Floaten in Epsom zout, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Floaten in Epsom zout, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Floaten is een geweldige mind- en biohack, waarbij je zweeft in een bad met Epsom zout. Het is als het nemen van een powernap van 45 minuten waarbij je zowel je lichaam en je geest volledig ontspant, terwijl je tegelijkertijd je lichaam voorziet van een van de belangrijkste mineralen die het nodig heeft voor optimale prestaties: magnesium.

Wat is Floaten?

Wat een week! Ik houd veel verschillende bordjes in de lucht momenteel. Als startend ondernemer midden in de transitie tussen op eigen benen staan en het veilige nest van de oude werkgever kies je heel bewust voor een bovengemiddelde werkdruk. Ik werk als ICT productmanager in de medische diagnostiek, ben eigenaar van NootroFit, heb een eigen coachingsbureau en d'r komt ook nog een podcast aan.

Daarnaast heb ik op sportief vlak doelen waar ik regelmatig tijd in probeer te investeren. Onze gastblogger Noël Brand verzorgd mijn trainingsschema’s en de resultaten zijn goed, maar de twee dagelijkse workouts zijn een aanslag op mijn lichaamssysteem. Daarnaast wordt ik inmiddels ook regelmatig opgevouwen door het Braziliaanse Jiu Jitsu team bij Tatsujin Dojo en geef ik zelf ook regelmatig vechtsportlessen.

Kortom: mijn lijf en geest kunnen extra ondersteuning gebruiken. Daarom probeer ik eens per 2-3 weken op de zaterdagochtend 45 minuten te floaten.

Ik ga naar een float centrum in de buurt en kleed me er om in een privé kleedruimte. Na een korte douche stap ik in de floatcabine en laat mezelf op het zoute water drijven. Het water is prettig van temperatuur. Mijn oren liggen onder water, waar ik pianomuziek hoor. Er gaat een lampje aan in de cabine en ik druk op de knop om de cabine te sluiten.

De kap komt rustig naar beneden en sluit de cabine af. Het lampje dimt en de piano muziek vervaagt ook naar de achtergrond. Ik zweef in het duister en langzaam valt de stress van me af. Mijn spieren ontspannen en met name mijn nek laat voelen dat de afgelopen periode weer te stressvol is geweest. Mijn ademhaling wordt regelmatig. De komende 30 minuten breng ik door in dat vage schaduw gebied tussen slapen en waken, maar zoals bij elke sessie ben ik elke keer weer verbaasd als ik de zoete klanken van pianist Ludovico Einaudi weer langzaam op hoor komen. Zijn die 45 minuutjes nu al weer voorbij.

Ik ga langzaam rechtop zitten en de kap van de cabine gaat automatisch weer omhoog. Ik spoel mezelf af onder de douche en mijn huid voelt alsof ik in heilzame olie heb gelegen. Na het omkleden staat er een kop thee klaar. In de rust van het floating centrum kan ik nog even een kwartiertje op mijn gemak bijkomen. Ik voel me verfrist, ontspannen en gerevitaliseerd. De storm aan deadlines, ideeën, verplichtingen en moetjes lijkt even vergeten. Ik heb er weer zin in!

Floaten is het gewichtloos drijven op water waarin een grote hoeveelheid Epsom zout is opgelost. Doordat het floaten plaatsvindt in een ruimte die volledig afgesloten is van de buitenwereld heeft het een therapeutische werking. Maar hoe gaat het floaten precies in zijn werk? En wat is Epsom zout? En wat zijn precies de voordelen van floaten voor je lichaam en geest? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.

 

Hoe werkt floaten?

Om te kunnen floaten heb je een tank of een float bad nodig en een flinke hoeveelheid Epsom zout. De tank bevat ongeveer 100 liter water en 400 liter opgelost Epsom zout. Doordat het zoute water een enorme dichtheid heeft is het mogelijk om op het water te ‘zweven’. Het zoute water wordt verwarmd tot op lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je lichaam na een paar minuten het idee krijgt dat het aan het zweven is. Doordat de float tank of float bad volledig afgesloten is van de buitenwereld kunnen er geen prikkels van buiten, zoals licht of geluid naar binnen komen. Dit wordt door sommige mensen als claustrofobisch ervaren.

