De Flow State of Mind | hack jouw hersengolven

De Flow State of Mind | hack jouw hersengolven

Een leven van betekenis en diepgang vraagt van ons om buiten onze comfortzones te treden, onze eigen ideeën uit te dagen en innovatieve manieren te creëren om onze tijd op deze aarde te optimaliseren. De mentale toestand van de flow brengt onze geest in een katapult uit de hersenloze nederigheid van het dagelijks leven en dichter bij een betekenisvol bestaan.

The flow-state of mind

Verbind de 5 hersengolven met de flow state

Het is belangrijk om te begrijpen dat alle mensen vijf verschillende soorten elektrische patronen bezitten, ook wel "hersengolven" die over de cortex vloeien. Het kan worden waargenomen met een elektro-encefalograaf of EEG. Een EEG is een instrument dat onderzoekers in staat stelt om hersengolfpatronen te noteren. Terwijl de meesten van ons zich richten op het kijken naar onze emoties om gelukkiger te worden, spelen onze hersengolven en ons onderbewustzijn ook een belangrijke rol om voldaan te zijn.

 

Wat is de flow state?
In 2004 gaf Dr. Csikszentmihalyi een TED Talk waarin hij uitlegt dat het zenuwstelsel niet in staat is om meer dan 110 stukjes informatie per seconde te verwerken. Als je naar iemand luistert, moet je ongeveer 60 stukjes informatie per seconde verwerken om te begrijpen wat ze zeggen. Dit is de reden waarom als er twee mensen tegelijk met je praten, je niet naar ze allebei kunt luisteren en niet kunt begrijpen wat ze beiden zeggen.

Vervolgens legt hij uit dat wanneer je volledig betrokken bent bij het proces van het creëren van iets nieuws, je niet genoeg aandacht over hebt om te controleren hoe je lichaam zich voelt - het feit dat je honger of vermoeidheid hebt - of om te luisteren naar het geklets van je gedachten. Mensen in de Flow State leggen uit dat wanneer ze in deze staat van extase komen, het is alsof ze niet bestaan.

 

Terug naar de hersengolven - Welke hersengolven hebben we?


Gamma Golven (40 - 100 Hz)
Gamma hersengolven zijn de snelste hersengolven (hoge frequentie) en de meest recent ontdekte hersengolftoestand, die betrekking hebben op de gelijktijdige verwerking van informatie uit verschillende hersengebieden. Deze zijn betrokken bij hogere verwerkingstaken en cognitief functioneren. Dit is belangrijk voor het leren, het geheugen en de informatieverwerking.

Beta golven (12 - 40 Hz)
Bèta Hersengolven worden geassocieerd met een normaal waakbewustzijn en een verhoogde staat van alertheid, logica en kritische redenering. Het hebben van de juiste hoeveelheid bèta stelt ons in staat om ons te concentreren op onze taak, of het nu op school, op het werk of in de sport is. Het blootstellen van te veel bètagolven leidt echter ook tot te veel stress. Stress produceert stresschemicaliën zoals Cortisol die schadelijk zijn voor ons lichaam als er teveel stress optreedt.

Alfa golven (8 - 12 Hz)
Alpha Brain Waves zijn dominant tijdens rustig vloeiende gedachten, terwijl je in diepe ontspanning bent, of wanneer je in een heerlijke dagdroom of tijdens lichte meditatie uitglijdt. Alfa is de frequentie tussen ons bewuste denken en onze onderbewuste geest. Dit is de Flow State Zone.

Theta golven (4 - 8 Hz)
Theta Hersengolven komen het vaakst voor in de slaap, maar zijn ook dominant tijdens diepe meditatie. In theta zitten we in een droom; levendige beelden, intuïtie en informatie buiten het normale bewustzijn bewustzijn. Het helpt ons onze intuïtie en creativiteit te verbeteren en geeft ons een natuurlijker gevoel. Dit is ook de Flow State Zone.

Delta Golven (0 - 4 Hz)
Delta Brain Waves zijn de langzaamste maar luidste hersengolven (lage frequentie). Het wordt ervaren in een diepe, droomloze slaap en in zeer diepe, transcendente meditatie. Deze komt ook het meest voor bij zowel zuigelingen als jonge kinderen. Diepe slaap is belangrijk voor het genezingsproces - omdat het verbonden is met diepe genezing en regeneratie.

Het Alfa-Theta grensgebied van ongeveer 8 Hz wordt erkend als the zone of de staat van doorstroming. Dit is de grens tussen het bewuste en het onderbewuste. In onze sportprestatie beginnen we met bèta, maar gaan we heel snel naar alfa en uiteindelijk naar de theta. Volgens sportwetenschappers, stijgen de Alpha hersengolven voorafgaand aan piekprestaties. En als je in een intense creativiteit zit, heb je een mystieke theta-uitbarsting waarbij je een diepe dialoog aangaat met je goddelijke geest en je zult verrast zijn door je prestaties. Dit is de hersenstaat van "in de zone zijn" waar je werk moeiteloos aanvoelt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.