Grasgevoerde whey: beter voor de koe en beter voor ons lichaam

Grasgevoerde whey: beter voor de koe en beter voor ons lichaam

In dit artikel wordt antwoord gegeven op wat grasgevoerde whey precies is, wat de voordelen zijn ten opzichte van reguliere whey en wat het er toe doet dat de whey die je gebruikt van blije koeien afkomstig is.

Grasgevoerde whey

Vraag aan een kind wat een koe eet en je krijgt waarschijnlijk als antwoord: ‘gras’. Daarnaast zou het kind zeggen dat koeien dag in, dag uit, in de wei staan. Beide zijn helaas niet waar. De meeste koeien staan het grootste gedeelte van de tijd op stal en het dieet van de koeien wordt aangevuld met mais, soja en andere producten. De meeste koeien zijn dus niet echt meer koe, maar eerder een productiemiddel.
 

Wat betekent dit allemaal voor je biefstukje, je whey eiwitten en je colostrum?
 

Wat koeien daadwerkelijk eten

Normaal gesproken eten koeien in een gematigd klimaat ’s zomers gras en ’s winters hooi. Helaas zijn er nog maar weinig koeien die een natuurlijk dieet eten. Veel koeien eten naast gras en hooi dingen die ze van nature niet eten. Bijna alle moderne koeien krijgen krachtvoer (waarvan het bijna onmogelijk is om te achterhalen wat er nu precies in zit), mais, soja en bierbostel (een restproduct van het bierbrouwen).
 

Waarom koeien gras horen te eten

Zoals mensen over miljoenen zijn geëvolueerd tot wezens die het beste gedijen bij een jagers-verzamelaarsdieet, zo zijn koeien geëvolueerd tot echte grazers. Het spijsverteringsysteem van koeien is bijzonder ingewikkeld. De koe is een herkauwer en heeft maar liefst vier magen. Deze hebben allemaal hun eigen functie. Zo wordt het gras in de pens gefermenteerd door micro-organismen en zorgt de boekmaag ervoor dat het vocht uit het gras wordt gehaald. In de lebmaag worden de voedingsstoffen uit het gras gehaald.
 

Mais en soja lijken totaal niet op gras. Mensen kunnen sojabonen en mais zonder probleem eten, maar een polletje gras is moeilijk te verteren. Omdat het spijsverteringsstelsel van koeien zo is gericht op het verwerken van gras, zorgt het bijvoeren met andere gewassen voor allerlei problemen. Koeien krijgen last van abcessen in de lever, gasvorming en kunnen zelfs plotseling sterven. Daarnaast hebben producten van koeien die bijgevoerd worden met graan meer E.coli bacteriën. Doordat de magen van bijgevoerde koeien abnormaal zuur zijn, raken deze E.coli bacteriën resistent tegen je maagzuur, waardoor de kans op infecties groter is.
 

Het meest schadelijke effect van het bijvoeren van mais en soja en andere gewassen is de hogere kans op infecties. Om deze infecties tegen te gaan wordt er antibiotica toegevoegd aan het voer. Deze zorgt ervoor dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica. Daarnaast komt deze antibiotica terecht in ons eten en daar krijgt ons lichaam vervolgens ook mee te maken. Hoewel het in Europa niet toegestaan is, worden in veel andere landen ook groeihormonen toegevoegd aan het voer. Grasgevoerde whey en andere producten van runderen bieden dus grote gezondheidsvoordelen.

 

In de wei wordt de koe blij

Koeien zijn er op gemaakt om lekker rond te lopen in de wei, tussen het gras. Een koe die op stal staat krijgt te weinig beweging en heeft meer stress, omdat de koe in een onnatuurlijke omgeving leeft. Koeien die in een stal staan hebben vaak veel last van problemen aan hun poten en hoeven. Hierdoor worden de koeien kreupel, waardoor ze alleen maar nog kunnen liggen en deze problemen worden weer vaak verholpen met, je raadt het al, antibiotica.
 

