The Jits Is Strong With This One

  • Geplaatst op
  • Door NootroFit
  • Geplaatst in Training
  • 0
The Jits Is Strong With This One

Dit is deel 5 en tevens het laatste deel van een serie van 5 blogposts door T.O.P.-C Trainer Noël Brand.

“Everybody wants change, but nobody wants to change”

Ik zie het vaker, als ik nieuwe leden krijg of een nieuwe atleet ga begeleiden. Ze willen een ander resultaat, maar niet hun huidige gewoontes aanpassen. Het ene houdt het ander in. Logisch eigenlijk, maar moeilijker in te zien als het om onze eigen “zwakke punten” gaat. Een ander advies geven, maar dan zelf het advies niet opvolgen. Ruim een jaar geleden heb ik de hand in eigen boezem gestoken en ben ik meer op mijn voeding gaan letten. Ik begon in december 2012 en eindigde eind november 2013. Ik heb vrijwel al mijn maaltijden (en supplementen) gefotografeerd en zo een hele fotoverzameling van die periode opgebouwd. Zodat ik tijdens het geven van voeding seminars, aan mijn leden en atleten kon laten zien hoe ik het zelf heb opgelost. Ik wilde zelf verandering en uiteindelijk ben ik een jaar intensief bezig geweest om het maximale uit mijn voeding, training en herstel te halen. Lees hier het vorige deel

“The Jits is strong with this one”

In november 2012 deed ik mee aan het BJJ Dutch Open, in Oss. White belts, -88kg . Ik deed nog geen maand Braziliaans Jiujitsu. Maar heel lang geleden had ik aan Judo en (traditioneel) Jiujitsu gedaan. Daar stond ik dan, white belt, geen strepen. Dutch Open. Ik won m’n eerste partij op punten en verloor m’n tweede partij (meteen al de kwartfinale) op punten.

Rond Juni 2013 was het eind van de Korporaals opleiding in zicht en met een paar maanden te gaan ook de verplichte sportlessen. Ik had ineens een nieuw doel voor ogen. Ik lag in mijn slaapzak in het veld. We waren op oefening, een bivak in Budel en Weert. Ergens in de nacht van donderdag op vrijdag besloot ik mijn gi weer tevoorschijn te halen als ik weer thuis was. Dit gaf mij de gelegenheid om te kijken hoe mijn voeding en training zouden werken bij een daadwerkelijke sport. Een toepassing van mijn kracht, conditie, flexibiliteit en mentale focus.

Dit komende artikel illustreert hoe ik mijn voeding wederom aan ging passen om beter te presteren voor een specifiek doel. Ik had de afgelopen periode voortdurend mijn voeding mee gesleurd. In het veld moest ik altijd concessies doen, maar probeerde altijd m’n supps (supplementen) mee te nemen. Daarnaast zakjes tonijn, noten en ik bietste altijd de Nakd “very berry” repen. Dit deed ik dan bij mijn collega’s die deze lactose en gluten vrije reep uit het rantsoen niet lekker vonden. Ik was blij als ik weer normaal kon eten. Inmiddels was het combineren van proteïne, 3-4 groenten en goede vetten al effortless geworden. Ik merkte zeer zeker dat als ik gluten, lactose of suikers at, dit een nare uitwerking had op mijn prestaties. Ik werd sloom, moe, lamlendig. Ook begon ik dan meer last te krijgen van m’n maag. Dat is een nette manier om te suggereren: je gaat (meer) scheten laten. In feite is het niet meer dan je maag en darmen die in opstand komen. Af en toe at ik wel een cheat meal, 80-20 regel, eens of twee keer per week. Maar ik voelde me beter, sliep beter, zag er beter uit en mijn prestaties bleven vooruit gaan. Deze manier van eten was goed vol te houden. En eens of twee keer per week mocht ik een cheat meal genieten, maar ik bleef altijd slimme keuzes maken, ook al was het een cheat maaltijd.
          
