Alles over Oil Pulling

 • Geplaatst op
 • Door Michel Vos
 • Geplaatst in Voeding
 • 1
Alles over Oil Pulling

Bij oil pulling wordt er een eetlepel olie in de mond gestopt. Vaak gaat het hier om kokos-, MCT- of sesamolie. Deze olie wordt vervolgens twintig minuten rustig door de mond heen gespoeld. Na twintig minuten is de olie veranderd in een ietwat bedenkelijk goedje, vol met afvalstoffen uit de mond. Oil pulling heeft verschillende voordelen voor de mondgezondheid.

Twintig minuten lang met olie in je mond spoelen!? Toen ik er voor het eerst over hoorde van een relatie (thanks Paul!) die ik over MCT olie in je koffie gooien vertelde, krabde ik wel even achter m’n oor. Oil Pulling heette het. Als zwarte bander google-fu was er al snel een idee voor een nieuw artikel geboren en uiteraard een nieuw life hack experiment!

 

Wat is oil pulling? 

Oil pulling, oftewel het spoelen van je mond met olie, is dan ook niet iets dat veel mensen op hun top 10 dingen-vandaag-te-doen-lijst zullen hebben staan. Maar de afgelopen jaren staat deze eeuwenoude techniek weer volop in de belangstelling. En niet voor niets, oil pulling lijkt vele voordelen te bieden. Hoewel mensen doorgaans sceptisch zijn als ze het voor het eerst proberen, willen ze vervolgens niet meer anders. In dit artikel wil ik je laten kennis maken met Oil Pulling.
 

Bij oil pulling wordt er een eetlepel olie in de mond gestopt. Vaak gaat het hier om kokos-, MCT- of sesamolie. Deze olie wordt vervolgens twintig minuten rustig door de mond heen gespoeld. Na twintig minuten is de olie veranderd in een ietwat bedenkelijk goedje, vol met afvalstoffen uit de mond. Oil pulling heeft verschillende voordelen voor de mondgezondheid.

Het idee van oil pulling is al eeuwenoud en komt uit de Ayurvedische leer. De Ayurvedische leer is een van de oudste medicijnleren in de wereld en komt oorspronkelijk uit India. Na een publicatie in 1990 van Fedor Karach, een Oekraiense arts, heeft oil pulling langzamerhand aan populariteit gewonnen.
 

De meeste oil pullers gebruiken kokosolie. Kokosolie bevat laurinezuur, dat anti-bacteriële eigenschappen heeft. Ook MCT-olie, sesamolie, zonnebloemolie of oregano-olie worden veel gebruikt.  Het wordt afgeraden om oliën te gebruiken die chemisch samengesteld zijn of die een grote hoeveelheid omega-6 vetzuren bevatten, zoals soja-, mais- of raapzaadolie. Een eetlepel olie is voldoende. Omdat kokosolie hard is op kamertemperatuur wordt de kokosolie vaak in de mond gestopt, waarna het binnen een aantal minuten smelt.
 

De olie is na afloop van het oil pullen erg vervuild. Dit komt omdat er allerlei stoffen uit je mond in zitten. De olie ondergaat ook een chemische verandering als gevolg van het spoelen. Het wordt dan ook aangeraden om de olie in de vuilnisbak te gooien. Als de olie door het toilet of door de gootsteen gespoeld wordt, is de kans aanwezig dat de afvoer verstopt raakt, met alle vervelende gevolgen van dien. Als je de olie per ongeluk doorslikt is dat niet erg, omdat de olie dan in de maag afgebroken wordt.
 

Voordelen van oil pulling voor de gezondheid van de mond

Voordelen voor de gezondheid van de mond liggen het meest voor de hand. Zo helpt oil pulling bij het verbeteren van de adem. Een slechte adem wordt veroorzaakt door gassen die door bacteriën in de mond worden gevormd. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door een reactie op voeding. Vooral fitness bikkels hebben nog wel eens last van whey breath. Tijdens oil pulling worden veel van deze bacteriën gedood. Een onderzoek in India heeft uitgewezen dat oil pulling de adem net zo sterk verbetert als een synthetisch mondspoelmiddel. Als je dus bewust wil omgaan met wat je opneemt in je lichaam, is dit een prima alternatief!  
 

Doordat tijdens het oil pullen de bacteriën in de mond aangevallen worden, verbetert ook de verdere gezondheid van de tanden. Veel bloggers en reacties op blogs ervaren een positief effect op de gezondheid van de mond. Vooral de gezondheid van het tandvlees verbetert na het oil pullen, maar er zijn aanwijzingen dat oil pulling ook helpt bij het tegengaan van gaatjes en bij gevoelige tanden. Ook de kaken zijn gebaat bij oil pulling. De kaakspieren worden getraind en hierdoor helpt het ook bij kaakgewrichtsklachten.  
 

