Topprestaties en voeding

Topprestaties en voeding

De afgelopen jaren heeft Nootrofit eigenaar Wiggert Meerman tips & trucs verzameld over voeding en sport, die hij door middel van dit blogartikel graag met jullie deelt!

NootroFit eigenaar Wiggert Meerman over topprestaties & voeding

Toen Michel en ik NootroFit begonnen, wilden we een bedrijf creëren dat zich voornamelijk richtte op supplementen voor het brein: de zogenaamde nootropica. De reden daarvoor is dat 20% van je dagelijkse energie daarin verbruikt wordt. Laten we eerlijk zijn, je brein is een supercomputer met miljoenen processen per uur en dat kost energie.

 

De weg die NootroFit ondertussen ingeslagen is gaat veel verder dan alleen nootropica. De doelgroep van zogenaamde Human optimizers was vele malen groter dan we dachten en we bieden ondertussen alles voor lichaam en geest aan. Met mijn drukke bestaan als zelfstandig ondernemer van meerdere bedrijven, trainen als een topsporter en een sociaal leven onderhouden eist zijn tol zowel lichamelijk als geestelijk.

 

Gelukkig zijn we bij NootroFit gezegend met kennis over het optimaal benutten van gedrag, voeding en training. Het is geweldig om informatie uit te wisselen met Nederlandse experts zoals diëtiste Sarai Pannekoek. Dan is er het wekelijkse contact met topatleten zoals MMA vechter Duane van Helvoirt, profcoureur Renger van der Zande en gewichtheffend recordhouder Karen Tovmasjan. Bij deze topsporters is optimaal presteren letterlijk hun brood. Aangevuld met een boekenkast vol met methoden van Tim Ferris, Dave Asprey en tal van trainers. Owja…en internet met de nodige informatie.
 

Knowlegde is everywhere!


Ontbijt

Don’t skip it! Het is een aangeleerd aanwensel om dit over te slaan. Het is slecht voor je hormoonbalans, dagelijkse energie en heeft een negatieve impact op je trainen, werk en stemming. Tim Ferris, de auteur van 4-Hour Body adviseert de 30 – 30 regel. Zorg dat je binnen 30 minuten, nadat je wakker wordt, 30 gram eiwitten binnen krijgt. Proteïne zorgen voor langdurige energie en een verzadigd gevoel. Je voelt dit direct! Probeer af te wisselen en kijk wat werkt voor jou. Biefstuk en groente als ontbijt is zo slecht nog niet. Uiteraard zijn de bekende 3 eieren nog steeds een favoriet. Pick yours!
 

Onbewerkte en natuurlijke producten

De wereld biedt voldoende voedsel die goed voor je zijn. Elk deel van de wereld heeft zijn eigen lokale producten, je zal verbaast zijn hoeveel heerlijke en goede vervangingen er zijn voor bewerkt voedsel. Persoonlijk vind ik het Paleo dieet te strikt in haar eisen, maar ik sluit me volledig aan bij het motto van de liefhebbers. Alles wat vliegt, kruipt, zwemt en geen barcode heeft mag je eten. Onthoudt deze zin als je de volgende keer in de supermarkt voor alle verpakkingen staat. Organisch en biologisch heeft de voorkeur! Blijf weg van zoetstoffen, conserveringsmiddelen en bewerkt voedsel.