Dat weekend ging ik weer langs bij Martial Arts Training School, MATS in Breda. MATS is van Bart Aarts en Jeroen Hoevenaars. MATS is aangesloten bij de Jiujitsu Factory, met Mathieu en Willem Peters aan het hoofd. Ik durf hardop te zeggen dat Bart Aarts een van de – zo niet de beste blue belt (inmiddels purple belt) Braziliaans Jiujitsu (BJJ) instructeur is van Nederland. Kwaliteit is iets waar ik me graag mee associeer. Ik was verbaasd over hoe goed sommige leden van Bart waren geworden, sinds ik ze een jaar terug gezien had. Mijn fysiek gestel was een voordeel, maar de heren van MATS konden mij leuk de oren wassen met hun technisch vernuft op de mat.

Van de maten bij MATS kreeg ik complimenten over mijn atletisch vermogen. Snelheid, kracht, conditie waren aanwezig, met een restje van een ver en duister judo/jiujitsu verleden. Zij merkte ook dat ik het afgelopen jaar niet had stil gezeten. Maar het belangrijkste ontbrak, techniek. Gelukkig kan je dat leren, met genoeg tijd, goede training partners en een professionele leraar. Bij MATS kwam ik geen van allen tekort. Ik schreef me in voor Almere BJJ open. -88kg categorie. Dit ging redelijk. Nog steeds een no-stripe white belt. Ik won de eerste partij op punten en verloor de tweede op submission. Tijdens het Limburg open was ik mijn teamgenoten aan het coachen langs de mat. Niet met technieken,( No-stripe white belt) maar met stimuleren van neuromusculair/lymfatische punten voor een betere fysieke prestatie. Als de aansturing van de hersens naar de spier (neuromusculair) beter werkt, kan het lichaam meer kracht zetten. Met deze Mylogenics technieken kan ik vrijwel direct bewegingsuitslag, stabiliteit en kracht vergroten. Daarnaast werkt het blessure preventief of versneld het revalidatieproces. Je lost o.a. adhesie of verklevingen op in de spier facie en stimuleert het signaal vanuit de hersens en activeert het proces. Hier kom ik later op terug.

Na begeleiden bij het Limburg BJJ open stond mijn volgende uitdaging op de kalender. Het BJJ Dutch Open 2013 in Oss. Een mooie afsluiting van een jaar “clean eating”. Een mooie test om te zien of mijn voeding, naast aestetische voordelen, ook performance voordelen had. Voor veel mensen is “er naakt goed uitzien” meer dan voldoende. Er zijn vaak geen sport prestaties als (hoofd)doel. Maar gezond eten moet voor mij meer zijn dan dat. Meer zijn dan er goed uit zien. Ik wilde bewijzen dat op deze manier eten niet alleen maar voor de looks was. Maar dat het menselijk lichaam ook hiermee beter functioneert. Meer kracht kan leveren, tot betere prestaties kan leiden. Ik ging meer en meer kijken naar de voeding en het zo goed mogelijk perfectioneren en aanpassen op mijn situatie en doelen. Over mijn gewichtsklasse, -88kg, was ik in dubio. Ik weeg namelijk 84kg. Met mijn gi aan weeg ik tegen de 86kg. ( in tegenstelling tot de 76-78kg die ik woog in mijn triathlon jaren) Ik besloot om me in te schrijven voor de -82,3kg klasse. Met nog een maand te gaan. Het lichaam is een instrument. Het is te bespelen is als je de juiste snaar raakt. Met voeding is die juiste snaar te raken. De kunst was nu om met behoud van kracht, aan mijn weight cut te beginnen. Ik wilde bovenaan mijn (nieuwe) gewichtklasse uitkomen. Dat was wel een uitdaging. Ik woog 84kg en moest met gi, -82,3kg wegen. Met slechts vijf maanden BJJ training had ik het voor me genomen om mijn best te gaan doen op het Dutch Open.