Wees niet bevreesd, want de meeste cabines worden afgesloten met een plastic kap. De eerste test die ik in een floatcabine heb uitgevoerd was vaststellen of ik de kap zelf er af zou kunnen krijgen. De kap is niet zwaar en er is geen vergrendelingsmechanisme dat de kap op slot zet. Kortom: je kunt er in 5 seconden uit zijn mocht je dat echt willen. Daarnaast bieden sommige floatcenter een float bad aan indien de kap echt een mentale drempel is. Deze bevindt zich in een afgesloten kamer. Deze kamer is ruimer dan een tank en je kunt hier gewoon in staan. 

Volgens sommige wetenschappers is het erg gezond om af en toe even geen prikkels te ervaren, maar ik zou bij twijfel gewoon beginnen met een float bad, aangezien het floaten in epsom zout op zich al enorme voordelen biedt! 

 

Wat is Epsom zout? 

Epsom zout is een speciaal soort zout dat veel magnesium bevat. In de 17de en 18de eeuw trokken mensen van heinde en verre naar het Engelse plaatsje Epsom om daar in de zoutbaden te liggen. Vooral mensen met nierziekten en reuma waren gebaat bij een bezoek aan het kuuroord. Nu weten we dat het zout een grote geneeskrachtige werking heeft omdat het veel magnesium bevat. Epsom zout is dan ook wel bekend als magnesiumsulfaat.

Epsom zout wordt doorgaans niet in de vrije natuur gevonden en moet daarom worden geproduceerd. Meestal wordt hiervoor dolomiet gebruikt . Dit is een mineraal dat vernoemd is naar de Dolomieten, een bergketen in Noord-Italië. Dit mineraal wordt door scheikundigen magnesiumcarbonaat genoemd. Het is een soort zout dat magnesium en carbon (koolstof) bevat. Om Epsom zout te maken wordt het carbonaat in dolomiet vervangen door zwavel (sulfaat). 

Meer weten over Epsom en zijn heilzame werking? Lees onze blog: De heilzame werking van Epsom zout

 

Waarom is floaten zo heilzaam?

Floaten is erg heilzaam als gevolg van een scheikundig proces. Epsom zout (magnesiumsulfaat) heeft de natuurlijke neiging om koolstof op te nemen en zwavel af te geven aan de omgeving. In feite probeert het magnesiumsulfaat zich te herstellen tot magnesiumcarbonaat (dolomiet). Dit proces is belangrijk voor de werking van Epsom zout . Koolstof is een van de belangrijkste bouwstenen van het voedsel in ons lichaam. Veel van de afvalstoffen in ons lichaam verlaten ons lichaam als koolstofdioxide. Om koolstofdioxide te maken is zuurstof nodig. Als er niet genoeg zuurstof in het bloed is, blijven er vormen van koolstof afval achter in het lichaam zoals urinezuur dat onschadelijk is, maar ook andere stoffen die wel schadelijk zijn. Doordat het magnesiumsulfaat zich probeert om te vormen naar magnesiumcarbonaat worden deze koolstofverbindingen uit elkaar gehaald. Urinezuur bijvoorbeeld bestaat behalve koolstof enkel uit waterstof, stikstof en zuurstof. Doordat de koolstofatomen uit deze verbindingen worden gehaald blijven onschadelijke stoffen over.

  

De gezondheidsvoordelen van floaten

Als gevolg van het hierboven beschreven scheikundige proces heeft floaten een zeer positieve impact op je gezondheid. Bovendien bevat Epsom zout magnesium dat tijdens het floaten door het lichaam wordt opgenomen. Dit is belangrijk omdat veel mensen een tekort hebben aan dit mineraal. Doordat het floaten plaatsvindt een omgeving waar geen prikkels van buitenaf binnen kunnen komen, wordt de therapeutische werking versterkt. Tot slot zijn er nog een groot aantal mentale voordelen van floaten.

 

Afbraak van afvalstoffen

Als gevolg van bovengenoemd proces heeft floaten grote voordelen voor je fysieke gesteldheid. Een van de belangrijkste voordelen van floaten is dat cortisol afgebroken wordt . Cortisol is ook wel bekend als het stresshormoon, omdat het voornamelijk aangemaakt wordt wanneer je gestrest bent. Iedere keer dat ik mezelf in stressvolle situaties breng, reageert mijn lichaam hierop met de productie van adrenaline en (non)adrenaline. Deze stoffen maken onze scherper, alerter en fysiek sterker in bedreigende situaties. Deadlines en werkdruk triggeren deze fysieke reactie ook. Cortisol is een reactie van je lichaam op de adrenaline.

