Optimaal functioneren en concentreren op je werk

  • Geplaatst op
  • Door NootroFit
  • Geplaatst in Mind
  • 0
Optimaal functioneren en concentreren op je werk

Het merendeel van onze bezoekers zijn geen topsporters, leven niet volgens een gezond dieet en staan zeker niet 4x per week in de sportschool. Velen van hen zijn vaak topsporters op het werk, ze vallen onder de groep managers, ondernemers of carrièrejagers! Hoe concentreren zij zich op het werk?Managers zijn op hun eigen manier topsporters


Ze staan om 06:30 uur op, al dan niet om als de eerste op het werk te zijn of omdat er jengelende kinderen aan bed staan te schreeuwen om aandacht. Snel haastend pakken ze een boterham, glas melk of kopen in de haast wel even een croissant en Vivit’je onderweg bij de pomp. Wakker worden doe je in de auto en eenmaal op het werk is het eerste ritueel direct een kop koffie. Je opent je laptop om de chaos van je mailbox te verwelkomen. Om 10:00 loop je de eerste vergadering in met nog een kop koffie, ondertussen wordt je 5x keer gebeld door een klant of nog irritanter je collega die 10 meter verderop zit omdat “hij niet verder kan”. Na de vergadering ga je verder aan de belangrijke taken en na een uur is het alweer lunchtijd!

Lunchtijd wel te verstaan! 6 Boterhammen met pindakaas en hagelslag, sinaasappelsap en dan rustig achter je computer ploffen. Heerlijk! Zo’n after-lunch dip! Nog maar een dubbele espresso en even aanpoten om deadlines te halen. De effectieve werktijd is kort door problemen bij klanten, collegiale vragen en de mailbox die zonder medelijden nog sneller volloopt. Om 18:00 moet je de kinderen naar hun hockeyles brengen, praten met andere ouders en ondertussen bellend met een collega, kijk je toe hoe je kinderen zich wél heerlijk uitleven. De sportschool van vanavond sla je maar even over want het was écht een drukke dag.

Bovenstaande dag is voor sommige overdreven, reëel of een dagelijkse beschrijving van het leven van een harde werker. Dit blog is niet bedoeld om te beschrijven hoe je het beste kan leven of hoe veel gezonder het allemaal wel niet kan. Nope! Er is ook een groep die niet direct de oorzaak wil aanpakken, maar de gevolgen liever wil bestrijden. Dat klinkt wat negatief gebracht, maar het is erg menselijk en is vaak veel praktischer om toe te passen.

De dag zoals hierboven is hectisch en rommelig. Een alledaags fenomeen voor velen, gewild of ongewild. In de korte periodes dat je “echt even” aan je taken kan zitten zijn 3 fundamenten essentieel.

Wat is belangrijk voor concentratie en focus tijdens het werken?

1. Organisatie & planning van je eigen tijd is super belangrijk.
Dat wil zeggen: takenlijstjes, projecten en agenda leren beheersen. Hier zijn verschillende management methoden, applicaties en manieren voor. Hier wijden we een volgende keer over uit, gezien dat een blog apart is.

2. Essentieel is niet gestoord worden in je bezigheden door mail, collega’s of telefoon.
Ik verwijs hier naar een passage uit een van mijn favoriete management boeken “Rework”. Concentratie is een vergelijkbaar proces als slapen. Je ligt niet direct in een diepe REM-slaap, het heeft wat tijd nodig voordat je rustig wordt, in slaap valt en echt in dromenland beland. Eenmaal aan de slag met een taak kom je vanzelf in de zogenaamde “flow” fase. De fase waarin je creatief, helder en scherp bent. Je bent heerlijk aan het werk en ramt ineens 4 taken uit je computer die al een tijd lagen te wachten, op naar de volgende! Heerlijk die flow! Dan staat ineens een collega aan je bureau “die weer niet verder kan zonder jou” en vraagt mag ik je even storen. Weg moment en weg flow…ook al was het maar één kleine vraag. Eigenlijk wil je dan een Terry Tate zoals in bovenstaand filmpje die je collega terecht wijst…boy would that be fun!

