Quality Over Quantity

  • Geplaatst op
  • Door NootroFit
  • Geplaatst in Training
  • 0
Quality Over Quantity

Dit is deel 3 van een serie van 5 blogposts door T.O.P.-C Trainer Noël Brand.

“Everybody wants change, but nobody wants to change”

Ik zie het vaker, als ik nieuwe leden krijg of een nieuwe atleet ga begeleiden. Ze willen een ander resultaat, maar niet hun huidige gewoontes aanpassen. Het ene houdt het ander in. Logisch eigenlijk, maar moeilijker in te zien als het om onze eigen “zwakke punten” gaat. Een ander advies geven, maar dan zelf het advies niet opvolgen. Ruim een jaar geleden heb ik de hand in eigen boezem gestoken en ben ik meer op mijn voeding gaan letten. Ik begon in december 2012 en eindigde eind november 2013. Ik heb vrijwel al mijn maaltijden (en supplementen) gefotografeerd en zo een hele fotoverzameling van die periode opgebouwd. Zodat ik tijdens het geven van voeding seminars, aan mijn leden en atleten kon laten zien hoe ik het zelf heb opgelost. Ik wilde zelf verandering en uiteindelijk ben ik een jaar intensief bezig geweest om het maximale uit mijn voeding, training en herstel te halen. Lees hier deel 2. 
 

"Quality over quantity"

Kwaliteit heeft altijd de voorkeur. Kwaliteit gaat boven alles. In voeding, supplementen en training. Straks meer over trainingen. Doe iets goed of doe het niet. In mijn tweede artikel vertelde ik over de spelregels van “clean eating”. En dat de voorkeur ging naar biologisch eten waar mogelijk. Elke zaterdag ochtend ging ik boodschappen doen. Een heel avontuur. Langs de Ekoplaza, de Natural Health Company, de Albert Heijn en de Jumbo Food Markt. Gelukkig zit alles in Breda, de gezelligste stad van Brabant.


"If you keep good food you will eat good food"

Elke keer als mijn salaris was gestort ging ik bij de Jumbo langs voor hun biologisch rundergehakt. Bij deze mijn excuses aan eenieder die na mij kwam. Want ik vertrok dan meestal met de gehele voorraad bio gehakt, burgers en tartaar. Deze verdwenen dan in mijn vriezer, zodat ik een voorraad had. Datzelfde principe (voorraad) ging ook op voor groenten,vis, noten, kokosolie etc. Ik wilde altijd wat in huis hebben zodat ik nooit honger hoefde te lijden en binnen tien minuten een maaltijd in elkaar kon zetten. Bij de Jumbo, Ekoplaza of Appie haalde ik groenten en noten. Wederom het liefst biologisch. Dit maakte ik dan klaar en nam ik mee naar mijn werk. Tupperware was mijn vriend.

Maaltijden

Drie voorbeelden van maaltijden:

- 300gr bio rundergehakt, gebakken
- 1 courgette, gesneden en gebakken
- 1 gele paprika, gesneden en gebakken
- 1 hand rauwe spinazie, gewassen
- 1/2 kopje zuurkool
- 5-6 paranoten

- 1 zalmmoot, gebakken
- 1/2 broccoli, gesneden, gebakken
- 5 cherrytomaten, gebakken
- 5 worteltjes, rauw
- Hand rauwe spinazie
- 1/2 kopje zuurkool
- 5-6 macadamia’s

- 190gr entrecote, gebakken
- 1/2 komkommer, gesneden, rauw
- 1 puntpaprika, gesneden, gebakken
- 1/2 bleekselderij, gesneden, rauw
- 1/2 zakje spitskool, gesneden, gebakken
- 5-6 amandelen

De groenten en vlees waren gebakken in kokosolie. Tenzij ik het rauw at, uiteraard. Op trainingsdagen voegde ik er 100-200gr rijst aan toe. Onder het motto: “earn your carbs” at ik alleen koolhydraten op trainingsdagen. Rijst, fruit, zoete aardappel etc. De daling van de suikerspiegel gebruikte ik in mijn voordeel om carbs te timen en te eten op trainingsdagen. Zo had de insuline piek een voordeel voor mij en kon ik het lichaam en spieren sneller laten herstellen. Ik was korter katabool en sneller weer anabool. “Hey rijst dat is niet paleo” dat klopt, maar ik beweerde ook niet dat ik volgens het Paleo principe at! Ik ben geen fan van een doctrine, “do what is neccesary to get the job done”. Dit principe van meerdere tools gebruiken, is bij onze gym terug te vinden in onze trainingsmethoden en manier van mensen begeleiden. Nogmaals, straks meer over trainingen. “Is al dat biologische echt nodig?” Biologisch vlees, is gezonder, omdat het een beter leven heeft gehad. Een mens met een slecht leven, is niet gelukkig, presteert slecht, voelt zich slecht, is niet gezond. Een dier met een slecht leven, is niet gelukkig, presteert slecht, voelt zich slecht, is niet gezond. En dat vlees eten we dan, van dat ongezonde, zieke dier. Dit gaat ook op voor groenten, vis, fruit etc etc. Niet dat fruit “gelukkig” moet leven, maar in ieder geval niet volgespoten/bespoten met allerlei troep die er niet op thuis hoort. Die troep die er in/op zit, stop jij weer in je mond. Think about it. Voor ik verder ga, wil ik jullie nog even gerust stellen. Ik had al eerder verteld dat ik de 80-20% regel had toegepast, met betrekking tot wat ik moest eten en wat ik wilde eten. Ik at zoals boven omschreven, 80% van de tijd. De overige 20% at ik wat ik wilde, maar probeerde altijd slimme keuzes te maken.

