Zeven redenen waarom sommige mensen succesvoller zijn dan anderen

Zeven redenen waarom sommige mensen succesvoller zijn dan anderen

Wat doen succesvolle mensen anders dan minder succesvolle mensen en waar kan jij beginnen om succesvoller te worden? Michel Vos geeft in dit blog antwoord op deze vragen.

Zeven redenen waarom sommige mensen succesvoller zijn dan anderen

Vraag tien verschillende mensen wat je nodig hebt om succesvol te zijn en je krijgt tien verschillende antwoorden. De eerste zal zeggen dat je hard moet werken, iemand anders beweert dat het een kwestie is van geboren worden met het juiste talent. Een derde persoon is ervan overtuigd dat succesvolle mensen op het juiste moment briljante ideeën hebben.
 

De waarheid is veel weerbarstiger dan dat, want er is geen magische formule voor succes, tevens is succes niet afhankelijk van toevalligheden als talent of een idee. Hoe meer ik kijk naar succesvolle mensen, hoe vaker ik zie dat ze een aantal eigenschappen en gewoonten met elkaar gemeen hebben. 

1. Ze reguleren stress

15000 jaar geleden liepen we nog als een soort veredelde apen rond over de savanne. Tegenwoordig lopen we door steden en werken we op kantoor. Ons lichaam heeft zich nog niet aan kunnen passen aan deze nieuwe omgeving. Onze reactie op een presentatie of een deadline verschilt niet van de reactie die de oermens had op een slang of een tijger. Onze hersenen behandelen deze als fysieke bedreigingen. De hersenen kiezen voor één van de drie mogelijke reacties: fight, flight or freeze. Succesvolle mensen beseffen dit en weten als geen ander hoe met dit soort bedreigingen om te gaan.
 

Top performers trainen hun hersenen door middel van mindfulness en meditatie om beter om te kunnen gaan met lastige situaties. Ze realiseren zich ook dat onze hersenen niet gebouwd zijn voor kenniswerk. Ze maken gebruik van timemanagementmethoden, zoals bijvoorbeeld Action Method of Getting Things Done. Dit zorgt voor rust in hun hoofd, omdat ze niet op hun geheugen vertrouwen, maar op een extern systeem. Op deze manier zijn zij in staat om deze bedreigingen planmatig aan te pakken, met andere woorden, zij omarmen ‘de innerlijke aap’ die in ons lichaam zit.
 

2. Ze verzorgen hun biologische machine

Net als onze psyche, is ook ons lichaam niet helemaal aangepast aan het hedendaagse leven. De mens is erop gebouwd om fysiek werk te verrichten. De oermens liep gemiddeld zo'n 15 kilometer per dag om aan eten te komen en verrichte daarnaast nog ander fysiek werk. De meeste mensen verdienen hun geld tegenwoordig zittend met als gevolg dat ze te weinig aandacht besteden aan het onderhouden van hun lichaam.
 

Een gezond lichaam is de basis voor een heldere geest. Top performers zorgen ervoor dat ze goed eten, want ze realiseren zich dat gezond eten de sleutel is voor meer energie. Sporten zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar het helpt je ook met stress om te gaan. En last but not least: rust. Veel hardwerkende mensen vergeten om voldoende rust te nemen. Je komt tot rust door middel van biohacks als floaten in Epsom zout of meditatie, maar tijd doorbrengen met dierbaren of lekker slapen is minstens net zo belangrijk.
 

3. Ze hebben heldere doelen geformuleerd

De meeste mensen zijn erg druk met hun dagelijkse beslommeringen. Daardoor verliezen ze uit het oog wat ze écht willen bereiken in hun leven. Ze maken soms wel vooruitgang, maar die is meestal lineair. Ze krijgen een promotie of een salarisverhoging, maar ze werken niet aan het waarmaken van hun dromen. Wat is nu het doel in je leven?
 

Het visualiseren van je toekomstige ik speelt een sleutelrol bij het behalen van je doelen. Wat zou de held in je eigen film doen? Als een aspirant schrijver zich inbeeldt dat hij zijn bestseller signeert in een volle boekhandel, dan motiveert dat hem om te gaan schrijven. Daarnaast sturen je doelen je denkkader. Als je jezelf tot doel stelt om fashion designer te worden, ga je merken dat je meer aandacht besteedt aan hoe andere mensen zich kleden. Een goed instrument om je doelen scherper te formuleren is het opstellen van een persoonlijke roadmap.
 

4. Ze denken altijd oplossingsgericht

Hoe eet je een olifant? Zoals je je misschien kan voorstellen hangen hieromheen wat praktische bezwaren. Waar koop je bijvoorbeeld een olifant en hoe breng je deze naar huis. Het antwoord op de vraag hoe je de olifant opeet is echter simpel: in kleine stukjes. Als je iedere dag een paar honderd gram olifantenvlees eet, eet je de olifant uiteindelijk helemaal op. Succesvolle mensen weten dit en verwachten dan ook niet gelijk succes. Zij weten dat het lang kan duren voordat het harde werk zich uitbetaalt, maar ze blijven doorgaan. Opgeven is het verspillen van alle moeite die je eerder hebt gedaan.
 

Een pragmatische denkwijze is één van de sleutels voor succes. Succesvolle mensen weten niet alleen wat ze willen bereiken, maar ze weten ook wat de volgende fysieke handeling is om daar te komen. Omdat hun doelen zijn vastgesteld is het makkelijker om te bedenken wat de volgende actie moet zijn.
 

