Wat is Microdosing

Wat is Microdosing

Microdosing is het innemen van hele kleine hoeveelheden van een bepaalde stof, in dit geval psychedelische middelen. De trend die is komen overwaaien uit Silicon Valley begint steeds meer in de mainstream bekend te worden. Met verschillende middelen probeert men creativiteit en productiviteit te verhogen. Lees en leer mee over de voordelen, filosofische kwesties en onze ervaringen met Microdosing.

Wat is microdosing?

Het zou een wat rare vraag als je in een hotel slaapt. Je loopt langs het buffet en pakt een omelet, een paar plakjes spek en een salade. Vervolgens komt de ober en die vraagt: ‘Koffie of thee erbij?’ waarop jij ‘koffie’ antwoordt. Vervolgens krijg je de vraag ‘had u er ook een microdose LSD bij gewild?’

Waarschijnlijk vind je dat laatste rare een hele rare vraag. LSD is iets gevaarlijks. Je mag het niet gebruiken en kun er verslaafd aan raken. Maak kennis met het fenomeen microdosing. Microdosing is een nieuw fenomeen dat zijn oorsprong vindt in de techhoofdstad van de wereld, Silicon Valley. In deze introductie lees je wat microdosing is, waar het vandaan komt en wat de voordelen ervan zijn. We laten zien welke middelen geschikt zijn voor microdosing en we delen ook onze eigen ervaringen.

 

 

Wat is microdosing en hoe is het ontstaan?

Microdosing is het innemen van hele kleine hoeveelheden van een bepaalde stof, in dit geval psychedelische middelen. De oorsprong van microdosing ligt in de wetenschap. Deelnemers aan een onderzoek krijgen hele kleine hoeveelheden van een geneesmiddel of een andere stof zodat gekeken kan worden hoe cellen reageren op deze stof[1]. Dit is de laatste stap voordat een middel in grotere doses getest gaat worden op mensen.

Vermoedelijk is bij dergelijke onderzoeken ontdekt dat het gebruik van hele kleine doses psychedelics leidt tot positieve effecten. Daarnaast is bekend dat de uitvinder van LSD, Albert Hofmann, zelf later ook is gaan experimenteren met het gebruik van kleine hoeveelheden LSD[2]. Andere middelen die gebruikt worden voor microdosing zijn ketamine, nicotine, cannabis, shrooms en DMT.

 

 

Wat zijn de voordelen van microdosing?

Tot zover de achtergrond van microdosing, maar waarom doen mensen het precies? Welke voordelen ervaren zij? De volgende opsomming bevat de voordelen van microdosing. Houdt er rekening mee dat niet elk voordeel even sterk aanwezig is bij elk middel. Daarnaast zijn de gevolgen van het microdosen van LSD verreweg het beste gedocumenteerd[3][4][5].

 

Fysieke voordelen:

- Meer energie. De energie die je krijgt van microdosing wordt omschreven als de energie die je van koffie krijgt, maar dan zonder de nadelen (zoals hartkloppingen en een gejaagd gevoel).

- Betere fysieke prestaties. Met name het uithoudingsvermogen wordt verbeterd.

- Betere nachtrust. Dit hangt wel samen met een gevoel van vermoeidheid in de avond

- Sneller reactievermogen (bij nicotine)[6].

- Medicinale effecten (alleen gerapporteerd bij cannabis).

 

Mentale/emotionele voordelen

- Meer geduld

- Beter inzicht in emoties en waardoor deze komen (met name bij DMT, in mindere mate bij LSD).

- Een betere gemoedstoestand. Minder angst en depressieve gevoelens (met name bij ketamine, ook wel bij DMT en LSD).

- Een betere flow, waardoor het makkelijker is om geconcentreerd door te werken (vooral bij LSD).

- Creativiteit (hierover later meer) en beter in staat om complexiteit te begrijpen

- Spirituele ervaringen

- Sterkere prikkelingen door de zintuigen. Muziek ‘komt harder aan’, terwijl je ook gevoelsmatig beter kunt zien en kunt voelen.

 

Microdosing en creativiteit

De relatie tussen psychedelische middelen en creativiteit is al eeuwenoud. Er is bewijs dat een van de belangrijkste filosofen uit de Griekse oudheid, Plato, psychedelische middelen gebruikte[7]. Ook tal van latere grootheden gebruikten psychedelische middelen. In culturen in Midden en Zuid Amerika maken rituelen met psychedelische middelen, zoals ayahuasca al eeuwenlang deel uit van de cultuur.