Time je eetmomenten en kies de juiste macronutriënten

Als actief vechtsporter had ik wekelijks een strijd met de weegschaal om mijn gewichtsklasse te halen. Ik zat vaak te klooien om de laatste kilo’s eraf te krijgen en betaalde vaak de prijs met een oververmoeid en uitgedroogd lichaam. Wat een groot verschil maakte in mijn laatste 2-3 KG, was het “timen van eten”. Bedenk bij elke maaltijd het volgende: alleen koolhydraten als maaltijd zorgen voor een gigantische insuline piek, waardoor je lichaam al het vet op wil slaan wat voorhanden is. Je begrijpt dat het geen goede combinatie is als je er ook nog een vet product aan toevoegt. Time je koolhydraten en eet deze vooral na je training, het moment wanneer je lichaam ze nodig heeft. Zorg voor natuurlijke en complexe koolhydraten zoals zilvervliesrijst, quinoa of zoete aardappel. Brood heb ik compleet vervangen door deze producten. Een onmiddellijk effect zal zijn dat je geen na-lunch-middag-dip meer krijgt, welke ontstaat door de suikers en zouten die verwerkt zijn in brood. Eiwitten en goede vetten zijn een prima combinatie, dit zorgt voor langdurige energie en resulteert niet in extra vetopslag.


Ga vet eten niet uit de weg! 

Vet is voor de meesten het woord wat wordt vermijden. Die mening kan je rustig veranderen als het gaat om goede vetten in je eten. MCT olie uit kokosnoten, avocado’s, ongebrande noten, gras gevoerde boter en biefstuk zijn noodzakelijk voor optimale prestaties. Deze vetten zijn een must voor je brein. Wist je dat het brein voor 2/3e uit vet bestaat? Een geschikt product vind ik de MCT olie van NootroFit. Deze meng ik door mijn Bulletproof koffie en shakes. Dit geeft mij langdurige energie en mentale focus.
 

Hennep proteïne

De proteïne uit hennep is een plantaardig eiwit met de hoogste eiwit concentratie. Tevens zitten er goede vetten en omega’s in deze superfood. Nadeel, het smaakt lichtelijk naar aarde.  Het Hemp Force product van Onnit is daarom superieur. Hennep proteïne aangevuld met rauwe cacao of vanille en met andere superfoods zoals Maca en de krachtige Acai bessen

Little tricks do great things

Himalaya zout

Zout is slecht horen we vaak. Die claim ligt wel genuanceerder dan dit gezien de ondersteunde onderzoeken gericht zijn op tafelzout. Vermijd tafelzout, dit heeft slechts 2 mineralen en is chemisch bewerkt. Gebruikt Keltisch of Himalaya zout, een natuurlijk zout dat 84 mineralen in zich heeft. Mineralen die zorgen voor een goede nachtrust en gecontroleerde hartslag.
 

Visolie of krillolie

Deze omega vetten zijn essentieel en worden van nature niet aangemaakt door het menselijk lichaam. Gebruik bij voorkeur krillolie vanwege de voordelen bij de vertering en opname in het lichaam. Een perfect supplement voor weefsel en hersenen.
 

Groene groentes

Groentes, voor vitamines en vezels! Probeer bij elke maaltijd groente te eten en eet zoveel je wilt. Ik herhaal: bij elke maaltijd! Het zal je een paar gezonde extra jaren geven op je pensioen. Ik vind de Earth Grown Nutrition Powerfood van Onnit een goede aanvulling in mijn shakes en gebruik spirulina & chlorella als tablet supplement. 
 

Over Wiggert 

Wiggert Meerman, eigenaar van NootroFit en verslaafd aan sporten en ondernemen. Altijd op zoek naar manieren om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Als het onbekend is moet het ervaren en onderzocht worden.

Wiggert is een actief wedstrijdvechter in het Internationale Braziliaans Jiu Jitsu circuit en keynote spreker op evenementen over gezondheid, management & human optimization.

Hij begon zijn studie aan het CIOS, Fitness & Health Management. Daarna studeerde hij Marketing Management en volgde zijn opleiding deels in Sydney, Australië. Na enkele jaren Internationaal Business Development gedaan te hebben voor een innovatieve eCommerce multinational, is hij vandaag de dag eigenaar van NootroFit en andere ondernemingen.

Gerelateerde producten

Reacties

  1. Staf Staf

    Interessant stukje, ben meteen maar eens met de 30-30 regel begonnen. Eens kijken wat 't scheelt. Bedankt. :)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.