Een ander belangrijk voordeel van oil pulling voor de tanden is cosmetisch. Je tanden worden witter. Chemische substanties die het zelfde doen bevatten allerlei chemicaliën die je echt niet in je mond wilt stoppen. Sommige producten bevatten bijvoorbeeld aspartaam, benzeen (wat kankerverwekkend is), bleek en teer. De olie die je gebruikt bij het oil pullen bevat geen chemicaliën en levert binnen twee weken hetzelfde resultaat. 
 

Betere algehele gezondheid

Wat veel mensen echter niet weten is dat de gezondheid van de mond nauw samenhangt met de verdere gezondheid van het lichaam. De voordelen van oil pulling gaan dan ook verder dan alleen voordelen voor de mond. Zo hebben mensen met een betere orale gezondheid een lager risico op hart- en vaatziekten, longontstekingen en diabetes.
 

Ook wordt oil pulling gezien als een goede manier om te ontgiften. De mondslijmvliezen nemen makkelijk stoffen op, maar de slijmvliezen geven ook stoffen af. De olie stimuleert de werking van de mondslijmvliezen waardoor meer gifstoffen afgegeven worden. Er wordt gesteld dat na ongeveer twintig minuten de olie de maximale hoeveelheid gifstoffen opgenomen heeft. Na twintig minuten gaat het lichaam de gifstoffen uit de olie weer opnemen. Het ontgiften van het lichaam heeft grote voordelen voor de gezondheid. Veel mensen ervaren ook een betere nachtrust.
 

Overige gezondheidsvoordelen

Andere voordelen die vaak genoemd worden zijn positieve effecten op de gezondheid van de huid. Zo zien veel mensen dat hun acne minder wordt, of zelfs verdwijnt na een paar weken oil pullen. Dit lijkt met name veroorzaakt te worden door het ontgiftende effect van oil pulling. Wat in ieder geval zeker is, is dat oil pulling de kaakspieren ondersteunt. Hierdoor heeft hetzelfde effect als een facelift. Je kaaklijn wordt steviger en je ziet er jonger uit.

Een ander veelgenoemd voordeel van oil pulling is dat het helpt om astma en bronchitis te verlichten. Oil pullen heeft een ontstekingsremmende werking. Hier en daar zijn zelfs vermeldingen dat oil pulling helpt bij ziekten als diabetes en zelfs aids en kanker. In deze gevallen is het echter altijd beter om te vertrouwen op de conventionele medische wetenschap.
 

Wetenschappelijke basis voor oil pulling

Oil pulling is weinig wetenschappelijk onderzocht. Dit is volgens critici een gevolg van het feit dat er geen geld te verdienen is met onderzoek naar oil pulling. De studies die er zijn laten een gemengd beeld zien. Zo toont een Indische studie aan dat oil pulling helpt om bacteriën te doden, maar het spoelen van de mond met chloorhexidine is effectiever. Chloorhexidine doodt echter ook goede bacteriën in de mond en kan beter niet ingeslikt worden. Een andere studie, ook uitgevoerd in India, laat zien dat oil pulling een even goed effect heeft op de adem als chloorhexidine.  Kanttekening is dat beide studies werden uitgevoerd met slechts twintig proefpersonen. Daarom is het erg lastig om goede conclusies te trekken.
 

De werking van oil pulling

Een belangrijkere vraag is misschien nog wel wat de werking van oil pulling is. Hoe komt het dat het voordelen heeft voor het gebit en voor de verdere gezondheid? Er zijn mensen die zeggen dat de olie de gifstoffen uit de mond opneemt. Kokosolie heeft een zuigend effect hebben als gevolg van de moleculaire structuur. Anderen beweren dat er sprake is van een placebo-effect omdat de olie door het pullen verandert in een emulsie, en dat mensen daarom denken dat er gifstoffen uit het lichaam gehaald zijn.
 

Bijwerkingen van oil pulling

Naast de gezondheidsvoordelen van oil pulling zijn er ook een aantal bijwerkingen. Zo veroorzaakt oil pulling bij sommige mensen winderigheid of buikpijn. Andere oil pullers klagen erover dat ze in het begin zich niet lekker voelen. Dit kan een gevolg zijn van de ontgiftende werking van oil pulling. Andere mogelijke bijwerkingen zijn spierstijfheid, dorst, vermoeidheid of een verlies aan smaak. Deze bijwerkingen worden volgens experts veroorzaakt door het gebruik van verkeerde technieken. Ik denk hierbij aan te lang of met verkeerde olie spoelen.
 

Er is verder een kleine kans op ernstigere bijwerkingen. Als kokosolie gebruikt is er een verhoogde kans op contacteczeem. Daarnaast is het enkele keren voorgekomen dat mensen per ongeluk de olie ingeademd hebben. De olie komt dan in de longen terecht en dat kan leiden tot een soort longontsteking.
 

