21 Dagen Dynamic Meditation Challenge

21 Dagen Dynamic Meditation Challenge

Fitness guru Elliot Hulse bracht me contact met Dynamic Meditation. Een vorm van actieve meditatie die bedacht is door Rajneesh Chandra Mohan, beter bekend als auteur en spiritueel leider Osho. Ik besloot dit jaar een 21 dagen challenge te gaan doen, that's right: 21 dagen achter elkaar Dynamic Meditation. It rocked!

Vorig jaar reisde ik af naar London om een seminar van Elliot Hulse bij te wonen. Dat artikel kan je hier lezen. In zijn seminar legde hij uit wat Dynamic Meditation was, hoe het werkt en waarom het hem zo heeft geholpen. De week erna had ik energie voor tien en ik heb het jaar erna verschillende malen Dynamic Meditation thuis gedaan. Dit deed ik vaak op moment dat ik stress ervaarde of daar gewoon behoefte aan had. Eén van mijn favoriete manieren om met stress om te gaan is door regelmatig een Ayahuasca sessie bij te wonen. Ondanks de fijne ervaringen vind ik ook dat er een keerzijde aan Ayahuasca zit, de weken erna kunnen zeer intensief zijn op je gevoel en emoties. Als het gaat om zogenaamde Plantdieeten dan val ik onder de categorie "Jojo dieet". Een Ayahuasca sessie maakt je weer even helemaal leeg, waardoor ik mijn dagelijkse meditatie verslons en na enkele weken de druk van werk / stress weer in je lichaam sluipt. Hierdoor keek ik eigenlijk alweer uit naar een nieuwe sessie. Ik had ditmaal voorgenomen meer manieren te zoeken om dagelijks met mindfulness bezig te zijn. 

Wat is Dynamic meditation of Dynamische meditatie?

Dit is speciaal voor mensen die moeite hebben om stil te zitten. Het bestaat uit 5 fasen die hieronder beschreven staan.
 
Fase 1: Chaotisch ademen

De eerste fase bestaat uit chaotisch ademen, dit duurt 10 minuten. Er is geen systeem, patroon of ritme nodig. Probeer geen enkele ademhaling het zelfde te houden.  Je gebruikt je adem als innerlijke hamerslag. 
Je moet diep snel en chaotisch ademen, je zorgt feitelijk dat je lichaam een geheel wordt van ademen. In je lichaam zitten allerlei onderdrukte emoties, deze komen los door het ademen. Osho zegt dat als je "totaal" wilt zijn, het belangrijk si dat je emoties kan loslaten. Hij haalt het voorbeeld aan van een kind. Deze haalt anders adem omdat het nog niet gecultiveerd of geprogrammeerd is. Iets wat gaandeweg wel gaat gebeuren in deze maatschappij en tijdens zijn opvoeding. Deze meditatie zorgt ervoor dat je lichaam weer springlevend en actief wordt op plekken waar het inactief was.
Fase 2: Catharsis. Dit is Latijns voor "emotionele zuivering".
In deze fase mag je alle gekte uit je lichaam laten. Wees volledig gefocust op jezelf en wees niet verlegen. Je mag zonder schaamte alle emoties eruit lachen, huilen, schreeuwen, slaan of bewegen. Doe wat je lichaam wil op dat moment, je mag springen, dansen of een kind zijn. Voor 10 minuten lang ben je compleet gek zodat je alle gekte eens uit je lichaam schud. Het belangrijkste is dat je volledig geeft anders heeft het géén nut. Dit is het moment dat je al het stof, dode verleden en alle trauma's eruit kan gooien. Osho benadrukt dat je het speels moet houden want als je het serieus gaat doen kun jezelf niet totaal vrijmaken. Serieus zijn is namelijk een bedenksel van je gedachten.
Fase 3: "hoe" als mantra.
Gedurende 10 minuten schreeuw je hoe hoe hoe, aan één stuk door. Alsof je leven er vanaf hangt. Terwijl je dit doet hou je handen in de lucht en blijf je op een neer springen. Deze hoe raakt je energie die stil ligt in seks centrum, beter bekend als je 2e chakra. Door deze oefening te doen wordt het weer geactiveerd het zal in een stroomversnelling komen. Als deze drie fasen voltooid zijn met de juiste kracht en intensiteit dan blijft er niks achter. De voorwaarde is nogmaals dat je er "totaal" in moet ingaan.
Fase 4: Stilstaande meditatie / freeze
in de vierde fase wordt er stop geroepen. Het is de bedoeling dat je 15 minuten bevriest en je mag niet meer bewegen. Je blijft staan in de positie van dat moment. Je bent de getuige van wat er om je heen gebeurt en in jezelf. In die totale stilte kun je meer bewust worden wat er binnenin jezelf omgaat. Dit is het moment waar je totale rust ervaart en wat sommige beschrijven als het goddelijke dat overal is binnen in jezelf en rondom je. Ik zou het zelf beschrijven als een inmense staat van rust, kalmte en gedachtenloos zijn.
Fase 5: Viering van het leven
Deze meditatie begint met Chaos en eindigt met vieren. Pas als als al je ziektes eruit gegooid zijn, dan kun je dansen, lachen en kun je jezelf gelukkig voelen. Alleen in deze staat van geluk zal er een ontmoeting met het universum, die ontmoeting is goddelijk. Deze woorden zijn de letterlijke woorden van Osho die voor sommige wellicht wat te spirutueel klinken. Mijn ervaring is dat het een fase is waarin je inderdaad weer even aan het gelukzalige kan proeven, zonder zorgen, leeg van emoties en blij van geluk.
De dynamische meditatie wordt elke ochtend door duizenden mensen gedaan.