Cheatmeal:
- 2 zakken mais tortilla chips
- 1 zakje geraspte geitenkaas
- 3 tomaten gesneden
- 10min in oven op 200 graden
- 1 ui gesnipperd
- 1 jalapeño gesneden

Deze cheat meals at ik graag in het weekend onder het genot van een film, UFC of NFL wedstrijd. Ik geniet ook erg van sushi, hoewel dit niet onder een cheat meal valt in mijn ogen. Sushi at ik wel het liefst op een trainingsdag, als ik het dan toch at. Dit deed ik meestal bij een restaurant.

“Simplicity is the key to brilliance”

Deze quote van Bruce Lee, hield ik in mijn achterhoofd bij het hele plan. Het was makkelijk om mezelf te verliezen in de details. Zoals meeste mensen soms doen bij supplementen of een trainingsschema. Ja, ik had het weer over training. Ik wilde de supplementen zo simpel en efficient mogelijk houden. De voeding had ik van twee kanten benaderd. 1) Van buiten: er ging kwaliteit voeding in. 2) Van binnen: ik stimuleerde mijn darmherstel, zodat het goed werd opgenomen. Al die biologische producten zijn heel erg goed, maar zoals ik al in artikel een aangekaart had; je bent wat je opneemt. Mijn eerste doel was mijn darmopname verbeteren. Het biologische eten zou dan beter opgenomen, ik zou er meer voedingswaarde uit halen. De greens shakes moesten daar voor gaan zorgen.

Greens shake:
- 1 scoop Greens
- 1 scoop Glutamine
- 1 scoop BCAA
- scheutje biologische kaneel

De prebiotische werking zou mijn darmflora verbeteren en darmherstel bevorderen. Na alle allergenen, e-nummers, suikers en ongezonde voeding die jarenlang waren opgenomen. Ik was natuurlijk niet in de veronderstelling dat ik in enkele maanden iets kon goedmaken, welke ik jarenlang fout had gedaan. Maar ik moest ergens beginnen. En ik begon nu. De glutamine hielp met het darmherstel, net als de prebiotische greens. De BCAA zorgde dat ik anabool bleef op een lege maag. De kaneel verbeterende mijn insuline gevoeligheid. Ik zou beter op koolhydraten reageren en er efficiënter mee omgaan. In plaats van ze steeds op te slaan. De Greens nam ik altijd op een lege maag. In de ochtend. De overige supplementen die ik nam, gebruikte ik om een hormoon op natuurlijke methode te stimuleren. Ik wilde een van de krachtigste lichaamseigen anabole hormonen stimuleren, testosteron. Dit hormoon zorgde ervoor dat ik spier zou opbouwen en vet zou afbreken. Ik wilde geen pro-hormonen of hormoon injecties, ik wilde het lichaam alle middellen geven om het middels voeding, training en supplementen, ZELF te verhogen.

Supplementen:
- 1x multivitaminen
- 2x magnesium/zink
- 1x eetlepel hoge kwaliteit visolie (of 3 tabletten visolie als ik in het veld zat)
- 3x vit. D
 
Naast dit alles probeerde ik minimaal eens in de twee weken een Epsom zoutbad te nemen. Waarbij ik 750-1000gr epsom zout in een warm-heet bad deed en ik 30-40min probeerde te ontspannen. Ik zeg probeerde, omdat ik van mezelf redelijk “actief” ben (lees: DRUK). Dus om de rust te bewaren zette ik mijn macbook aan het voeteneind van het bad en keek ik een film of NFL wedstrijd. Alle supplementen waren van goede kwaliteit. Niet van de DA, Etos of Kruidvat. Quality over quantity. Deze supplementen nam ik bij elke lunch en avond eten. Als ik in het veld was, nam ik een pillendoosje mee. Het moest zo simpel mogelijk voor me zijn, zodat ik het mezelf zo makkelijk mogelijk kon maken. Iets wat absoluut niet makkelijk zou worden in deze periode, was de training. In het volgende stuk ga ik hebben over de fysieke belasting. 

Over Noël

Noël Brand, T.O.P. Trainer C - The Overload Principle. Is een mede eigenaar en trainer bij Breda Strength & Conditioning. Zijn specialiteiten zijn training, voeding, blessure preventie en behandeling. Hij heeft talloze opleidingen gedaan in binnen en buitenland en begeleid een diverse groep (wedstrijd) sporters in zijn gym en online. Breda Strength & Conditioning | The Unfair Advantage. www.BredaSC.com

Gerelateerde producten


Eet paleo Onnit Earth Grown Nutrients

EETPALEO - Recepten uit de oergezonde keuken (kookboek)

Onnit Earth Grown Nutrients


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.