Everybody Wants Change, But Nobody Wants To Change

Everybody Wants Change, But Nobody Wants To Change

Dit gastblog is geschreven door Noël Brand, T.O.P. Trainer C - The Overload Principle.

Ik zie het vaker, als ik nieuwe leden krijg of een nieuwe atleet ga begeleiden. Ze willen een ander resultaat, maar niet hun huidige gewoontes aanpassen. Het ene houdt het ander in. Logisch eigenlijk, maar moeilijker in te zien als het om onze eigen “zwakke punten” gaat. Een ander advies geven, maar dan zelf het advies niet opvolgen. Ruim een jaar geleden heb ik de hand in eigen boezem gestoken en ben ik meer op mijn voeding gaan letten. Ik begon in december 2012 en eindigde eind november 2013. Ik heb vrijwel al mijn maaltijden (en supplementen) gefotografeerd en zo een hele fotoverzameling van die periode opgebouwd. Zodat ik tijdens het geven van voeding seminars, aan mijn leden en atleten kon laten zien hoe ik het zelf heb opgelost. Ik wilde zelf verandering en uiteindelijk ben ik een jaar intensief bezig geweest om het maximale uit mijn voeding, training en herstel te halen.

"Je bent niet wat je eet, je bent wat je opneemt”

Biologisch en gezond eten is een plus, het is voeding naar binnen werken geen e-nummers of allerlei toegevoegde troep aan is toegevoegd. Geen e-nummer, een scheikundige term die niet in je voeding hoort. Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd. Als dat tweede brein van slag is, functioneert het hele lichaam sub-optimaal. Als sportieve prestaties of lichaams compositie verbeteren de doelen zijn, dan zijn E-nummers, suikers en allergenen zoals, gluten en lactose allemaal ongewenst. Deze verstoren allemaal de opname in de darmen. Zijn de darmen van slag, dan is het stress hormoon cortisol in overvloed aanwezig. Cortisol leidt tot vet opbouw en spier afbraak (katabool), in plaats van spier opbouwen en vet afbraak (anabool). Cortisol kan ontstaan door te veel training, slecht slapen, verkeerd eten (stress van binnen) en mentale stress (stress van buiten). Cortisol is bij veel mannen een probleem, de zwembandjes van vet rond middel en bij de navel. De huid is dikker bij de triceps, dikker bij de borstspier, allemaal indicatoren dat er hormonaal gezien van alles aan de hand is. Nu is het makkelijk om wild aan de supplementen te gaan en eventuele pro-hormonen. Maar daar sta ik niet achter. Ik geloof dat voeding de basis is van prestaties en een gezond, goed functionerend lichaam. Met voeding kan de hormoon huishouding worden beïnvloed. Positief of negatief. Om mijn eigen cortisol niveau te beïnvloeden moest ik dus mijn voeding en training aanpassen. Cortisol laten dalen, testosteron verhogen en de opname in mijn darmen verbeteren.

“Problem seekers vs solution seekers"

Stap 1: De top drie allergenen uit mijn voeding halen. Gluten, lactose en eieren. Dat betekende labels lezen achterop producten in de supermarkt. Zat er gluten, lactose, eieren, suiker of een e-nummer in, dan at ik het niet. Dat was even wennen, in het begin zie je vooral veel dingen die je niet meer kan eten, in plaats van de dingen die je wel kan eten. Gewoontes afleren is moeilijker dan iets aanleren.

Stap 2: Ik zou prebiotische producten drinken en eten om zo van binnenuit mijn darmherstel te bevorderen. Greens ( vaak een biologische melange van havergras, gerstgras, tarwegras, alfalfa, yucca, peterselie, spinazie, pepermunt en prebiotische cultuur) zou ervoor zorgen dat mijn opname zou verbeteren door de goede bacillen en darm flora stimuleren. Ja Greens shakes smaken ongeveer net zo goed als het klinkt. Niet dus. Daarnaast nam ik HCL pillen, Hydrocholric Acid, die de werking van het maagzuur bevorderen. Greens werken over het algemeen het best op een lege maag, dus dit is wat ik vooral in de ochtend dronk.

Stap 3: Minder trainen, meer uit mijn trainingen halen. Meer is niet altijd beter, beter is beter. Daarmee wil ik zeggen dat “meer doen” niet altijd “meer krijgen” is. Wanneer het lichaam niet kan herstellen van een (zware)training, is het dus niet slim om alweer het lichaam te gaan belasten. Ik koos ervoor om drie keer per week te trainen en mijn eigen trainingsschema’s te schrijven.

Stap 4:  Alles in de praktijk brengen. Het heeft geen zin om het meteen al vanaf het begin perfect proberen te doen, dat gaat toch niet lukken en als je dat probeert en je realiseert dat het niet lukt, dan leidt dat alleen maar tot frustratie en ergernis bij jezelf. Ik had de basisregels en ging aan de slag. Allergenen en troep uit mijn voedingsschema, supplementen die darmherstel bevorderen en slim trainen. Alles was good-to-go. En toen veranderde mijn thuis en werk situatie. 

Over Noël

Noël Brand, T.O.P. Trainer C - The Overload Principle. Is een mede eigenaar en trainer bij Breda Strength & Conditioning. Zijn specialiteiten zijn training, voeding, blessure preventie en behandeling. Hij heeft talloze opleidingen gedaan in binnen en buitenland en begeleid een diverse groep (wedstrijd) sporters in zijn gym en online. Breda Strength & Conditioning | The Unfair Advantage. www.BredaSC.com

Gerelateerde producten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.