Deze meditatie kan alleen of in de groep gedaan worden. Zowel de tweede als de derde fase kunnen ze nodig stil gedaan worden.  


Dit zegt Osho over meditatie

De hele poging van meditatie is niet toe te staan dat je "mind" spelletjes met je speelt. Het heeft al eeuwen spelletjes gespeeld. Men moet tot het punt komen dat je alle "spelletjes van de mind" gaat zien en herkennen. Maar ook die van alle goden, alle redders, alle profeten, alle religies en alle filosofieën. Het bestaan is beschikbaar voor een stil wezen. Niet voor de geleerden, de wel geïnformeerde en niet voor studenten. Het is beschikbaar voor de onschuldige. Meditatie is een manier om weer onschuldig te worden. Een manier om terug te komen zoals je als kind was, om je herboren te voelen en weer even niks te weten. Er komt stilte, plezier en een heerlijk gevoel naar boven dat onvernietigbaar is en eeuwig voelt. 

Waarom deed ik een 21 dagen Dynamic Meditation?

Ondanks dat ik het een aantal keer thuis heb gedaan, misste ik de groepsdynamiec of energie. Het is maar wat voor label je het wilt geven. Na wat zoeken op internet vond ik een Osho Commune in Amsterdam, genaamd Osho Mevlana Commune. Hier leven verschillende mensen volgens de leer van Osho en andere spirituele zienswijzen. Tevens is er een meditatiekamer en geven ze iedere ochtend Dynamic Meditation. In deze kamer kan je schreeuwen en tieren zonder dat je bovenburen het merken. Het 21 dagen programma zorgt ervoor dat je brein zich fysiek aan gaat passen. Het is bewezen in meerdere studies dat na 21 dagen er neurologische verandering optreed. De eerste week staat centraal voor het reinigen van je interne systeem. Zeker als je rondloopt met emoties of trauma's, dan heb je de eerste paar keer waarschijnlijk genoeg te werken. De 2e week was kon ik meer genieten van de meditatie en was het geen opgave meer. De 3e week was er weinig meer op te ruimen, voelde onwijs helder (dit is overigens vanaf week 1 het geval geweest) en zat lekker in mijn vel. Ik kreeg er energie van en heb mooie momenten meegemaakt tijdens de meditatie. Momenten zoals Osho het goddelijke gevoel beschrijft van geen zorgen, oneindigheid en jezelf gelukzalig voelen. Een ideale & fysieke manier om de conversatie met jezelf aan te gaan.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.