Veel mensen hebben moeite met “nee” zeggen, ze voelen zich verantwoordelijk om direct antwoord te geven en te helpen. Toch leert de praktijk dat “nee” zeggen ook een antwoord is. Zeker met een opvolgende zin als “Wil je me om 15:00u nog even herinneren? Dan heb ik tijd!”, bied je een volledig geaccepteerde oplossing. De collega heeft antwoord, een tijdbestek waarin het opgelost wordt en jij kan verder met je “dan eigenlijk al onderbroken” flow.

Wordt jij vaak gestoord tijdens je werk? De reden zal zijn dat je dit zelf toelaat.
Niet herkenbaar voor jou? Wellicht ben jij dan diegene die regelmatig naar die ene collega loopt om “even” wat te vragen? Waarschijnlijk doe je dit omdat je weet dat hij/zij toch altijd wel even tijd heeft of maakt voor jou, ongeacht waar hij/zij mee bezig is. Super handig voor jou! En respectloos naar je collega! Eigenlijk maak je misbruik van zijn/haar handicap die “Geen nee durven zeggen” heet.

Herinner jezelf hieraan als je de volgende keer een collega lekker in zijn werk ziet zitten. Wacht even met je vraag tot hij naar de koffieautomaat loopt of iets anders aan het doen is. Als jij één iemand uit zijn concentratie haalt, die doorverwijst naar een collega 3 bureaus verderop, is er zo anderhalf uur lage productiviteit gecreëerd door je flow-onderbrekende vragen.

Ben jij diegene die altijd iedereen wilt helpen? Je collegialiteit siert je maar is ook meteen je beperking voor echt productief werken. Je zult merken wanneer je geen gehoor meer geeft aan opdringerige collega’s die “echt” wat moeten weten. Je hoeft het maar één keer te zeggen: Sorry, ik heb nu geen tijd. Zet het op de mail dan geef ik je voor 16:00 antwoord. De rijen voor je bureau zullen slinken.

De productiviteit gaat tergend omlaag als werknemers elkaar continue in hun flow storen. NootroFit is voorstander van methodes als “Silent Thursday”. Donderdagmiddag van 13:00u tot 16:00u overlegt niemand met elkaar, iedereen heeft zijn telefoon op stil en de mailbox staat uit. Dit voorkomt dat er enige vorm van storing is tijdens het uitvoeren van je taken. Je zult zien dat je voor 3 dagen werk verzet.

3. Concentratie vasthouden.
Eenmaal in de flow is het belangrijk om je gedachte erbij te houden. De basis van deze functie ligt in voeding en is emotioneel verbonden. Slecht gegeten of gedronken? Je lichaam maakt overuren dit te compenseren en dat uit zich in een brein dat niet optimaal functioneert. Gehaast en opgefokt in het verkeer naar je werk voor die belangrijke afspraak is voor sommige helaas een chronische aandoening, maar het heeft wel degelijk een negatieve impact op een kalme gedachtegang.

Er zijn veel tips & trucs te bedenken voor een optimale “state of mind”. Lekker in je vel zitten en helder in je hoofd zijn verhoogt productiviteit. Dit zorgt voor flow van continue succesvol taken afronden.

In het volgende blog gaan we verder over geschikte supplementen voor managers, ondernemers en carrièrejagers!

Over Wiggert

Dit blog is geschreven door Wiggert Meerman, eigenaar van NootroFit en is verslaafd aan sporten en ondernemen. Altijd op zoek naar manieren om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Als het onbekend is moet het ervaren en onderzocht worden. Wiggert is een actief wedstrijdvechter in het Internationale Braziliaans Jiu Jitsu circuit en keynote spreker op evenementen over gezondheid, management & human optimization. Wiggert begon zijn studie aan het CIOS, Fitness & Health Management. Daarna studeerde hij Marketing Management en volgde zijn opleiding deels in Sydney, Australie. Na enkele jaren Internationaal Business Development gedaan te hebben voor een innovatieve eCommerce multinational, is hij vandaag de dag eigenaar van NootroFit en andere ondernemingen.

Gerelateerde producten


New Mood Onnit Alpha Brain (90 caps)

Onnit New Mood

Onnit Alpha Brain (90 caps)Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.