Ook in recente perioden werden psychedelics gebruikt om creativiteit te stimuleren. De ontdekking van DNA door onder anderen Francis Crick (Nobelprijswinnaar) is voor een groot deel tot stand gekomen dankzij LSD[8]. Aldous Huxley schreef onder andere Brave New World onder invloed van LSD.  Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit zou blijken dat LSD je creatiever maakt[9].

Het positieve effect van psychedelische middelen op creativiteit blijft dus overeind als je slechts hele kleine doses van een middel gebruikt. In de laatste jaren is microdosing dan ook snel populair geworden in de Techscene in Silicon Valley. Zowel Steve Jobs als Bill Gates zouden hebben geëxperimenteerd met kleine doses LSD[10]. Naar verluidt doen grote groepen techies in Silicon Valley aan microdosing. De kans is dan ook groot dat de apps en software die je gebruikt voor een deel tot stand zijn gekomen dankzij microdosing.

Vanuit Silicon Valley wordt microdosing in rap tempo populairder. Zo is James Fadiman, een van de bekendste onderzoekers op het gebied van microdosing in de podcast geweest van Tim Ferriss[11]. De BBC maakte een documentaire over gewone Britten die aan microdosing doen[12].

 

 

Welke substanties kun je gebruiken voor microdosing?

Niet ieder middel is even geschikt voor microdosing. Sommige middelen hebben geen effect in kleine doses, terwijl andere middelen moeilijk te doseren zijn. De volgende middelen worden het meest gebruikt voor microdosing.

 

LSD

LSD is het meest gebruikte middel voor microdosing. Dit komt omdat dit middel het meeste effect heeft op creativiteit en productiviteit, eigenschappen die van belang zijn in de competitieve tech industry. De juiste dosering is afhankelijk van persoon tot persoon, maar ligt doorgaans tussen de 8 en de 20 microgram, waarbij een dosering van 10 microgram het meest gangbaar is.

 

Shrooms (psilocybine)

Psilocybine is een van de bekendste psychoactieve paddenstoelen. De paddenstoel wordt in Midden-Amerika gebruikt voor ceremonies waarbij deelnemers waanbeelden krijgen, gevolgd door sterke emotionele inzichten. De paddenstoel is ook een van de meest gebruikte substanties voor microdosing. De creativiteitseffecten van psilocybine zijn wat kleiner dan die van LSD, terwijl de emotionele voordelen wat groter lijken.

De meeste mensen maken 0.2 tot 0.5 milligram paddenstoelen klein en maken hier een soort capsule van. Deze wordt vervolgens ingenomen met een glas water. Psilocybine versterkt je huidige gemoedstoestand. Om deze reden wordt het gebruik van shrooms afgeraden als je bijvoorbeeld verdrietig of boos bent.

 

Michel over Psilocybine microdosing

Begin 2018 heb ik periode gemicrodosseerd met lage dosissen Psilocybe Atlantis een soort nauw verwant aan de  Psilocybe Mexicana A. Ik begon mijn dag met 0,2- 0,5 gram. Gedurende een periode van vier weken nam ik 5 dagen per week een microdose.

 

Hoewel microdoseren sub-perceptueel zou moeten werken was het in de eerste dagen wel even schakelen met de juiste dosis. Met name de eerste dagen was het effect zeer prominent merkbaar. Dit  was echter niet vervelend en heeft voor een paar zeer creatieve en productieve ochtenden gezorgd waarbij een duidelijk verhoogde staat van focus merkbaar was. Ook had ik het gevoel dat ik langer door kon met mentaal vermoeiend werk. Ook merkte ik dat het in sommige gesprekken die ik voerde het makkelijker was om uit te zoomen in een gesprek en de ego-chatter in mijn brein beter los te koppelen van de inhoud van het gesprek.

 

 

Cannabis

Cannabis wordt vooral gebruikt bij bepaalde medische aandoeningen. Hierbij wordt vaak cannabisolie gebruikt omdat dit het makkelijkst te doseren is. Beginners wordt aangeraden om te beginnen met 2.5 mg THC (de werkzame stof) om dit vervolgens langzaam op te bouwen[13]. Af en toe is het noodzakelijk om 48 uur rust te nemen, omdat je brein op deze manier ‘gereset’ wordt, waardoor je niet afhankelijk wordt van het gebruik van THC.

