Ervaar de ICE(WO)MAN workshop

Ervaar de ICE(WO)MAN workshop

Afgelopen zaterdag nam ik, Wiggert Meerman, samen met NootroFit mede-eigenaar Michel Vos, deel aan een ICE(WO)MAN workshop volgens de methode van Wim "The Iceman" Hof. Om je een indruk te geven heb ik geprobeerd om de invulling en zij ervaringen van deze workshop zo volledig mogelijk te beschrijven.

Afgelopen zaterdag nam ik, Wiggert Meerman, samen met NootroFit mede-eigenaar Michel Vos, deel aan een ICE(WO)MAN workshop volgens de methode van Wim "The Iceman" Hof. Samen met superaardige en gelukkige NootroFit prijswinnaar, Henry Kortman, gingen we een ijskoude ochtend tegemoet. Blootstelling aan ijskoude temperaturen zijn volgens deze methode een booster voor je immuunsysteem.

Om je een indruk te geven heb ik geprobeerd om de invulling en zij ervaringen van deze workshop zo volledig mogelijk te beschrijven.De ICE(WO)MAN workshop

De workshop werd georganiseerd door Kelly Mostard, zij is door Wim Hof opgeleid tot WHM-instructrice en oprichtster van LexNaturalis. Kelly hielp onder andere mee aan het onderzoek van de Radboud Universiteit naar de effecten van de Wim Hof Methode op het immuunsysteem, samen met waren zij verantwoordelijk voor de training van de proefpersonen. Maar liefst 18 mannen werden door hen samen getraind in de Poolse sneeuw. De resultaten waren verbluffend, zowel mentaal als fysiek lijkt deze methode een positief effect te hebben op de deelnemers

 

Wim Hof pretendeert zelf geen medisch wonder te zijn en is van mening dat iedereen dit kan. Ik was er nog niet zo zeker van toen ik de week ervoor mijn 45 graden douche uitdraaide. Waar was ik aan begonnen?!

Invulling en ervaring van de workshop

Deze ademhalingsoefeningen & opdrachten die wij ’s ochtends aangereikt kregen, geven je een indruk van het ochtendprogramma.
 

Opdracht 1

Doe één set van zoveel mogelijk push ups totdat je niet meer kan. Je wilt voorkomen dat je bovenin even pauzeert en dan nog een paar push-ups eruit gooit. Je natuurlijke grens is tot je de eerste pauze wilt houden. Mijn score was: 64

Opdracht 2

Deze ademhalingsopdracht doe je in 5 setjes. Het is de bedoeling dat de tijd waarin je je adem inhoudt steeds langer wordt:

 

Je zit in meditatie houding, een diepe gecontroleerde ademhaling wordt afgewisseld met adempauzes. De tijd dat er niet geademd wordt, de retentietijd, schrijf je op. Alles gaat ongeforceerd. Wanneer je de natuurlijke drang voelt om te ademen, dan doe je dat. Je zet je adem even vast en begint weer opnieuw.
 

Mijn score ging van 30 seconden naar 80 seconden in de laatste set. Ik was me zeer bewust van het feit dat ik langere tijd niet ademde. Er was geen paniek, geen stress en een heel heldere / scherpe concentratie. Ik kan het eigenlijk niet beter beschrijven dan een meditatieve staat. Als ik regelmatig mediteer kom ik vaker in deze soort roezige staat. 
 

Deze oefening zorgde voor een zelfde effect. Mijn bloedcirculatie was hard aan het werk gezet en ik voelde tintelingen in mijn rug, schouders, enkels en benen. We mochten 5 minuten liggen en het voelde alsof ik uit een floatsessie kwam en even diep weg was geweest.
 

Nadat we bijgekomen waren mochten we nog een keer 30 keer in en uitademen. Nadat je de laatste keer uitgeblazen had, mocht je wederom pushups doen tot falen... zonder adem te halen.
 

Ik haalde 72 keer, 8 meer dan met ademen. Dit resultaat met slechts één ademhalingsoefening? Ik was verrast en trots tegelijk!  

 
Opdracht 3

Yoga en ademhaling gaan hand in hand. Wiggert, Michel en Yoga niet. De basisposities die we mochten oefenen waren een uitdaging op zich. Bodyweight oefeningen zijn zeer effectief om te trainen voor het lichaam, balans & mobiliteit. Als je dan 3 deadliftende NootroFitter’s naast elkaar zet, krijg je een leuke lachfilm.
 

Instructeur Kelly Mostard laat zonder moeite de mooiste Yogaposes zien, inclusief op één hand leunen en de rest van je lichaam in de lucht houden.

 

 

Opdracht 4

We sloten de ochtend af met een visualisatie oefening. Stap voor stap visualiseren hoe het koude water je enkels omringt. Hoe onze Neo-Cortex (het hersengedeelte wat logica & redelijkheid reguleert) ons gaat vertellen dat kou verschrikkelijk is. Gevolgd door een instructie hoe je verder het bad induikt, volledig ondergedompeld in het ijs.
 

