No Plan Survives First Contact

No Plan Survives First Contact

Dit is deel 2 van een serie van 5 blogposts van T.O.P. Trainer Noël Brand. Vorige week vertelde Noel over het kantelpunt in zijn leven. Ditmaal gaat hij in op de weerbarstige praktijk!

“Everybody wants change, but nobody wants to change"

Ik zie het vaker, als ik nieuwe leden krijg of een nieuwe atleet ga begeleiden. Ze willen een ander resultaat, maar niet hun huidige gewoontes aanpassen. Het ene houdt het ander in. Logisch eigenlijk, maar moeilijker in te zien als het om onze eigen “zwakke punten” gaat. Een ander advies geven, maar dan zelf het advies niet opvolgen. Ruim een jaar geleden heb ik de hand in eigen boezem gestoken en ben ik meer op mijn voeding gaan letten. Ik begon in december 2012 en eindigde eind november 2013. Ik heb vrijwel al mijn maaltijden (en supplementen) gefotografeerd en zo een hele fotoverzameling van die periode opgebouwd. Zodat ik tijdens het geven van voeding seminars, aan mijn leden en atleten kon laten zien hoe ik het zelf heb opgelost. Ik wilde zelf verandering en uiteindelijk ben ik een jaar intensief bezig geweest om het maximale uit mijn voeding, training en herstel te halen. Lees hier het eerste deel.

“The Gameplan”

Mijn voeding schema probeerde ik zo goed mogelijk thuis te handhaven. Mijn voeding was gebaseerd op echt eten, geen gefabriceerd voedsel of maaltijd vervangers. Rund, kip, vis en soms varken waren mijn proteïne bronnen. Daarnaast waren groenten uiterst belangrijk. Bij elke maaltijd probeerde ik 3-4 verschillende groeten te eten, soms rauw, soms gekookt of gestoomd. Gezonde vetten waren ook steeds terug te vinden in meerdere vormen. o.a. Visolie, kokosolie, avocado, feta kaas en noten. Afhankelijk van mijn belasting of training voegde ik koolhydraten toe voor die dag. Met de gedachte; “ Earn your carbs”. Ik probeerde vaak een half kopje zuurkool toe te voegen aan de groenten (soms als 4e soort groenten in het geheel), voor de prebiotische werking en de opname van de maag te verbeteren. Waar mogelijk (financieel of tijd) was alles zoveel mogelijk biologisch, dus zonder e-nummers en allerlei vulmiddel of troep.

Spelregels van het "clean eating”

Ik focuste me op het verbeteren van mijn darmopname. Dus de allergenen gooide ik uit mijn voeding. Ik zorgde dat ik altijd “goed” eten in huis had. Biologisch waar mogelijk. Ik stopte met eten als ik 80% vol zat. Ik nam supplementen om mijn persoonlijke hormonale disbalans te verbeteren. Ja het was gestructureerd, maar er was mogelijkheid voor speling en aanpassing. Zo at ik 80% van de tijd wat ik “moest” eten en at ik 20% van de tijd wat ik “wilde” eten.

“No plan survives first contact”

Een one-liner van mijn werk. Na de tijd, moeite en aandacht in een plan te hebben gestoken over hoe ik mijn sportprestaties en lichaams compositie wilde verbeteren, veranderde er iets drastisch in mijn werk en woon situatie. Wat ik nog niet had verteld is dat ik werkzaam ben bij het Korps Mariniers. Mijn functie was voorheen stabiel, en was ik elke avond gewoon thuis. Ideaal. Dag ervoor (of dag zelf) eten klaarmaken, in tupperware meenemen naar werk en daar de maaltijd genieten. Nu kreeg ik de kans om een opleiding te gaan doen en zo in rang omhoog te gaan. Van Marinier eerste klas naar Korporaal van de Mariniers. Dit alles was dus mijn voeding schema, maar die liep dus leuk in het honderd elke keer als de rugzak weer werd omgehangen en we weer “voorwaarts” gingen in het bos. Dat werk houdt het volgende in; Nachten waar je bezig was met opdrachten, verkenningen, marsen, speedmarsen, wacht moest lopen. Niet de mogelijkheid had om eigen eten mee te nemen. Tenminste, niet elke dag je eigen biologische vlees/vis/kip, groenten en gezonde vetten. Verplicht (te veel) sporten en onregelmatige werktijden. Het zag er naar uit dat ik vanaf februari 2013 tot september 2013 mijn originele plan niet eens kon gaan verwezenlijken. SHIT. Daar ging mijn masterplan.

"Je kan geen kanon afvuren vanuit een kano”

In de periode van maart en april 2013 was ik naast mijn werk bezig met afronden van een civiele opleiding, T.O.P. Trainer C van The Overload Principle. Deze opleiding is een van de hoogstaande opleidingen in Nederland. Waar je zelf fysiek, mentaal en intellectueel aan de bak moet om te kunnen bewijzen dat je vooruitgang kan boeken bij jezelf en dus ook bij andere atleten. Als je bij jezelf geen progressie kan boeken, hoe ga je dat dan bij anderen doen? De opleiding was zo opgezet dat je mensen kon begeleiden en coachen ongeachte hun niveau. Van absolute beginner tot en met Olympisch atleten, iedereen heeft een zwakke schakel en als TOP C moet jij die kunnen opsporen en verbeteren. Middels voeding, supplementen, blessure preventie en behandeling en training. TOP C stond aan het einde van bijna anderhalf jaar opleidingen. Want voordat je bij de TOP C opleiding mag verschijnen, moet je eerst slagen voor de andere opleidingen van The Overload Principle. TOP C is de “eindoefening” hier moest het allemaal kloppen. Het is dus niet gelogen als ik zeg, dat je niet zomaar TOP C-er wordt. (op het moment slechts iets meer dan vijfentwintig in heel Nederland).

Werk, opleidingen, druk om te presteren op twee verschillende vlakken. Cortisol was wat ik moest mijden. Cortisol was juist hetgeen waar ik veel te veel van had. Het zag er naar uit dat het voorlopig niet beter zou worden. Ik wist dat ik er niks aan kon doen behalve mijn plan zo goed mogelijk te handhaven.

Iedereen heeft het druk, iedereen heeft stress. Familie, werk, privé, er komt een hoop op ons af. Ik bleef op mijn voeding letten en ik bleef maar denken: “Als ik het kan, in deze periode van mijn leven, dan kan iedereen het. Zou dat niet een mooie anekdote zijn als ik het straks allemaal heb gefixt?” Stay the course, ook al heb je slapeloze nachten in het veld. Ben je steeds weg, moet je rantsoenen eten, kan je geen vers groenten, fruit, vlees en vis meenemen.. doe wat je kan. De voeding was essentieel in mijn plan, voeding kon alles maken of breken. Je kan geen kanon afvuren vanuit een kano. Als de basis niet stabiel is, een kano, hoe kan ik dan prestaties leveren, de kano afschieten? Wat ging ik doen? Volhouden en mijn originele gameplan zo goed mogelijk uitvoeren.
 

Over Noël

Noël Brand, T.O.P. Trainer C - The Overload Principle. Is een mede eigenaar en trainer bij Breda Strength & Conditioning. Zijn specialiteiten zijn training, voeding, blessure preventie en behandeling. Hij heeft talloze opleidingen gedaan in binnen en buitenland en begeleid een diverse groep (wedstrijd) sporters in zijn gym en online. Breda Strength & Conditioning | The Unfair Advantage. www.BredaSC.com 

Gerelateerde producten


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.