Hoewel cortisol voordelen heeft bij het omgaan met stressvolle situaties, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam meer energie vrijgeeft, heeft het een nadelige invloed op andere functies van het lichaam . Zo zorgt cortisol ervoor dat je immuunsysteem onderdrukt wordt, dat er minder botweefsel wordt aangemaakt en dat er minder collageen wordt aangemaakt in je huid. In het geval van Simon heeft de cortisol zijn werk gedaan en het is nu beter om de cortisol af te breken. Omdat de cortisol voor een belangrijk deel uit koolstof bestaat kan het gemakkelijk worden afgebroken tijdens het floaten. 

Andere stoffen die als gevolg van het floaten worden afgebroken zijn melkzuur, ACTH en adrenaline. Melkzuur is een stof die ontstaat bij plotselinge zware fysieke inspanningen, zoals bij sprinten, krachttraining en vechtsporten. Dit komt omdat het lichaam niet snel genoeg zuurstof naar de spieren kan brengen. Verzuring leidt tot krachtsverlies en pijn tijdens het sporten. Bovendien staat het melkzuur het herstel van de spieren in de weg. Veel sporters floaten daarom ook na hun trainingen om zo sneller te kunnen herstellen. Persoonlijk merk ik dat ik na een floatsessie minder spierpijn heb. Met name mijn rug en nek zitten aanzienlijk minder vast na een floatsessie. Ik merk ook dat ik na late trainingen eenvoudiger in slaap val in de week na een float.

 

Endorfine productie door floaten

Endorfine zijn natuurlijke stoffen die door je lichaam aangemaakt worden. Endorfines hebben twee prettige effecten. Allereerst zorgen endorfines ervoor dat je minder pijn ervaart. Ten tweede zorgt het voor een gelukkig en vrolijk gevoel. Endorfines spelen een belangrijke rol in het beloningssysteem in de hersenen. Zo worden endorfines aangemaakt als je seks hebt of als je chocolade eet. Door de rol van endorfines in het beloningssysteem is het in verband gebracht met zaken als depressie, verslaving en schizofrenie . Floaten stimuleert de aanmaak van endorfine en kan daarom gebruikt worden in de aanpak van verslavingen en eetstoornissen . Doordat de aanmaak van endorfine gestimuleerd wordt is het floaten een prettige ervaring en kan het helpen om pijn te onderdrukken.

 

De positieve effecten van Magnesium

Magnesium is een van de zes belangrijkste mineralen in ons lichaam en wordt gezien als bouwsteen van het leven. Door onze veranderende diëten hebben veel mensen een magnesiumtekort. In de Verenigde Staten heeft meer dan tweederde van de mensen een magnesiumtekort. Symptomen van magnesiumtekort zijn onder andere prikkelbaarheid, angst, slaapproblemen en ongecontroleerde spierbewegingen.

Door de magnesium die aanwezig is in het Epsom zout is het lichaam in staat om de magnesium balans beter op orde te brengen. Magnesium kan alleen worden verkregen uit voedsel of door opname door de huid. Je kunt je voorstellen dat 45 minuten dobberen in Epsom zout daarom een significante bijdrage levert aan het magnesium balans in je lichaam. Een betere magnesium balans heeft grote gezondheidsvoordelen. Niet alleen worden de eerder genoemde symptomen van magnesiumtekort aangepakt, maar magnesium speelt ook een belangrijke regulerende functie in het lichaam. 

De enzymen huishouding wordt gereguleerd door zogeheten co-factoren, die een vergelijkbare functie hebben als hormonen. Magnesium is een van de belangrijkste co-factoren. Enzymen spelen een sleutelrol in allerlei chemische processen in het lichaam, zoals het verteren van suikers . Magnesium stimuleert zo onder andere de activiteit van enzymen die vet en suikers afbreken en de productie van nieuwe cellen. Tot slot speelt magnesium een belangrijke rol in het beschermen van het DNA, en dus bij het voorkomen van kanker. In totaal zijn er maar liefst 300 enzymen processen in het lichaam afhankelijk van magnesium.