5. Ze eten hun kikkers

“Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.” ~Marc Twain

Succesvolle mensen gaan uitdagingen niet uit de weg. Hoe je het ook wendt of keert, deze uitdagingen lossen zichzelf meestal niet op. Je moet deze kikkers zelf opeten. Brian Tracy schrijft in zijn boek “Eat That Frog” over hoe top performers deze uitdagingen niet ontlopen, maar ze juist trotseren! Dit komt terug in alle aspecten van hun leven. Zij zeggen tegen anderen waar het op staat. Of het nu gaat om zakelijke onderwerpen of om diepe emoties; ze creëren hiermee duidelijkheid, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.
 

Succesvolle mensen stellen het harde werk dus niet uit. Ze vatten de koe bij de horens. Daarna freewheelen ze door de rest van hun taken, omdat deze makkelijker zijn. Door moeilijke dingen niet uit de weg te gaan leer je bovendien dat je meer kunt dan je denkt.
 

6. Ze hebben GRIT

Een veelgehoorde uitspraak is: ‘The road to success is always under construction’. En dat is natuurlijk waar, want als de weg naar succes een mooie geasfalteerde weg was, dan had iedereen deze wel genomen. Om succesvol te zijn, moet je continu aan de weg naar succes werken en dat vereist een vechtersmentaliteit. Gedisciplineerd doorgaan en vertrouwen hebben, én houden, in je eigen kunnen. Een plan B hebben of kunnen verzinnen op het moment dat je geraakt wordt, en jezelf coachen zodat je ziet waar je moet verbeteren. Dit doorzettingsvermogen om een doel te halen is grit.
 

Succesvolle mensen zijn niet bang om te falen. Ze hebben een zogeheten stoïcistische levenshouding. Ze weten dat als het mis gaat, ze hier voldoende uit kunnen leren. Het is geen toeval dat veel succesvolle ondernemers eerst een keer failliet zijn gegaan voordat ze succesvol werden. Top performers weten dat datgene waar ze bang voor zijn vaak lang niet zo erg is als ze denken. Is het echt zo erg om een keer een tijdje lang geen geld te hebben? Als je een keer een tijdje op zwart zaad hebt gezeten dan pas je je levensstijl aan en merk je op dat het wel meevalt.
 

7. Ze doen het voor de liefde voor het spel: passie

Passie zorgt voor de kers op de taart. Als het doel dat je nastreeft echt vanuit jezelf komt, dan zorgt dat ervoor dat jij net dat beetje extra geeft. Dat blijkt wel uit de carrière van serial entrepreneur Elon Musk. In het begin van zijn carrière offerde hij alle kwaliteit van leven op om geld te besparen. Hij sliep op kantoor, douchte in een soort buurtcentrum en probeerde voor minder dan een dollar per dag te eten. Ook toen het geld binnen stroomde bleef hij hier lange tijd mee doorgaan, terwijl andere ondernemers al lang een dure auto gekocht hadden van dit geld. 
 

Een ander voorbeeld is voormalig martial arts kampioen Martijn de Jong. In mijn podcast geeft hij aan hoe hij succesvol geworden is: ‘Als je kampioen wilt worden moet je echt alles opgeven.’ Met andere woorden, als je geen offers wilt maken om je doel te behalen, stop er dan mee!
 

Waar moet ik beginnen?

Wellicht denk je na het lezen van deze zeven eigenschappen: ‘waar moet ik in vredesnaam beginnen? Als je dat niet weet, begin bovenaan deze lijst. Een gezond lichaam en een heldere geest is de basis. Goede voeding en sport zorgen voor meer fysieke energie. Meditatie, rust en een timemanagementmethode zorgen voor een heldere geest en mentale energie. Je gaat merken dat je tijd over hebt om verder te kijken dan je dagelijkse beslommeringen en dat je tijd over hebt om doelen op te stellen.
 

Als je je doelen eenmaal gevonden hebt, dan pas komt het aan op hard werken. Het zien wat de volgende stap is op weg naar succes. Het kweken van een juiste mindset, waarin je van je fouten leert en je niet bang bent om te falen. Eindeloos doorgaan, ook als het even tegenzit. Vertrouwen blijven houden, ook als er geen resultaat is. Opofferingen maken als dat nodig is. Veel succesvolle mensen hebben daarom een mentor die hun gefocust houdt, zodat ze op de koers blijven, ook als het moeilijk wordt. De weg naar succes is zwaar, en het kan lang duren voordat je resultaat ziet. Maar als je er niet aan begint weet je zeker dat je geen resultaat zult zien.
 

Over Michel

Michel Vos is jaren werkzaam geweest in de Medische Diagnostiek als ICT Productmanager en is nu medeoprichter van NootroFit en heeft daarnaast zijn eigen interim management- en coachingsbureau. Zijn specialiteit is de succesmanagement methode Getting Things Done. Michel is altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer en eenvoudiger het meeste uit je leven te halen. Zijn passies zijn krachttraining en vechtsport, waarin hij ook enthousiast les geeft. 

Gerelateerde producten

 
Onnit New Mood

Onnit Alpha Brain

Onnit Shroom TECH Sport - 90 capsules

Onnit New MoodReacties

  1. anoniem anoniem

    mooi en goed geschreven....ik heb de passie, de weg die ik bewandel is met bochten....wat een uitdaging is.....ik denk altijd oplossingsgericht...de rest van de punten ontbreken nog....ik wil je bedanken voor deze blog....nu weet ik wat er onbreekt in mezelf, en kan ik hier aan werken....

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.