  

“I’m just here for the food”

Inmiddels was ik bevorderd tot Korporaal van de Mariniers. Vanwege mijn “civiele” papieren werd ik voor mijn huidige functie gevraagd. Dat was een hele eer. Er was weer regelmaat in mijn woon-werk situatie. Het masterplan kon weer worden uitgevoerd. Met grote regelmaat kon ik drie keer per week rollen bij MATS. Weight-cut en kracht behouden is niet simpel. Te snel afvallen en je bent zwak. Te weinig of te langzaam en je gaat het gewicht niet halen. Ik begon met experimenteren, ongeveer drie weken van tevoren. Ik verminderde mijn koolhydraten en zout inname. De rijst na de training werd een kleinere portie. Fruit was ook in iets mindere mate aanwezig. Daarnaast at ik biologische rauwe eieren in de ochtend (om anabool te blijven) en rauwe groenten. Ik bleef veel water drinken. Mijn workouts waren gericht op depletie. Waarbij ik mijn spieren leeg trok, middels sleeptraining met powersled of prowler.

In de avond gewoon naar BJJ en constant bijhouden wat mijn gewicht deed en hoe mijn energie niveau was. Dit alles ging goed en na de tweede keer van twee-drie dagen weight cut had ik een formule die voor mij werkte. Ik ging een keer per week naar de sauna (op mijn werk) en nam een keer per week een epsom bad. Het Epsom zout bad zorgt voor een verhoogde opname van magnesium. Daardoor daalde mijn cortisol niveau. Wat nu meer de kop op zou kunnen steken, omdat met minder voeding en hard trainen, het stress niveau in je lichaam omhoog gaat. Stress niveau omhoog, betekent ook gewichtstoename door vet of vasthouden van vocht. Maar niks loos, mijn gewicht bleef dalen. Hier en daar at ik biefstuk in de avond omdat mijn gewicht zelfs te veel aan het zakken was. Het werkte erg goed, aangezien ik ondanks de weight-cut mijn kracht behield. Ik woog mezelf altijd op dezelfde weegschaal en altijd op hetzelfde moment van de dag. Op de ochtend van het BJJ Dutch open woog ik 78.5kg, waar ik een week of twee geleden nog 84kg woog. Ik raad niet iedereen aan om dit te doen. Als je erg lean bent (weinig vet, veel droge spiermassa) kan je er mee weg komen, maar het is wel koorddansen. Je moet constant op je gewicht en energie letten. Voelen wat het lichaam doet, hoe het reageert. NB: Vlak voor het BJJ Dutch Open was mijn prowler training 9 sets van 60” werk en 30” rust, met een gewicht van 200kg.

Inmiddels was ik geen no-stripe white belt meer, (welgeteld) twee strepen zaten op mijn witte band. In Oss kon ik mezelf al redelijk snel wegen, want dan kon ik weer eten. Met dank aan Mathieu Peters. Na de weigh-in was het feest. Mijn gewicht met gi, was 80,5kg ik had mijn doel (-82,3kg) ruim gehaald. Ik moest ervoor zorgen dat ik mijn koolhydraten-eiwitten shake niet te snel zou nuttigen, anders zou ik een hypo kunnen krijgen. Na twee weken rustig aan doen met koolhydraten wil je geen enorme piek in je suikerspiegel. Want na die piek komt er een suiker crash en voel je je sloom, belabberd en lamlendig. Niet handig als je moet presteren. Het was een shake met whey proteïne, goji bessen, chia zaden, spinazie, rijstemelk, raw cacao nibs en Acai. Ik zorgde ervoor dat ik het langzaam dronk en op de shake kauwde. Door te “kauwen” komen de enzymen in je speeksel vrij en wordt je voeding beter opgenomen. Dit is de eerste stap in het vertering proces, eentje die veel mensen overslaan, omdat ze niet goed kauwen.

