10 Lessen die ik heb geleerd door te falen

  • Geplaatst op
  • Door NootroFit
  • Geplaatst in Mind
  • 0
10 Lessen die ik heb geleerd door te falen

Falen zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en laat je groeien als persoon. Geestelijke ontwikkeling gaat het hardst op het moment dat je cruciale momenten ervaart. Tentamens, relaties, nieuwe omgevingen zoals werk en het proberen van nieuwe dingen. Een ding is zeker...falen doen we allemaal! Falen = leren!

Mijn ervaringen, beschreven in 10 lessen

Als ondernemer, sporter en in mijn prive-leven zijn er genoeg situaties geweest waarin in keihard gefaald heb. Tientallen ondernemers ideeën zijn enthousiast gestart na een snelle ingeving. Domeinnamen werden geregistreerd, de marketing uitgedacht om vervolgens na 3 weken erachter te komen dat het toch niks bleek. Teveel concurrentie, te moeilijk, negatieve reacties van je omgeving en je eigen blindheid door een te groot enthousiasme.
 

Op sportgebied kent iedereen het fenomeen falen. Op maandagavond voor de TV blijven hangen in plaat van naar de sportschool gaan is er één van. Dieten lijkt de nummer 2 in deze sectie. Goede voornemens voor gezonder leven in het algemeen blijven vaak een droom of een wens. Ikzelf heb een zure nasmaak als ik denk aan mijn mislukte sportmomenten in het Braziliaans Jiu Jitsu. Voorbereidingen die bestonden uit 6 weken met 2 keer per dag trainen, eten en slapen. Een duur vliegticket naar Amerika, hotelovernachtingen om vervolgens op het WK na 2 minuten verslagen te worden. Pijnlijk en een kostbare 2 minuten.
 

Falen in relaties, op school of op het werk. Waarom had je niet meer moeite gestoken in dat tentamen, waarom ben je afgewezen op dat solliciatiegesprek en waarom maakte je ruzie om niks met je ex.


Uiteindelijk hebben al deze situaties je ontwikkeld zoals je nu bent en op een ander pad gezet. Falen is mijn grootste leermeester geweest in de afgelopen jaren. 
 

1. Falen is overrated.
Bang om te falen. Het is een fenomeen wat veel mensen beweegt om geen actie te ondernemen en op safe te spelen. Succes is eigenlijk een opeenstappeling van overwinningen van obstakels die gefaald zijn of opnieuw geprobeerd zijn. Falen heeft vaak te maken met omgevingsfactoren, echter is het aan jou hoe daarmee omgaat. Simpelweg met het vingertje wijzen naar je omstandigheden is te makkelijk. Het accepteren en opnieuw proberen vergt meer! 

Als je over falen gaat nadenken, concentreer je om te verbeteren wat succesvol is geweest in plaats van te vermijden wat fout ging.
 

2. Accepteer je fouten.
Als je iets onderneemt, maar faalt – accepteer je falen. De meeste mensen hebben daar begrip voor omdat iedereen weet wat het is om fouten te maken. Je zal gerespecteerd worden als je überhaupt fouten erkent. Iets wat niet iedereen in zich heeft. Het bewijst dat je niets verbergt en openstaat voor zelfverbetering. Ken je iemand die geen fouten maakt?
 

3. De buitenwereld is een afspiegeling van jezelf
De wereld gaat voor geen van ons veranderen. Tekortkomingen in ons leven kunnen we niet verhalen op de mensen om ons heen. De buitenwereld is slechts een afspiegeling van wie we werkelijk zijn. De manier waarop je reageert op de gebeurtenissen in je leven zal de meest bepalende factor zijn dat je bent wie je bent. Er zullen altijd mensen om je heen zijn die het makkelijker hebben, beter presteren of slimmer zijn. Maak je geen illusies, geluk is altijd tijdelijk, evenals slechte tijden. Als je de wereld wilt veranderen, zorg eerst dat je zelf verandert.
 

4. Streef datgene na waar je van houdt.
Wees niet de rennende hamster in het rad. Zo zal je je hele leven iets blijven achtervolgen. In plaats daarvan, vind een passie die je na zou kunnen streven voor de rest van je leven. Werk aan je vaardigheden en zorg dat je daar in uitblinkt. Geld en succes zullen volgen vaak vanzelf. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de mensen iets anders zou willen doen dan hun eigen baan? Doe jij wat je “echt” zou willen? Voor een eerlijke beantwoording van deze vraag moet je jezelf het volgende afvragen. Is je dagelijkse baan iets wat je onbewust geaccepteerd hebt, als iets waarmee je tevreden bent? Of sta je op omdat je echt zin hebt om datgene te doen wat je leuk vindt? Dag in dag uit? Dat laatste bestaat écht!
 