Hoewel oil pulling veel voordelen heeft voor de gezondheid van de mond zijn de effecten van oil pulling in veel gevallen niet toereikend om tandproblemen te genezen. Oil pulling moet dus niet gezien worden als vervanging van reguliere tandheelkundige zorg. Mensen die met oil pulling beginnen om tandheelkundige klachten te genezen kunnen beter ook gewoon naar de tandarts gaan.

 

Mijn eigen ervaringen

Oil Pulling is voor mij een standaard aanvulling op mn gebitshygiene geworden.

Ik doe het met name als ik onder de douche sta. Het spoelen is inderdaad wel een merkbare inspanning voor je kaken. Ik kan me voorstellen dat je kaakspieren hiermee traint. Goed voor vechtsporters, rugby atleten en andere contactsporten dus.
 

Ik spoel zelf met MCT olie dus ik kan niet oordelen over hoe de kokosolie variant smaakt, maar ik vond de smaak overkomelijk. 
 

De bijwerkingen heb ik zelf niet veel van gemerkt, wel merk ik dat mn tandvlees gezonder voelt evenals mijn gehemelte.  Ik draag voor mn sport vaak een bitje. Erg verstandig om te dragen, maar zorgt soms wel voor kleine wondjes aan je gehemelte of tandvlees bij treffers. Met oil pulling genezen deze ongemakken voor mn gevoel wel aanzienlijk sneller.
 

Protip: niet doen als je verkouden bent, je moet goed door je neus kunnen ademen als je oil pult. 

 

Conclusie

Er worden veel voordelen toegeschreven aan oil pulling. Er is hard bewijs voor verbetering van de gezondheid van de mond. Een betere gezondheid van de mond wordt gelinkt aan een lager risico op hart- en vaatziekten en –bizar genoeg- erectiestoornissen. Het staat op wikipedia, dus het moet wel waar zijn.
 

Concluderend: Mensen ervaren tal van andere voordelen, zoals een betere nachtrust en een betere gezondheid van de huid en verlichting bij astma of bronchitis. Er is daarnaast geen enkel bewijs dat oil pulling slecht voor je is, hoewel sommige mensen wel lichte bijwerkingen ervaren. Oil pulling heeft een breed scala aan gezondheidsvoordelen, terwijl de risico’s gering zijn.
 

Wat zijn jouw ervaringen met oil pulling? Deel ze met me op facebook of twitter!
  

Instructies

 1. Zorg voor een goede olie. Kokosolie, MCT-olie of sesamzaad olie wordt veel gebruikt.
 2. Doe een beetje olie op een theelepel. Kokosolie is vaak niet vloeibaar op kamertemperatuur. Je kunt de olie in je mond laten smelten, of een laag vuurtje in een pannetje. Zorg er in dat geval voor dat de olie niet te warm wordt, zodat de enzymen in de olie niet aangetast worden.
 3. Houd de olie twintig minuten in de mond, en laat de olie af en toe door je mond trekken. Veel mensen kunnen het in het begin niet opbrengen om de olie twintig minuten in de mond te houden. In dat geval kun je ermee beginnen om de olie een paar minuten in je mond te houden. Vervolgens kun je langzaam opbouwen. Veel mensen doen tijdens het oil pullen iets anders om de aandacht van het oil pullen af te houden. Ik ga altijd douchen als ik de olie in de mond heb.
 4. Gooi de olie na afloop van de twintig minuten in de afvalbak. Dit omdat de olie anders de afvoerleidingen kan verstoppen.
 5. Spoel je mond met warm water. Eventueel kun je hier nog zout of citroensap aan toevoegen om extra te ontsmetten.
 6. Poets je tanden goed.
 7. De meeste mensen pullen een keer per dag. Het wordt aangeraden om dit in de ochtend te doen.

  

Over Michel

Michel Vos is jaren werkzaam geweest in de Medische Diagnostiek als ICT Productmanager en is nu medeoprichter van NootroFit en heeft daarnaast zijn eigen interim management- en coachingsbureau. Zijn specialiteit is de succesmanagement methode Getting Things Done. Michel is altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer en eenvoudiger het meeste uit je leven te halen. Zijn passies zijn krachttraining en vechtsport, waarin hij ook enthousiast les geeft.

 

Bronnen

 
 • Infonu, 2014, Oil Pulling – ontgiftingskuur, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/19979-oil-pulling-ontgiftingskuur.html
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Gerelateerde producten

Onnit MCT Olie Bulletproof® Upgraded™ Brain Octane - 480ml

Onnit MCT Olie

Bulletproof® Upgraded™ Brain OctaneReacties

 1. M M

  Hey Michel, waar haal je het vandaan dat als kokosolie gebruikt is er een verhoogde kans op contacteczeem ontstaat? Ik kan dit verder nergens terug vinden. Ik begin wat blaartjes in mijn mond te krijgen, en vraag me af of dit gewoontoeval is of door het oilpulling komt met kokos olie. Alvast bedankt,
  mike

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.