 

Voordelen van floaten voor sporters

Naast de eerder genoemde gezondheidseffecten zijn er nog meer voordelen voor je gezondheid. Doordat melkzuur in je spieren afgebroken kun je blessures voorkomen of herstel je sneller van blessures of spierpijn. Doordat je sneller herstelt worden je prestaties ook beter. Verder wordt de zuurstofopname in het bloed vergroot terwijl je hartslag en bloeddruk lager worden. Ook dit is erg gunstig voor sporters. Met name professioneel atleten die soms meerdere malen op een dag trainen hebben enorm veel baat bij floaten om exact deze reden.

But wait! There is more!

Naast de fysieke voordelen biedt floaten mogelijk nog meer. In het volgende deel van dit blog ga ik in op de mentale voordelen en meditatieve werking van floaten.

 

De Restricted Environmental Stimulation Therapy theorie.

Floaten wordt geregeld gebruikt als onderdeel van een Restricted Environmental Stimulation Therapy (REST) behandeling. Doordat een floating tank geen invloeden van buiten, zoals licht of geluid, doorlaat is het mogelijk om de heilzame werking van een prikkelloze omgeving te benutten. Tijdens een floatsessie is het daarom mogelijk om in een soort diepe trance te komen die vergelijkbaar is met meditatie.

Het belangrijkste verschil met meditatie is dat het tijdens het floaten makkelijker is om een dergelijke sensatie te bereiken. Tijdens een floatsessie is het mogelijk om een soort jeuk in je lichaam te voelen die ook gevoeld kan worden bij diepe meditatie sessies. In het laatste deel van de floatsessie vindt er een overgang plaats naar andere breinactiviteit. Er komen een grote hoeveelheid alfa en thetagolven op gang. Deze golven zijn van groot belang bij het oplossen van problemen en bij het creëren van nieuwe ideeën. 

Volgens Float for Health heeft floaten grote voordelen bij het bestrijden van pijn . Floaten wordt effectiever bevonden dan pijnstillers in termen van pijnbestrijding. Ook helpt het floaten bij veel mensen om pijnklachten te verminderen. In het bijzonder bij mensen die last hebben van rugpijn heeft het floaten een heilzame werking.

 

Mentale voordelen van floaten

Je kent het gevoel ongetwijfeld de hele dag heb je op je werk gezocht naar de oplossing voor een ingewikkeld probleem. ’s Avonds na het eten neem je een douche of loop je even met de hond, en plotseling komt het idee waar je de hele dag op hebt zitten broeden; de perfecte oplossing voor je probleem. Dit komt omdat er tijdens ontspannende taken dopamine aangemaakt wordt. Dit stofje zorgt ervoor dat er meer alfa- en thetagolven door je brein heen gaan. Deze alfa-golven zorgen voor nieuwe associaties in je hersenen en leiden dus tot nieuwe ideeën.

 Voor mensen die zich bezighouden met informatie werk, is het ontspannen gevoel niet alleen van groot belang om de zorgen van het werk te vergeten. Floaten vergroot ook de creativiteit. Daarnaast worden in het laatste deel van de floatsessie alfagolven gestimuleerd in je brein. Deze zorgen ervoor dat je makkelijker in staat bent om creatieve oplossingen te vinden voor problemen. Doordat je je tijdens het floaten in een omgeving bevindt waar geen prikkels van buitenaf komen ben je beter in staat om te visualiseren. Omdat de delen van het brein die helpen bij visueel denken gestimuleerd worden is dit effect blijvend. Veel van de mentale effecten van het floaten zijn cumulatief. Dat wil zeggen dat je de effecten beter merkt als je vaker float. 

Onderzoeken hebben aangetoond dat floaten grote voordelen biedt voor je mentale gesteldheid. In een onderzoek gaf 65% van de deelnemers aan dat floaten hielp met het verbeteren van hun slaappatroon. 77% van de respondenten ervoer een betere concentratie, 92% voelde zich meer stress-bestendig en 65% voelde zich gelukkiger na afloop.

 

Waar kan ik zelf floaten?

Of je nu gezond bent, veel stress ervaart, pijnklachten hebt of fanatiek sport, floaten heeft een onmiskenbaar heilzame werking op je lichaam. Als je wilt floaten zijn er verschillende plaatsen waar je dit kunt proberen. Vermelding van de kortingscode: NootroFloat levert je bij floatingcentrum ’t Cocon in Deventer 25% korting op voor je eerste float! Een gemiddelde float kost je tussen de €35 en €40 voor 45 – 60 minuten.
 