Deze training simuleert dat je deze ademhalingsoefeningen oefent op hoge hoogte. De speciale ademhalingstechniek bootst een hoogtetraining na. Hoogtetraining op 0 meter hoogte dus. Dat komt door de afwisseling van hoge zuurstofspanning in het bloed afgewisseld met een sterk zuurstoftekort. Het lichaam krijgt hierdoor een korte zuurstof-stresspiek en past zich aan. Zo wordt het lichaam beter bestand tegen zuurstofschuld zoals kan ontstaan bij fysieke inspanningen, ijle lucht of ziekte.  

 

De praktijk: stappen in een ijsbad!

Na een goede lunch stonden de 3 musketiers klaar om te gaan. Michel was het dapperst! 

Daarna mochten Henry en ik. Ik kan het meeste recht doen aan deze beschrijving als ik mijn eigen gevoel beschrijf. 


Vanaf het moment dat ik naar de badkuip met ijs liep, dacht ik aan de diepe ademhaling die eerder geleerd was. De meditatieve staat + je uiterste concentratie die je vaak krijgt bij "gevaarlijke" omstandigheden leken prima in te haken op elkaar.

 

Ik stapte met mijn enkels in het ijs, de onwijze drang om koud water te ontwijken leek te verdwijnen. Ik besefte heel goed dat het ijskoud was, maar visualiseerde het water als een neutraal voelende vloeistof. Na 20 seconden zakte ik op mijn knieën en mijn lichaam maakte zich paraat voor de volgende stap. Alsof een oerinstinct het lichaam overnam en de focus alleen nog maar lag op overleven.

 

 

Na het signaal van Kelly zakte ik langzaam naar achteren. Het ijs voelde als een scheermesje wat over mijn zij ging en even protesteerde mijn lichaam toen het water over mijn borstbeen gleed. De ademhaling was de rode draad in mijn hoofd. Enkele seconden later was het ijs een neutrale substantie. Ja, het was koud. Maar prima te doen en ik merkte zelfs dat de supersterke focus niet eens meer nodig was. Ik besefte wederom, in een zeer bewuste oerstaat, dat ik in een ijskoud bad zat en dat ik dat besefte, maar de kou niet voelde was erg vreemd. Eenmaal uit het bad kreeg iedere ijs-warrior een applaus van de groep. Ik voelde me fantastisch! De euforie van overwinning, de prehistorische oerinstincten die bovenkomen en de connectie met natuur en jezelf zijn, is alleen op zo'n moment voelbaar.

 

 

Ik ben bewust van het "stoere" publiek dat huist in onze klantengroep. Sommigen zullen niet direct aangesproken worden door woorden als yoga en meditatie. Dat geldt ook voor mij en voor oud-marinier Henry. Echter waren wij het er beiden over eens dat deze workshop en voorbereidingsoefeningen, direct een voelbaar effect geven. Een effect waar wij kracht & MMA sporters van zeggen: dit werkt en is "powerful" om in Onnit termen te spreken.

 

Instructrice Kelly Mostard is een eindbaas. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderzoeken omtrent Wim Hof, de enige echte Iceman. Haar uitleg, wetenschappelijke onderbouwing en liefde voor dit specifieke ijsvak waren een goede toevoeging. Een groep van 25 mensen ging probleemloos door het ijs. Van CrossFitter's tot spierziekte patiënten en nieuwsgierige oudere dames tot doorgewinterde mariniers. Deze workshop heeft een duidelijke boodschap. De kou trotseren is een waardevolle ervaring voor je lichaam en geest. Durf jij het aan?

 

Over Wiggert en Michel

Wiggert Meerman, eigenaar van NootroFit en verslaafd aan sporten en ondernemen. Altijd op zoek naar manieren om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Als het onbekend is moet het ervaren en onderzocht worden. Wiggert is een actief wedstrijdvechter in het Internationale Braziliaans Jiu Jitsu circuit en keynote spreker op evenementen over gezondheid, management & human optimization. Wiggert begon zijn studie aan het CIOS, Fitness & Health Management. Daarna studeerde hij Marketing Management en volgde zijn opleiding deels in Sydney, Australië. Na enkele jaren Internationaal Business Development gedaan te hebben voor een innovatieve eCommerce multinational, is hij vandaag de dag eigenaar van NootroFit en andere ondernemingen.
 

Michel Vos is jaren werkzaam geweest in de Medische Diagnostiek als ICT Productmanager en is nu medeoprichter van NootroFit en heeft daarnaast zijn eigen interim management- en coachingsbureau. Zijn specialiteit is de succesmanagement methode Getting Things Done. Michel is altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer en eenvoudiger het meeste uit je leven te halen. Zijn passies zijn krachttraining en vechtsport, waarin hij ook enthousiast les geeft.


Gerelateerde producten 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.