 

Ketamine

Ketamine is een geneesmiddel dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is, omdat het middel ook als drug gebruikt kan worden (Special K). Er komen steeds meer verhalen dat het gebruik van hele kleine doses Ketamine een positief effect heeft bij mensen met depressies en post traumatische stress stoornissen. Hier vind je een handleiding voor microdosing van Ketamine.

 

DMT

DMT is een van de bestanddelen van Ayahuasca, een van onze ‘drugs of choice’. Dit middel is ook werkzaam in kleine doses. Het gebruik van een kleine doses DMT leidt vooral tot emotionele voordelen, zoals opgewektheid. Daarnaast kan het ertoe leiden dat je minder hard bent naar jezelf toe. Dit effect van enkele dagen aanhouden.

 

 

Wiggert over DMT microdosing

Tot september 2016 had microdosing mijn aandacht nog niet getrokken. Psychedelica kende ik enkel uit ceremoniële tradities, zoals in de vorm van avonden die gewijd waren aan medicinale planten. Psychedelica staan erom bekend dat ze het neuronetwerk in je brein hyperverbonden maken. Hierdoor kan je sneller connecties kan leggen en ga je anders kijken. Nadat ik zes weken bij een indianenstam geleefd heb in Brazilië en wederom een artikel las over microdosing, viel alles op zijn plek

 

In mijn tijd bij de indianen dronk ik dagelijks het DMT bevattende Ayahuasca. Dit was onderdeel van een speciaal “dieta” wat ik daar volgde. Toen ik later las over de verbeterde sensitiviteit en heldere focus bij microdosing, wist ik wat men daarmee bedoelde. Ik had dit wekenlang gevoeld in de jungle. Alhoewel je het geen microdosing volgens de regels mag noemen, had het wel hetzelfde effect.

 

In de avond nam ik Ayahuasca waarna ik na mijn hangmat-ceremonie in slaap viel om 04:00 uur. Om 06:00 stond ik weer op om bijvoorbeeld te gaan jagen met de indianen. Al lopende over hun hunter trails merkte ik een ontzettende helderheid en hyperfocus op. De indianen hebben de traditie om direct te gaan jagen zodra de ceremonie over is, omdat dit goed geluk zou brengen. Dit begrijp ik, want als je met dit zesde zintuig op scherp gaat jagen, is de slaagkans een stuk groter. Je voelt en ziet alles om je heen met een derde oog.

 

Terug in de bewoonde wereld heb ik meerdere malen geëxperimenteerd. Mijn ervaring is dat ik niet in publieke plekken wil zijn zoals een markt of een restaurant. Bij die laatste kwam het gekletter van bestek en getik van schoteltjes te hard binnen en dit maakte me onrustig. Indien men gaat experimenteren raad ik aan om andere stimulerende middelen zoals koffie of red bull te vermijden. Hierdoor kan je écht voelen wat het doet. De effecten beschrijf ik als verhoogde empathie, scherpere concentratie en het makkelijker in een flow komen. Maar het belangrijkste voordeel is nog wel de creativiteit die voortkomt uit microdosing.

 

 

Nicotine

Dave Asprey, de ontwikkelaar van onze favoriete koffie, Bulletproof Coffee, is een fervent microdoser van nicotine. Voordat je enthousiast de lucht in springt, de hoeveelheden die hij inneemt zijn vele malen kleiner dan een trekje van een sigaret. Hele kleine hoeveelheden nicotine hebben voordelen als het gaat om het geheugen. Ook zorgt het ervoor dat je sneller reageert, alerter bent en je beter kunt concentreren.

De beste manier om een kleine hoeveelheid binnen te krijgen is met een mondspray, kleine stukjes van een nicotinepleister of eventueel met nicotinesnoepjes. Op deze manier is het mogelijk om nicotine zodanig te doseren dat je 2-4 milligram binnen krijgt. Ter vergelijking, met een hijs van een sigaret haal je binnen enkele seconden 30 milligram naar binnen. Het is verder belangrijk om te weten dat Dave nicotine niet dagelijks gebruikt. Hij gebruikt het hoogstens een of twee keer per jaar als hij een bijzondere boost nodig heeft[14].

 

 

Hoe doe je microdosing?

Wil je experimenteren met microdosing, dan vind je hier een handleiding voor microdosing met verschillende middelen. De kernprincipes zijn als volgt:

- Doseer de juiste hoeveelheid van het middel met een precisieweegschaal. Bij LSD worden de doses zelfs in microgram gemeten.

