Dit is waarom jij magnesium moet gaan gebruiken

 • Geplaatst op
 • Door Alexander Prins
 • 0
Dit is waarom jij magnesium moet gaan gebruiken

De meeste Nederlanders hebben een tekort aan magnesium zonder er zelf bewust van te zijn. Dit kan je eraan doen om te zorgen dat jij af komt van dat cruciale tekort!

Hoe en waarom moet jij je magnesium voorraad aanvullen met supplementen voor je gezondheid, fitness en prestaties.

Begrijp de noodzakelijke rol van magnesium in jouw lichaam, test jezelf op een tekort en kies het juiste supplement.

Magnesium: Het 12e element op het periodiek systeem, het 8e meest overvloedige element in het universum (en het 7e meest overvloedige element op aarde), een wonderbaarlijke aanvulling op de gezondheid. Ik ben dol op magnesium en na het lezen jij ook!

Waarom moet jij ook dol zijn op magnesium? Nou, omdat magnesium het eerste supplement is waarbij bewezen is dat het daadwerkelijk helpt met de ruwe symptomen van HPA-ontregeling, dit zijn stress symptomen die voorkomen in het menselijk lichaam en die ook daadwerkelijk bewezen zijn.

We komen later in detail daarop terug, maar we weten gewoon dat magnesium ernstige angst vermindert en zelfs helemaal kan laten wegvagen en je uiteindelijk kan bevrijden van paniekaanvallen die je dwingen om te stoppen met werken en je thuis vasthouden.

De tweede reden dat magnesium zo belangrijk is, is dat het een van de gemakkelijkste dingen is die je mensen kan aanbevelen, ongeacht hun gezondheids- of prestatiedoel, omdat iedereen het kan innemen en het super makkelijk, goedkoop en vrij verkrijgbaar is.

De werking van Magnesium merk je zo goed, omdat het zo belangrijk is voor het functioneren van het lichaam en omdat zoveel mensen een tekort hebben aan dit mineraal. 

Het verhogen van je magnesium inname kan fitness problemen (zoals krampen en blessures) voorkomen, hartkloppingen en zelfs wat hartproblemen voorkomen of genezen, en stemmingsproblemen, variërend van depressie en angst, verzachten of wissen en kan een noodzakelijke factor zijn bij psychose.

Gezien het feit dat magnesium is bevestigd dat het betrokken is bij meer dan 300 enzymatische processen in onze biologie, en naar schatting betrokken is bij meer dan 1000 enzymen, is het geen wonder dat het verhelpen van een tekort zo'n breed scala aan resultaten kan hebben.

 

Veel voorkomende symptomen die zich uitten bij een magnesiumgebrek

Een tekort aan dit mineraal kan zich uiten in meerdere symptomen. Hier zijn er een paar die je zou kunnen ervaren die een signaal kunnen geven dat je een laag magnesiumgehalte hebt:

 

 • Angst, depressie en stemming problemen
 • Hartkloppingen & hartritmestoornissen
 • Spierkrampen en trillingen, dit komt vooral voor bij sporters
 • Migraine en andere hoofdpijn
 • Hersen vermoeidheid & moeite met focussen, ADD, & hyperactiviteit
 • Immuun disfunctie en ziektegevoeligheid van het immuunsysteem
 • Hoge gevoeligheid voor verwondingen, vooral gebroken botten
 • Langzaam herstel na sporten

 

Magnesium is niet voor iedereen een geneesmiddel. Er zijn andere factoren dan een magnesiumtekort die een rol kunnen spelen bij verschillende problemen, vooral bij moeilijke problemen met de gezondheid. Maar persoonlijk heb ik geleerd om de kracht van dit mineraal niet te onderschatten en het zeker te proberen.

Afhankelijk van je tekort kunnen de voordelen van magnesium enorm zijn, en zelfs als je geen van de genoemde symptomen opmerkt, kun je nog steeds een verbetering zien van als je gaat testen met supplementen van magnesium.

  

Inzicht in de oorzaken van laag magnesiumgehalte

De grote reden waarom magnesium voor zoveel mensen zo goed is, is, omdat simpelweg de meeste mensen gewoon een tekort aan magnesium hebben. Op het eerste gezicht is dit eigenlijk verrassend, want magnesium is een van de meest voorkomende mineralen op de planeten en is een belangrijk onderdeel van het plantenleven.

Waarom is dit? Nou, ten eerste, ons lichaam "bindt zichzelf niet" aan magnesium. Het mineraal is zo beschikbaar in al ons eten dat ons lichaam zich gemakkelijk heeft aangepast aan het "vrijlaten" van magnesium om te voorkomen dat we ooit te veel magnesium binnen krijgen. Een overmaat aan magnesium in je lichaam bestaat dus niet.

Dit maakt magnesium tot een van de veiligste supplementen die er nu te verkrijgen is, omdat je lichaam eenvoudigweg overtollig magnesium uitstoot. Ons lichaam slaat geen magnesium op zoals ze dat wel doet met calciumdat "opgepot" wordt door de lagere prevalentie in het milieu.

Calcium brengt ons tot het eerste belangrijke bestanddeel van een magnesiumtekort.

 

Reden 1: Overmatige consumptie van calcium

Sinds meer dan 20 jaar wordt calcium als onmisbaar mineraal gepromoot. Je kent het wel, drink melk met calcium en krijgt sterkere botten.