• Amsterdam (www.koanfloat.nl) • Deventer (https://tcocon.nl/) • Den Haag (http://www.floatcenterhaaglanden.nl/) • Heerde (http://www.floatcenterheerde.nl/) • Houten (www.thermenhouten.nl) • Numansdorp (www.float-sensations.nl) • Rotterdam, (http://www.beautycompanyrotterdam.nl/)

 

DIY Floating Kit voor thuis

Als je echt enthousiast bent over floaten dan kun je ook zelf een floattank kopen. De Zen Float Company haalde op kickstarter bijna $300.000 op met hun Zen Floattent. Professionele floattanks kosten minimaal €8.000, maar de Zen Float Tent belooft een goede floatervaring voor slechts €1.400. Voor zeer frequent floaters is dit dus een aantrekkelijk alternatief voor een bezoek aan een floatcentrum. Uitgaande van een gemiddeld tarief van €30 zul je tenminste 50 maal thuis moeten dobberen. Als dit product succesvol is wordt de heilzame werking van floaten binnenkort net zo toegankelijk als een jacuzzi of een sauna.

 

 

Over Michel

Michel Vos is jaren werkzaam geweest in de Medische Diagnostiek als ICT Productmanager en is nu medeoprichter van NootroFit en heeft daarnaast zijn eigen interim management- en coachingsbureau. Zijn specialiteit is de succesmanagement methode Getting Things Done. Michel is altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer en eenvoudiger het meeste uit je leven te halen. Zijn passies zijn krachttraining en vechtsport, waarin hij ook enthousiast les geeft.

 

 

 

 

Gerelateerde producten

  

Onnit New Mood

Epsom Zouten

Bulletproof 5-HTP

 

 

Referenties

Floatcentrum Zeeland, 2014, Epsom Zout, http://www.floatcentrumzeeland.nl/floaten/epsom-zout/ laatst bezocht op 20-08-2014 Unames, 2014
 

Epsom Salt, http://unames.com/floating/epsom.htm, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Floatworks, 2014, Epsom salt, http://floatworks.com/float-science/epsom-salt, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Koan Float, 2014, effecten van floaten, http://koanfloat.nl/effecten-van-floaten/, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Wikipedia, 2014a, Cortisol, http://en.wikipedia.org/wiki/Cortisol, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Wikipedia, 2014b, Endorfine, http://nl.wikipedia.org/wiki/Endorfine, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Floatcenter Haaglanden, 2014, Floaten en de effecten, http://www.floatcenterhaaglanden.nl/epsom-zout, laatst bezocht op 20-08-2014
 

LEF, 2005, How Many Americans Are Magnesium Deficient
 

http://www.lef.org/magazine/mag2005/sep2005_awsi_01.htm, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Ancient Minerals, 2014, What is magnesium? How it functions in the body, http://www.ancient-minerals.com/magnesium-benefits/what-is-function/, laatst bezocht op 20-08-2014 Ancient Minerals, 2014
 

What is magnesium? How it functions in the body, http://www.ancient-minerals.com/magnesium-benefits/what-is-function/, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Float for Health, 2014, Flotation REST in applied physiopsychology, http://floatforhealth.net/Flotation%20research.htm, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Mental Floss, 2013, Why do our best ideas come to us in the shower, http://mentalfloss.com/article/52586/why-do-our-best-ideas-come-us-shower, laatst bezocht op 20-08-2014
 

Float for Health, 2014, Flotation REST in applied physiopsychology
 

http://floatforhealth.net/Flotation%20research.htm, laatst bezocht op 20-08-2014 Float for Health, 2014, Flotation REST in applied physiopsychology
 

http://floatforhealth.net/Flotation%20research.htm, laatst bezocht op 20-08-2014

Reacties

  1. M. Trap M. Trap

    Goed en informatief artikel. Wat jammer dat niemand even de moeite nam om op spelling te controleren.

  2. Rogier Rogier

    Goede informatieve blog! Floating is nog relatief onbekend in NL terwijl veel mensen er baat bij kunnen hebben. Persoonlijk ben ik helemaal fan geworden en is mijn Zen tent al onderweg vanuit de States. Ik ben zeer benieuwd naar mijn ervaringen straks en het effect op mijn well being!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.