- Neem een microdose op dag 1. Dit doe je bij het ontbijt of als dit niet lukt, in ieder geval voor 10 uur ’s ochtends. Dag 1 valt meestal op een maandag omdat je op deze manier de optimale effecten bereikt voor je productiviteit.

- Je houdt bij in een notitieboekje wat het effect is van de microdose op je gemoed, je productiviteit en je energielevel.

- De tweede dag merk je nog steeds de effecten van de microdose. Blijf daarom de effecten monitoren.

- De derde dag is een rustdag.

- Op donderdag neem je desgewenst een nieuwe microdose. Enige verschil met de vorige cyclus is dat je nu twee dagen rust houdt, zodat je op maandag weer kunt beginnen.

 

 

Waar moet je op letten bij microdosing?

Uiteraard is microdosing niet geheel zonder risico. Zolang je de voorgeschreven kleine hoeveelheden blijft gebruiken, is de kans op een bad trip of op andere bijwerkingen heel klein. Als je mentale gesteldheid niet goed is (bijvoorbeeld als je depressief bent of net slecht nieuws hebt ontvangen), kan microdosing wel slecht uitpakken.

James Fadiman, de pioneer op het gebied van microdosing heeft maar een handjevol meldingen ontvangen van matige ervaringen met LSD, maar nog nooit van een bad trip[15]. Wel bestaat de kans dat je een tolerantie opbouwt bij het gebruik van bepaalde middelen. Het is dan ook verstandig om niet te veel en te vaak te microdosen.

Daarnaast kunnen er ook interacties zijn. Meestal liggen deze interacties voor de hand. Zo kan ketamine inwerken op andere medicijnen die je wellicht gebruikt. Andere interacties liggen minder voor de hand. Zo is het gebruik van DMT mogelijk schadelijk als je die dag ook iets eet met nootmuskaat[16].

Microdosing is daarnaast nog heel nieuw. Dit betekent dat het sociaal (nog) niet geaccepteerd is. Hoewel je baas blij zal zijn als je beter en geconcentreerder kunt werken, is het wellicht niet verstandig om te vertellen dat dit komt door het gebruik van psychedelische middelen. Je baas kan het gebruik van verboden middelen zelfs aangrijpen voor ontslag op staande voet. Vertel dus niet iedereen dat je aan microdosing doet.

Een ander belangrijk punt is de aanschaf van de middelen. Je kunt niet zo maar eventjes naar de apotheek gaan om de middelen te halen. Je kunt natuurlijk op het darknet psychedelische middelen bestellen, maar dit brengt veel problemen met zich mee. De kwaliteit van middelen is erg wisselend. De kans is ook aanwezig dat niet de postbode langskomt met een pakketje met LSD, maar dat oom agent ineens voor de deur staat. Vraag ons dus ook alsjeblieft niet in de comments hoe je aan psychedelica moet komen. Dit is je eigen verantwoordelijkheid.

 

Alternatieven voor microdosing

Wellicht zijn de praktische bezwaren (zoals het aanschaffen van de ingrediënten) voor jou te groot of vertrouw je het niet om met verdovende middelen in de weer te gaan. Geen probleem, we hebben ook een aantal supplementen met een soortgelijk effect als een microdose LSD of shrooms.

 

Onnit Alpha Brain

Onnit Alpha Brain is een van de klassieke supplementen. Onnit Alpha Brain bevat plantenextracten die goed zijn voor de concentratie en die het geheugen verbeteren. Ook op emotioneel vlak hebben veel mensen baat bij Alpha Brain omdat het lucide dromen stimuleert. Deze dromen kunnen je erg veel vertellen over jou en jouw karakter.

 

 

Focus2

Focus2 is een van de supplementen die sterk bijdraagt aan het verbeteren van het concentratie- en leervermogen. Het supplement bevat geen caffeïne en zorgt daarom voor een prettige vorm van concentratie, vergelijkbaar met die van een LSD microdose.

 

 

Werkt een microdose?

Het nemen van een kleine dosis LSD of paddestoelen is in het begin een grote stap, zeker als je weinig ervaring hebt met dergelijke middelen. Onze ervaring is dat het zeker voordelen kan bieden, met name op het gebied van creativiteit en productiviteit. Emotioneel kun je er ook zeker voordeel bij hebben. Bij sommige mensen helpt microdosing tegen depressies, bij anderen helpt het om het inlevingsvermogen te verbeteren.