Bij deze promotie van calcium is echter iets groots en vooral ook cruciaals over het hoofd gezien: calcium en magnesium werken samen om het hele lichaam ten goede te komen, en als je niet genoeg magnesium hebt, wordt calcium eigenlijk een slechte zaak. Je wordt verondersteld een verhouding van ongeveer 2:1 of 1:1 calcium tot magnesium in het lichaam te hebben.

 

Reden 2: Laag magnesiumgehalte in onze voeding

Groenten en planten in onze voeding zijn typisch een belangrijke bron van magnesium. Helaas hebben de moderne landbouwpraktijken een groot deel van de grond die gebruikt wordt om voedsel te verbouwen een laag magnesiumgehalte.

Ontwikkelde landen hebben vaak kleine magnesiumgehaltes, terwijl die in niet-ontwikkelde landen juist wel grote gehaltes hebben, en dit impliceert dat de raffinage van voedsel in de moderne samenleving een belangrijk aspect van het probleem is. 

Bovendien eten de dieren die wij eten ook planten met een laag magnesiumgehalte, zodat zelfs dierlijke producten minder magnesium bevatten dan in het verleden. Zelfs als je biologisch eet, maar niet als je de exacte landbouwpraktijken van de boerderij kent die je voedsel levert, is er echt geen manier om te weten of je voedsel voldoende magnesium bevat of niet.

 

Reden 3: Ondoeltreffende testen op magnesium in de moderne geneeskunde

De standaardtest voor magnesium is een serum bloedtest. Het is echter zo zeldzaam dat serum-magnesium testen een tekort aantonendat veel artsen de test niet eens uitvoeren en ten onrechte geloven dat een magnesiumtekort uiterst zeldzaam is.

Hier is het probleem: magnesium is zo onmisbaar voor veel lichaamsfuncties — en vooral voor de hartfunctie — dat je lichaam magnesium uit de rest van je lichaam zal trekken om een stabiel serum bloedniveau te behouden.

Als je bij een serum bloedtest ooit te weinig magnesium zal hebben, ondervind je waarschijnlijk zo'n ernstig tekort dat je lichaam je bloed magnesium niet eens kan stabiliseren door aan andere weefsels, zoals skeletweefsel of organen, te trekken. Als dit ooit gebeurt, heb je waarschijnlijk ernstige problemen.

Het punt is: de medische industrie ziet meestal een van de belangrijkste markers voor de gezondheid over het hoofd, omdat ze een ineffectieve test gebruiken. Gelukkig bestaan er betrouwbare tests voor magnesium, die betaalbaar kunnen zijn.

 

Hoe te testen op een magnesiumtekort

Oké, omdat magnesiumtekort zo vaak voorkomt, en magnesium zo veilig is om als supplement te gebruiken, kun je het zonder testen gaan aanvullen met supplementen als je dat wilt.

Om te testen op magnesium gebruiken we in plaats van de standaard serumtest de Magnesium RBC-test. Bij deze bloedtest kijken we in onze rode bloedcellen en analyseren we hoeveel magnesium daar aanwezig is.

In tegenstelling tot serum magnesiumdat eenvoudigweg meet hoeveel vrij magnesium in ons bloed zweeft, is de magnesium RBC-test nauwkeuriger door daadwerkelijk in onze cellen te kijken. De "normale" laboratorium bereiken voor een magnesium RBC-test worden beschouwd als tussen de 4,2 en 6,8mg/dL.

Dr. Carolyn Dean, auteur van The Magnesium Miracle en een expert die we vertrouwen als het gaat over dit onderwerp, raad je echter aan om tussen de 6,0 en 6,5mg/dL te streven.

Haar logica is dat de waarden van de meeste laboratoria gebaseerd zijn op nationale gemiddelden, maar als 80% of meer van de bevolking minder verbruikt dan de aanbevolen dagelijkse waarden van magnesium (volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie), dan is "gemiddeld" waarschijnlijk te laag. Daarom laat ze haar klanten streven naar de top van het assortiment.

De meest betaalbare manier om een magnesium RBC-test te krijgen is er eentje door je arts te laten bestellen bij je verzekering. Sommige artsen hebben een hekel aan het feit dat hun patiënten speciale tests laten uitvoeren en denken misschien dat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Velen zijn echter ook bereid om te luisteren, en steeds meer artsen leren over het belang van een goede magnesium test.

Gelukkig kan je, zelfs als je arts geen interesse heeft, deze gewoon omzeilen (en in de tussentijd op zoek gaan naar een betere arts) en direct de test laten doen.

 

Conclusie

Kortom, magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor de biologische functie die er bestaat.

Het is bevestigd dat het betrokken is bij meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam, en dat het naar schatting betrokken is bij bijna 1000, is magnesium van cruciaal belang voor de botdichtheid, spierfunctie, herstel, mentale scherpte, hartfunctie, en nog veel meer.

Echter, als gevolg van de invloeden van het leven in de moderne samenleving, zoals de verwerking die plaatsvindt in de moderne landbouw, overconsumptie van calcium, en ineffectieve testen op magnesium in de standaard geneeskunde, hebben veel mensen een groot tekort aan dit mineraal.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.