Hierdoor heb je zo vaak last van je maag

  • Geplaatst op
  • Door Alexander Prins
  • 0
Hierdoor heb je zo vaak last van je maag

Buikpijn is helaas de meest voorkomende irritatie van Nederlanders. Hier lees je precies wat je kan doen om ervoor te zorgen dat jij geen buikpijn meer krijgt.

Voel je even niet lekker? Heb je last van je gewrichten? Heb je last van jeukend eczeem? Voel je je voortdurend opgeblazen? Al deze problemen - en nog veel meer - zijn te verhalen op de darmen. Het blijkt dat de tientallen miljarden microben in je spijsverteringskanaal de intelligentie van je gezondheid is. Ontdek wat deze kleine microben precies zijn en hoe je je darmen gezond en welvarend kunt blijven houden.

 

Wat is de darm microbioom?

Je lichaam is de thuisbasis van miljarden microscopische organismen - bacteriën, schimmels, virussen en andere microben die bijna elk deel van het menselijk lichaam bewonen. Dit drukke ecosysteem van micro-organismen bestaat uit wat bekend staat als het menselijke microbioom.

 

De meeste van je microben leven in je darmen, vooral in je dunne darm en in je dikke darm. Bacteriën zijn de meest bestudeerde micro organismen van de microben - wetenschappers hebben meer dan 1.000 soorten bacteriën in de darm ontdekt. Deze kleine organismen doen veel - ze verteren je voedsel, houden je immuunsysteem in stand, beschermen je darmen tegen infecties, verwijderen giftige stoffen uit het milieu en helpt het lichaam met het produceren van B-vitaminen en vitamine K, deze vitaminen zorgen ervoor dat je bloedstolsel wordt gemaakt.

 

Ieders darmmicrobioom is uniek, hoewel bepaalde combinaties van bacteriën - en een gevarieerde mix van microben - de kenmerken zijn van een gezonde darm.  

 

Normale darmflora bevat kleine hoeveelheden "slechte" bacteriën. Daarom is het belangrijk om een goed evenwicht te bewaren tussen de goede en de slechte bacteriën - te veel slechte bacteriën maken je ziek en zorgen voor een slecht humeur. Je wilt graag levendige samenstellingen waar de goede en slechte bacteriën in vrede samenwerken.

 

De gezondheid van je darmen begint al vroeg

 

Je krijgt je eerste dosis microben bij je geboorte, wanneer je door je moeders geboortekanaal gaat. Van daaruit verandert je microbioom tijdens de eerste jaren van je leven, onder invloed van microben in moedermelk, antibiotica en je eerste vaste voeding. Je darmmicrobiota stabiliseren zich rond de leeftijd van 3 jaar. Deze vroege ontwikkeling van de darmflora is van cruciaal belang - het zet de toon voor je darmgezondheid voor het leven. 

 

Wetenschappers zijn begonnen met het bestuderen van de darm microbioom en de verbinding met bijna alles in het lichaam. Een uit balans geraakte darm kan leiden tot allerlei ernstige ziekten, waaronder sclerose, diabetes, depressie, reumatoïde artritis, kanker, autisme, hart- en vaatziekten en astma Het is eigenlijk moeilijk om een aandoening te vinden die op de een of andere manier geen verband houdt met de gezondheid van de darmen.




Wat te eten voor een betere en gezondere darm

 

Het aanpassen van je dieet is de krachtigste manier om de slechte bacteriën uit te hongeren en de goede te voeden. 

 

Lees meer over hoe je je darmflora in balans kunt brengen en volg deze darmvriendelijke dieettips:

 

Stoppen met suiker: Als je een verandering wil doorvoeren om je darmgezondheid te verbeteren, doe dit dan. Slechte bacteriën zijn dol op suiker en voeden zich ermee. Zoals versneden suiker (waaronder de fructose in fruit), koolhydraten met een laag voedingsgehalte, conventionele zuivel en alcohol. 

 

Kies een ruime variatie aan voedingsmiddelen: Het kenmerk van een bloeiende darm is een gevarieerde mix van goede bacteriën. Dus het eten van een verscheidenheid aan gifvrije, ontstekingsremmende voedingsmiddelen zorgt ervoor dat geen enkele bacteriestam de overhand heeft op de andere. Focus op groenten, hoogwaardige eiwitten en omega-3 vetten. 

 

Voeg MCT-olie toe: Triglyceriden met een gemiddelde keten - de verzadigde vetzuren in kokosolie - zijn sterke antischimmel-, antibacteriële en antivirale middelen. 

 

Geef je goede bacteriën prebiotica: Prebiotica zijn wat goede bacteriën. Je kan prebiotica krijgen van groenten die rijk zijn aan oplosbare vezels zoals zoete aardappelen, spruiten en asperges, evenals koffie en chocolade. Experimenteer ook met voedingsmiddelen die prebiotica-resistent zetmeel bevatten, zoals prei en de groene bananen bloem, gekookte en afgekoelde witte rijst, en rauw aardappelzetmeel. Niet iedereen kan resistent zetmeel verdragen, dus begin langzaam en pas je aan aan wat je lichaam zegt (één eetlepel aardappelzetmeel per dag is een goed uitgangspunt).

 

Krijg meer collageen: Collageen geneest en herstelt de darmwand, waardoor het makkelijker wordt voor je lichaam om voedingsstoffen op te nemen. Eet collageenrijk voedsel zoals bottenbouillon en orgaanvlees, of voeg een gehydroliseerd collageen eiwitpoeder toe aan je smoothie (probeer Collageen Proteïne.) Je kunt Collage Latine ook gebruiken om puddingen en geleien te maken, of om soepen en sauzen te verdikken.  

 

Andere manieren om je darmen te genezen

 

Kijk uit voor histamine: Het innemen van probiotische supplementen kan een goede zaak zijn voor je darmen, maar sommige soorten kunnen je histaminegehalte verhogen - dezelfde chemische stof die je lichaam produceert tijdens een allergische reactie. Te veel histamine veroorzaakt een ontsteking in het lichaam. Vermijd probiotische supplementen die Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri en Lactobacillus bulgaricus bevatten. Deze histamine producerende bacteriën zijn ook aanwezig in zogenaamde gezonde voedingsmiddelen zoals conventionele yoghurt en oude of gefermenteerde voedingsmiddelen.

 

Wees voorzichtig met antibiotica: Westerse artsen hebben de neiging om te veel antibiotica voor te schrijven voor ziekten zoals de gewone verkoudheid en oorontstekingen die niet eens reageren op deze medicijnen. Als je op een noodzakelijke antibioticakuur zit, leer dan hier hoe je na het gebruik van de medicijnen je darmen kunt herstellen. 

 

Doe iets tegen stress: Stress kan de darmen op allerlei manieren beïnvloeden. Leren omgaan met je stress is een krachtige manier om je microbioom te genezen. Maak elke dag tijd vrij om te mediteren - zelfs een meditatie van slechts vijf minuten kan je zenuwstelsel tot rust brengen en je een gevoel van welzijn geven. 

 

Manieren om je darmen te testen

 

Leer je poep kennen: Het klinkt misschien grappig, maar een expert worden van je eigen poep vertelt je veel over wat er in je buik gebeurt. Je wilt kijken naar de consistentie van de ontlasting, of deze drijft of zinkt, zijn kleur en hoe vaak je gaat (een of twee keer per dag is een teken van een sterke spijsvertering).  

 

Doe een darmtest: Doe een test bij de GGD. Zij zullen kijken of alles goed gaat in de darmen en of je darmflora gezond is.



Heb je tips over hoe jij je darmen gezond houdt? Laat het weten in de comments!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.