In de stal hebben koeien ook te weinig ruimte om te bewegen. Net als voor mensen is het voor koeien belangrijk dat zij voldoende beweging krijgen. Daarnaast hebben koeien in de wei minder aanrakingen met mensen waardoor zij minder stress ervaren. Gestreste koeien zijn vatbaarder voor ziekten.
 

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar boeren die de overstap hebben gemaakt van de stal naar de wei. In alle onderzoeken komt naar voren dat de gezondheid van de koeien sterk verbeterde. De uitgaven van de boeren aan medicijnen en dierenartsen gingen flink omlaag, en sommige boeren zeiden zelfs: ‘Ik zou niet eens meer weten hoe mijn dierenarts heet. Ik heb hem in geen jaren meer hoeven bellen’. Overigens kunnen weidekoeien als ze dat willen ’s winters vaak wel naar binnen.
 

Weidemelk is goed voor elk (maar niet voor Jan…)

Er is dus een groot verschil tussen melk of vlees van grasgevoerde weidekoeien en melk of vlees van bijgevoerde stalkoeien. Hoewel grasgevoerde koeien iets minder melk geven, is deze melk daarentegen voedzamer. De melk bevat meer eiwitten en meer goede vetten, zoals EPA en DHA. De melk bevat geen antibiotica en geen groeihormonen (hoewel die in Europa sowieso verboden zijn). Als je deze melk vervolgens gaat verwerken, blijft het verschil in voedingswaarde merkbaar. 
 

Het verschil tussen weipoeder en stalpoeder

De meeste merken verkopen whey dat gemaakt wordt van restproducten van kaas. Doordat het productieproces erop gericht is om zoveel mogelijk kaas te maken, is het productieproces niet optimaal voor de productie van whey. Veel voedingsstoffen die whey zo gezond maken voor de sporter gaan dan ook verloren tijdens de productie. Bovendien wordt vrijwel alle kaas (en dus ook veel whey) gemaakt van melk van stalkoeien. Koeien die moeten leven waar ze niet willen leven, en die moeten eten wat ze niet willen eten.
 

De grasgevoerde whey van Nootrofit is daarentegen gemaakt van melk van koeien die in de wei lopen. Dat betekent dat het beginproduct dus een betere voedingswaarde heeft. Onze weipoeder wordt ook gemaakt op basis van een proces dat er op gericht is om zo goed mogelijke whey te produceren, want door de melk op een lage temperatuur te verwerken blijven de voedingsstoffen in de whey vrijwel geheel intact. Onze weipoeder is dus gemaakt van de beste grondstoffen en wordt op de beste manier verwerkt. Het resultaat is topkwaliteit whey. Veel andere ‘weipoeders’ zouden eigenlijk stalpoeders genoemd moeten worden. Deze wei-eiwitten gemaakt van melk uit de stal. En deze, minder voedzame melk, wordt vervolgens ook nog eens niet optimaal verwerkt.
 

Grasgevoerde whey – beter voor de koe en beter voor ons lichaam.

Bij Nootrofit verkopen wij alleen grasgevoerde whey, want deze is beter voor de mens, beter voor de koe en beter voor de natuur. Nootrofit’s grasgevoerde whey is niet voor niets ‘happy cow certified’.

Over Michel

Michel Vos is jaren werkzaam geweest in de Medische Diagnostiek als ICT Productmanager en is nu medeoprichter van NootroFit en heeft daarnaast zijn eigen interim management- en coachingsbureau.

Zijn specialiteit is de succesmanagement methode Getting Things Done. Michel is altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer en eenvoudiger het meeste uit je leven te halen. Michel's passies zijn krachttraining en vechtsport, waarin hij ook enthousiast les geeft.

Bronnen

http://www.sustainabletable.org/260/animal-feed

http://en.wikipedia.org/wiki/Cattle_feeding

http://www.uvm.edu/~grazing/index.php?id=benefits-of-rotational-grazing

 

Gerelateerde producten 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.