Mijn eerste wedstrijd won ik op advantage. Direct na de eerste match nam ik weer iets kleins te eten. BCAA en Fundapeptiden. Ik moest zorgen voor een langzame en geleidelijke release van de voeding en zorgen dat ik niet een piek of een dal zou creëren. Ik wilde genoeg energie, maar niet bomvol zou zitten. De tweede wedstrijd won ik wederom op advantage. Nu had ik wat meer tijd, dus nam ik biologisch gehakt met rijst en wat groenten. Slechts een klein beetje. Ik had een tupperware bakje meegenomen, net als altijd. Mijn teamgenoten van MATS Breda hadden ook hun matches en waar mogelijk hielp ik hun met Mylogenics technieken voor ze de mat op gingen. De derde wedstrijd won ik op punten en kwam wat tijd tekort om mijn beoogde bow-and-arrow-choke af te maken.Na deze match nam ik wederom BCAA en Fundapeptiden.

De vierde wedstrijd verloor ik op submission. De laatste match, voor de derde of vierde plaats verloor ik op punten. Ik was naast het podium terecht gekomen, in een poule van 29 deelnemers. Vierde plaats is een ondankbare plek, maar met vijf maanden training en een sterke bracket kon ik leven met vierde plaats. Onderweg naar huis nam ik meer BCAA’s en Fundapeptiden. Koolhydraten in de vorm van fruit. Die avond heb ik van mijn eten genoten. Want hiermee had ik mijn jaar van “clean-eating” afgerond.Hieronder is een foto te zien van 10 december 2012 en 23 november 2013. Ik had met de deelname en het resultaat van BJJ Dutch Open bewezen dat voeding hielp voor lichaam compositie en sportieve prestaties.

Dec 2012- Nov 2013
- Het vet percentage was van 12% naar 7% gegaan
- Mijn lichaamscompositie was beter
- Meer mentale focus, “helderder”
- Meer explosieve kracht
- Meer duur kracht
- Meer energie (conditioning)
- Meer energie over de hele dag
- Betere nachtrust
- Betere huid
- Sneller herstel van zware trainingen
- Beter belastbaar
 

In conclusie

Na een jaar “clean-eating” is het aanzienlijk makkelijker de juiste maaltijden te kiezen op het juiste moment, met de ondersteuning van supplementen waar nodig. Alle begin is moeilijk, maar voel wat je lichaam aangeeft. Maak veranderingen waar nodig. Ik wilde aantonen dat mensen geen enkel excuus hebben als ze zeggen: “Ik heb een drukke baan”. Als ik het kan als Marinier, tijdens een hectische periode in mijn leven. Dan kan iedereen het. Vaak ligt het niet aan de wil van de persoon. Het ligt aan de kennis en de toepassing. Hoe ga je het in jouw leven in passen en op welke manier? Inmiddels begeleid ik verschillende (wedstrijd) sporters, zakenmannen en militairen. Allen hebben hun eigen situaties en schema’s. Ze hebben het allemaal druk en allemaal andere doelen. Maar ze gaan allen vooruit met een afgestemd plan dat inspeelt op hun wensen en werk/trainingstijden. Voor meer informatie over persoonlijke begeleiding, training en blessure behandeling kan er contact worden opgenomen via Breda Strength & Conditioning. Voor training in Breda of via het internet.

Over Noël

Noël Brand, T.O.P. Trainer C - The Overload Principle. Is een mede eigenaar en trainer bij Breda Strength & Conditioning. Zijn specialiteiten zijn training, voeding, blessure preventie en behandeling. Hij heeft talloze opleidingen gedaan in binnen en buitenland en begeleid een diverse groep (wedstrijd) sporters in zijn gym en online. Breda Strength & Conditioning | The Unfair Advantage. www.BredaSC.com.

Gerelateerde producten

LipiX MCT Eiwit Repen - Cacao Natural Stacks Natural Protein™ - Vanilla Onnit Hemp FORCE Vanille / Acai

LipiX MCT Eiwit Repen - Cacao

Natural Stacks Natural Protein™ - Vanilla

Onnit Hemp FORCE Vanille / Acai
Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.