De nummer 1 eetgewoonte die terughoudend werkt

De nummer 1 eetgewoonte die terughoudend werkt

Wat is de meest schadelijke eetgewoonte waar je aan kan denken? Is het pizza eten om 3 uur in de ochtend? Chips eten met een frisdrank on the side of haastig eten? Hoewel deze gewoontes vrij schadelijk zijn voor je geluk en gezondheid, zijn ze geen van allen de meest schadelijke eetgewoonte, maar wat is nou de grootste boosdoener?

De consumptie van tarwe

Gluten zijn een tarweproteïne die voorkomt in tarwe brood, tarwe pasta en alles wat het ingrediënt "tarwe" bevat. Ja, ook in 100% volkoren brood. Neem het niet van mij aan, maar van Dr. David Perlmutter, neuroloog en bestseller auteur voor de New York Times, die een heel boek schreef over het thema van hersendisfunctie en de consumptie van gluten.


Iets war we ook over kunnen praten is de "consumptie" van gluten die plaatsvindt als je standaard producten gebruikt voor je gezondheidszorg, zoals zeep, shampoo en andere soortgelijke artikelen. Deze kunnen dezelfde gevoeligheid en neurodegeneratieve effecten activeren die het eten van gluten kan veroorzaken.
 

Hoewel slechts 1,8% van de bevolking aan coeliakie leidt, zijn er miljoenen mensen gevoelig voor gluten.
 

Blootstelling aan tarwegluten kan leiden tot:

- Ontsteking
- Hoofdpijn
- ADHD
- Gewrichtspijn
- Spijsverteringsproblemen
- Depressie
 

We praten over gluten in een artikel over ongezonde gewoonten, maar waarom? Gewoon omdat de meeste van ons gluten innemen in vele vormen, de hele dag en elke dag.
 

Kijk eens naar de verpakking van alle bewerkte voedingsmiddelen, saus, dressing, marinade, enzovoort. Tarwe, of tarwemeel, is als ingrediënt bijna overal te vinden! Het is zeer goedkoop te produceren en heeft een lange houdbaarheid.


Hoe het gebruik van gluten invloed heeft op je stemming

THE #1 DIET HABIT HOLDING YOU BACK

De effecten van gluten op het lichaam zijn verschillend. In onze darmen werken gluten als een antinutriënt en verhinderen een goede opname van andere voedingsstoffen en mineralen, zoals magnesium, zink en B12. Uit een onderzoek van recent gediagnosticeerde coeliakiepatiënten zijn een aantal tekortkomingen geconstateerd, waaronder zink en B12. Tekorten aan vitamine B12 waren ook aanwezig in de gezonde controlegroep [bron].
 

Heb je je ooit afgevraagd waarom onze wereld vol is van energy drinks, magische pillen en stemmingsstabilisatoren? Een andere studie toonde een sterk verband tussen de consumptie van gluten en melkproducten en schizofrenie [bron]. De ontsteking van het maagdarmkanaal die ontstaat door het gebruik van deze antinutriënten geeft ons antwoorden en toont ons een ander weg naar de verbetering van onze geestelijke gezondheid en ziektebeeld.
 

Gluten kunnen voorkomen dat we de grondstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren! En, niet te vergeten, dit spul is verslavend.

Gluten een verslaving?

Over voedselverslaving en begeerte gesproken, maken veel mensen wel eens grapjes over hun liefde voor brood, pasta en koekjes. Het is geen verrassing, maar een bewezen feit dat suiker en granen een effect hebben op onze hersenen.
 

Suikers en granen kunnen interfereren met onze neurotransmitter functie. Om precies te zijn, wordt de consumptie van suiker in verband gebracht met een boost van de dopamine niveaus. Een onderzoekstrijdschrift licht de vele reacties toe tussen voedingsmiddelen en de neurotransmitter functie. Op het moment dat er verslavend voedsel wordt toegevoegd, zoals suiker, gedragen deze reacties zich op dezelfde wijze als drugs.
 

In granen zitten ook exorfinen. Waarom is de werking van exorfine zo vergelijkbaar met die van morfine? Omdat het eigenlijk een "morfine-achtige verbinding" is en dat is precies wat brood en pasta bevatten. Geen wonder dat mensen er niet buiten kunnen!
 

Gluten en de darmen

Onze spijsverteringskanaal is ontworpen als een gesloten systeem. Dit betekent dat wat we naar binnen doen, binnen moet blijven! Maar, wanneer we gluten consumeren, worden de darmen van slot gehaald en dit kan leiden tot een toestand dat "lekkende darm" heet. Als dit gebeurt, kunnen toxines en onverteerd voedseldeeltjes stiekem in de bloedbaan komen. Met als gevolg een ontsteking, een opgeblazen gevoel en last van vermoeidheid.
 

De term "bierbuik" is algemeen bekend, maar ik zou het graag "tarwe buik" willen noemen. Dr. William Davis doet dat ook en gebruikt het ook als titel van een boek die hij schreef.

Wat kunnen we eten in plaats van gluten?

THE #1 DIET HABIT HOLDING YOU BACK

Volgende keer dat in het restaurant de ober je een mandje voorzet vol verse, warme broodjes, sla ze over en voeg liever wat boter aan je maaltijd. Want wie eet nu alleen brood, met niets erop? Brood is gewoon een drager, het vehikel voor iets dat we lusten - boter! En boter, bij voorkeur van grasgevoerde koeien, is veel meer verzadigend omdat het de juiste leptine respons moduleert. Leptine is onze verzadigingshormoon. [Bron].

Gemakkelijk omschakelen naar glutenvrije voedsel

- Kies, in plaats van spaghetti en gehaktballen, glutenvrije bruine rijstnoedels
- In plaats van brood en boter, neem een biologische aardappel met boter
- Probeer, in plaats van een bagel met roomkaas, volle biologische yoghurt
- In plaats van een broodje, neem een sla wrap of eet alleen het gedeelte die je echt lekker vindt... vlees en kaas! Als het kan is, kies biologische kaas
- Eet, in plaats van crackers en koekjes, biologische Blue Corn Chips. Voor de meeste mensen vormt biologische maïs geen probleem.

Glutenvrije afhaalrestaurants

De meeste mensen zijn skeptisch of raken gefrustreerd wanneer ze verteld worden wat ze moeten eten of, nog beter, wat ze niet moeten eten.
 

De heerlijkste en meest voedzaame manier van eten is gezond eten en dat moeten we niet vergeten. De smaak past zich snel aan wat je eet en als dat eenmaaal is gebeurd, zijn je vroegere smaak en voedingskeuzes niet meer zo relevant.
 

Ik weet nog toen ik alle suiker uit mijn dieet had verbannen. Ik nam toen een slokje cola en het smaakte verschrikkelijk! Ik kon niet geloven dat ik het ooit had kunnen drinken.

Het is fijn dat er nu bedrijven zijn die probiotische drankjes van Komboecha thee beginnen te produceren met een “frisdrank” smaak. Ze zijn heerlijk en bijzonder gunstig voor een gezonde darmflora.

 
Gerelateerde producten 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.