Verreweg het grootste deel van de mensen, waaronder wij, hebben baat bij kleine doses van psychedelische middelen. Er zijn weinig gevallen bekend waarbij mensen ‘bad trips’ kregen van microdosing, al laten de ervaringen van Wiggert zien dat de omgeving soms wat te hard kan binnen komen. Wat je ook doet, het is wel van belang dat je na blijft denken en dat je goed kijkt wat microdosing met je doet.

 

Wat zijn jouw ervaringen met microdosing? Deel ze hieronder in de comments!

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532546/
[2] https://www.theverge.com/2017/4/24/15403644/microdosing-lsd-acid-productivity-benefits-brain-studies
[3] https://www.wired.co.uk/article/lsd-microdosing-drugs-silicon-valley
[4] http://highexistence.com/microdosing-lsd-psychedelic/
[5] https://thethirdwave.co/microdosing-lsd-mushrooms/
[6] https://www.gwern.net/docs/nicotine/1996-foulds.pdf
[7] https://becomingintegral.com/2013/09/19/was-plato-on-drugs/
[8] http://www.collective-evolution.com/2015/01/11/8-famous-people-whose-creativity-innovation-was-inspired-by-lsd/
[9] http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1966.19.1.211
[10] https://theconversation.com/lsd-microdosing-is-trending-in-silicon-valley-but-can-it-actually-make-you-more-creative-72747
[11] https://tim.blog/2015/03/21/james-fadiman/
[12] http://www.bbc.com/news/health-39516345
[13] https://www.leafly.com/news/cannabis-101/microdosing-weed-guide
[14] https://blog.bulletproof.com/is-nicotine-the-next-big-smart-drug/
[15] https://motherboard.vice.com/en_us/article/gv5p5y/a-brief-history-of-microdosing
[16] https://thethirdwave.co/dmt/

Reacties

 1. keterinaaa keterinaaa

  Ik vond dit artikel erg interessant en heb de afgelopen weken microdosering als alternatief voor koffie geprobeerd. https://micro1p.com/microdosing-smarter/ . Ik ben al zo'n 20 jaar afhankelijk van cafeïne en dit is de eerste keer dat ik me er vrij van voel. Ik kan beter slapen en voel me niet zo versleten als ik wakker word.

 2. Mabel Mabel

  Wie kan me helpen aan een specifiek emicrodoseerhandleiding voor ketamine tegen depressie? Een link o.i.d . Urgent! Groet en dank!

 3. mart timmer mart timmer

  'LSD is iets gevaarlijks. Je mag het niet gebruiken en kun er verslaafd aan raken.'
  Je kunt niet verslaafd raken aan LSD, dat is onmogelijk.

 4. Ron Ron

  Bas elke ervaring is een ervaring an sich. Of men het nu doet met meditatie of microdose, een ritje in de phyton. Elke ervaring maakt rijker

 5. Joris Joris

  Voor de mensen die lsd willen gebruiken is er een legale vorm te verkrijgen te weten 1p-lsd.
  Google naar "Research Chemicals 1p-lsd" kopen. Deze zijn meestal te verkrijgen in blotters van honderd microgram die je makkelijk in tien stukjes kunt knippen.

 6. Frits van Antwerpen Frits van Antwerpen

  IK HAD IN 2016 'N HARTINFARCT EN GEBRUIK MEDICATIE , ZOALS BLOEDVERDUNNERS ENZ....
  KAN IK TÓCH MET MICRODOSERING BEGINNEN ?

 7. Microdosing.nl Microdosing.nl

  Dank dat jullie Microdosing onder de aandacht brengen. Verander 0,3 tot 0,5 milligram gedroogde paddo's alleen even in 0,3 tot 0,5 gram. De werking van microdosing is sub-perceptueel maar met zo'n kleine hoeveelheid zal er niet veel gebeuren.
  Kijk voor meer uitgebreide informatie en ervaringen eens op:
  www.microdosing.nl en
  www.microdose.nl

 8. Bas Kniest Bas Kniest

  Ben benieuwd of dit niet een laagdrempelige ingang is om (door resistentie) gaandeweg meer te gaan gebruiken. De effecten zijn ook allemaal (En structureler) dmv meditatie te bereiken. Dit is geen tegencampagne hoor, heb er vroeger ook van gesnoept, misschien is het idd tijd om het collectief met wat hulpmiddelen te liften

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.