatine zijn geen vrienden als het gaat om spierherstel en opbouw.) Je omgeving, begeleiding, training, opleiding, ervaring, leefgewoonten en leergierigheid van zijn grote invloed op je niveau als instructeur en sporter. Leefgewoonten, voeding, training en herstel zijn specifieke vakgebieden waarin je eindeloos door kan leren.  Het is goed om je altijd af te vragen waarom dingen zo zijn en wat de gedachte erachter is. Dan is er nog het sociaal / commerciële aspect. Wat wil je nou eigenlijk echt met zo'n klant? Misschien adviseert de trainer je wel een eiwit supplement die hij moet verkopen van zijn baas. Die dit bewust inkoopt omdat de marges goed zijn. Of wil je mensen daadwerkelijk laten afvallen en verwijs je ze tevens naar een voedingsschema en haal je ze van die 2 uur durende cardio sessie's af? Misschien moeten we eerst van die 4 crackers per dag af en overstappen naar een normaal ontbijt? Er zijn meerdere wegen naar Rome uiteraard.

Het veranderen van leefgewoonten

Echter zit het in onze genen dat we niet van grote veranderingen houden, dat geeft teveel weerstand. Gefaseerd werken is dan ook het advies. Probeer wat werkt voor jou, accepteer dat je soms faalt om jezelf te kunnen verbeteren. Een goede ontwikkeling is dat in die 13 jaar de kennisverspreiding, de trainingsprincipen en onderzoeken een positieve vlucht hebben genomen. Alles is breed uitgemeten op internet en er is veel meer voorgekauwde informatie beschikbaar, dat laatste geeft ook wel weer zijn gevaar. Want stel je voor dat die fitness instructeur van hierboven, niet alleen het praatje in de sportschool houd maar ook op zijn fitness blog?

In de komende tijd zullen we onze aandacht richten op artikelen over de werking van supplementen. We bevestigen of ontkrachten voeding en fitness mythes en gast-bloggers hun visie laten horen. Onze visie richt zich op zoveel mogelijk op het vergaren van informatie en meningen. Maar vooral om daarna je eigen conclusies te trekken. We hopen daarmee dat het NootroFit blog een bijdrage kan leveren. Herken je jezelf of je trainer in het bovenstaande verhaal? Mooi, dan is dat de eerste stap!

Gerelateerde producten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.