5. Hard werken is beter dan afwachten
Niets komt voor niets. Je weet ook dat je harder kunt werken dan je denkt, maar alleen als het moet & als je het echt wil. It’s better to be present than to wait for presents. Geen tijd? Hoeveel uur TV heb je gekeken? Hoeveel tijd heb je verspeelt op Facebook? En wat doe je in de trein als je niks zit te doen? Kijk terug op je dag en tel eens op wat je verzet hebt aan "echt" werk. 
 

6. Durf afscheid te nemen van dingen die niet werken
Soms steek je veel tijd in een project en is het moeilijk te begrijpen dat dingen soms niet werken. Het wordt vaak nog moeilijker als er veel geld in geïnvesteerd is. In mijn geval heb ik 2 jaar aan een project gewerkt, veel geld geïnvesteerd en allerlei zijwegen, excuses en ideeën bedacht om het wel te laten werken. Het werkte niet. Als lang aan het een project hebt gewerkt kan je het zien als een relatie die niet werkte. Daar is tijd voor nodig om afscheid van te nemen. In dat proces leer je van je fouten, krijg je nieuwe ideeën en voor je het weet komt er weer een goed idee binnen.
 

7. Tijd is het enige wat telt
Tijd is ons kostbaarste bezit. Het moet beschermd worden. Tim Ferris, auteur van de “Four-hour workweek”, vertelde ooit dat de meest efficiënte manier om de tijd te beheren is het te behandelen alsof je een CEO was van Fortune 500. Of je kan het jezelf anders afvragen. Stel dat je een hartaanval zou krijgen en je mag daarna nog maar 2 uur per dag werken. Wat zou je in die tijd doen? Je prioriteiten zijn echt anders wanneer de waarde van je tijd €2000,- euro per uur is in plaats van €20,- per uur. Met dezelfde tijd ga je ineens andere keuzes maken. Als je als ondernemer het doel stelt om rijk te worden met het verkopen van chocoladerepen kan je dat op 2 manieren doen. Als je doelstelling is om €30.000,- omzet per jaar te verdienen kan je je richten op ieder weekend verkopen braderieën en een winkeltje. Wil je €1.000.000,- omzet verdienen in een jaar, dan mik je op de winkelketens, supermarkten en internationale markt. Het tijdframe van een jaar blijf nog steeds hetzelfde.
 

8. Zet hoge doelstellingen
Onszelf te laag inschatten is een sterke eigenschap van de mens. Zet je doelen hoog, durf te dromen, en besef dat als andere het gehaald hebben, jij het ook kan.
 

'Most people fail in life not because they aim too high and miss, but because they aim too low and hit.' Les Brown – Motivational Speaker
 

9. Maak een plan
Als je de droom hebt om miljonair te worden, bedenk dat ook hoe, wanneer en wat. Maak het concreet. Multi-ondernemer en Michael Pilarczyk zei ooit tegen mij. Miljonair worden met Gaston van de Staatsloterij aan de deur, is lang wachten en hopen. Schrijf je doelen op, hoe je denkt deze te gaan halen en wat/wie je daarvoor nodig hebt. Vraag jezelf continue af hoe je dat gaat doen, dat zorgt ervoor dat grote doelen omgezet worden in kleine taken.

“A goal without a plan is just a wish.”
 

10. Zeg altijd wat je denkt
Veel mensen durven niet te zeggen wat ze dwars zit of dat iets liever anders willen. Tijdens het leiden van mijn bedrijf heb ik me vaak afgehouden van commentaar, omdat ik dacht dat ik de gevoelens van een persoon kon kwetsen of omdat ik dacht dat we op dezelfde golflengte zaten. We hebben onze tijd verspilt en het vertrouwen in elkaar in gevaar gebracht door onze gedachten niet uit te wisselen. “Dit is wat ik denk.” zal het altijd winnen van “Ik had moeten zeggen….” Zeg wat je denkt ook als het niet is wat de andere wilt horen.


“The art of conversation is the art of hearing as well as of being heard.” ― William Hazlitt, Selected Essays, 1778-1830
 
And last but not least: het is pas gefaald als je stopt. Don't stop! Keep pushing! Streef na wie je wilt worden en wat je wil uitdagen. Period!


Over Wiggert

Dit blog is geschreven door Wiggert Meerman, eigenaar van NootroFit. “Wiggert Meerman, verslaafd aan sporten en ondernemen. Altijd op zoek naar manieren om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Als het onbekend is moet het ervaren en onderzocht worden. Wiggert is een actief wedstrijdvechter in het Internationale Braziliaans Jiu Jitsu circuit en keynote spreker op evenementen over gezondheid, management & human optimization. Wiggert begon zijn studie aan het CIOS, Fitness & Health Management. Daarna studeerde hij Marketing Management en volgde zijn opleiding deels in Sydney, Australie. Na enkele jaren Internationaal Business Development gedaan te hebben voor een innovatieve eCommerce multinational, is hij vandaag de dag eigenaar van NootroFit en andere ondernemingen.

Gerelateerde productenOnnit New Mood Onnit 180

Onnit New Mood

Onnit 180Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.